URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2015, 18:05

Sănătatea cu ajutorul plantelor, dezbătută la Cefa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialişti din toată ţara s-au strâns, sâmbătă, la Centrul de Informare a comunei  Cefa, unde s-a desfăşurat Simpozionul "Actualităţi în fitoterapie".

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, de Colegiul Farmaciştilor şi de Primăria Cefa şi a reunit personalităţi marcante ale lumii medicale, ca de pildă Ovidiu Buciscanu şi Camelia Fleşeriu, care le-au vorbit celor prezenţi despre "Metode alternative de tratare a depresiei". În total, au fost prezentate 12 lucrări ştiinţifice, susţinute de doctori şi farmacişti, terapia cu plante în tratamentul bolilor cardiovasculare sau medicamentele contrafăcute fiind câteva dintre temele abordate de participanţi.

În deschiderea eveinimentului, primarul Dumitru Bărnău a oferit titlul de Cetăţean de onoare al comunei doctorului Kiraly Otto, care din 1959 până în 1991 a fost medic la Cefa, în prezent el fiind stabilit la Budapesta, unde lucrează şi la cei 83 de ani împliniţi. Medicul este şi azi apreciat pentru realizările deosebite în lumea medicală şi recompensat cu numeroase diplome şi medalii, atât în România cât şi în Ungaria.

Potrivit primarului Bărnău, În cei 33 de muncă neîntreruptă în comuna Cefa, dr. Kiraly a înfiinţat un cabinet de medicină generală şi pediatrie, un cabinet de stomatologie, un laborator de stomatologie şi cabinet de analize medicale. A avut parte de 82 de asistări la naşteri la Dispensarul Cefa.

Ca fapt divers, în urmă cu mulţi ani medicul Kiraly era cunoscut şi pentru pasiunile sale privind studierea bolilor şi tratării acestora la animale, în special la peşti, Cefa având de altfel tradiţie în creşterea şi comercializarea peştilor. În vremea comunismului, directorul Staţiunii de reproducere artificiale din Băile Felix i-a solicitat ajutorul pentru eliminarea varicelei care cuprinsese toţi peştii, de ordinul miilor. Oamenii care au lucrat acolo au prins pe rând toţi peştii, iar medicul i-a "vaccinat" pe fiecare în parte, reuşind să salveze majoritatea exemplarelor.

La festivitatea de sâmbătă, printre personalităţile prezente s-a numărat şi senatorul dr Valeriu Boeriu, unul dintre ucenicii sărbătoritului, deputatul Sorin Roman, dar şi fii ai satului precum Cornel Durgheu şamd.


Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au fost:

- Cercetări fitochimice asupra efectului antioxidant al speciilor Coffea – farmacist Eva Patai

- Studii etnobotanice şi fitochimice ale produselor vegetale recoltate din localitatea Turul Lung – farmacist Monika Toth

- Studii etnobotanice şi fitochimice ale produselor vegetale recoltate în Transilvania – dr. Nora Papp

- Metode alternative de tratare a depresiei – dr. Ovidiu Buciscanu şi dr. Camelia Fleseriu

- Rezveratrolul – antioxidantul cu acţiune benefică multiplă asupra organismului uman – as. Univ. dr. farmacist Katalin Fodor

- Studii farmacobotanice asupra diferitelor populaţii de Equisetum arense L. Si – dr.farm. Pallag Anamaria

- Medicamente contrafăcute – dr. farm. Florin Bănică

- Fitoterapia aplicată în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare – dr. farm. Sebastian Nemeth

- Oligoelemente – beneficii vs. toxicitate – dr. farm. Eleonora Marian

- Manager vs. leader în farmacie – prof dr. farm. Simona Bungău.

- Studii cu privire la utilizarea unor surse vegetale neconvenţionale pentru obţinerea suplimentelor nutritive -  prof.dr.farm. Laura Vicaş

- Fitoterapia sistemului hepato-biliar – prof.dr. Tibor Nemeth,

- Spiritul locului în conştiinţa omului - prof dr Cornel Durgheu

În urma simpozionului, cei prezenţi au propus ca în comuna Cefa să se înfiinţeze un "centru de asociaţie de fitoterapie şi homeopatie", în colaborare cu Facultatea de Medicină din Pecs, Ungaria.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON