URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2012, 16:06

Salvamont avertizează: mai multe drumuri de munte, impracticabile pe timp de iarnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo îi anunţă pe bihorenii care se duc la munte că mai multe porţiuni de drumuri sunt impracticabile pe timp de iarnă.

"Este vorba de sectoare din câteva drumuri, care, în mod normal, pe perioada iernii sunt declarate impracticabile. Vrem să avertizăm persoanele care se aventurează în aceste zone o fac pe propria răspundere", a explicat Adrian Marin, vicepreşedintele executiv al Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Impracticabile iarna

Unul dintre sectoarele închise circulalţiei pe timp de iarnă este cel dintre Barajul Leşu şi Stâna de Vale (pe DJ 118 K). "Cu toate acestea, este posibil ca la iniţiativa proprietarilor de pensiuni din zona Barajului Leşu, drumul să fie degajat pentru acces dinspre Remeţi spre zona de agrement Coada Lacului. Din acest motiv recomandăm celor care, totuşi, doresc să se deplaseze în această zonă să contacteze primăriile şi, eventual, pensiunile din zonă care au postate pe internet datele de contact", a mai precizat Marin. Acesta a adăugat că, în mod cert, sectorul dintre Coada Lacului şi Stâna de Vale nu este accesibil auto.

De asemenea, nu se poate circula nici pe porţiunea dintre Boga şi Răchiţele (DJ 763). La fel ca în cazul porţiunii dintre Leşu şi Coada Lacului, Salvamont precizează că e posibil ca drumul de acces dinspre Pietroasa să fi fost degajat de unii proprietari de pensiuni din zona satului de vacanţă Boga, Valea Aleului şi platoului carstic Padiş. Totuşi, şoferilor li se recomandă să contacteze primăriile din zonă înainte să pornească la drum.

Un alt sector închis este cel dintre Padiş şi Ic Ponor. Cei care vor să se deplaseze spre principalele zone turistice din zonele muntoase, respectiv Satul de vacanţă Vârtop (DN 75) şi Staţiunea Stâna de Vale (DJ 764 A) sunt anunţaţi că drumurile de acces sunt practicabile, dar se circulă în condiţii de iarnă.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor anunţă că niciun drum public din judeţ nu a fost închis din cauza zăpezilor recente. "Potrivit informaţiilor pe care le avem de la Poliţia Rutieră, în judeţ nu există drumuri închise din cauza vremii. Pe toate drumurile publice se circulă în condiţii de iarnă", a precizat Alina Dinu.

Pericol de avalanşă!

Salvamont avertizează practicanţii sporturilor de iarnă că este periculos să se aventureze pe mai multe vârfuri ale munţilor din judeţ. "Recomandăm turiştilor care abordează trasee de creastă, practicanţilor de schi şi snowboard în stil off-pist, practicanţilor de schi fond şi schi de tură să evite următoarele zone: Vârful Poieni - versant sud-vest, Vârful Cârligate - versant sud, Vârful Fântâna Rece - versanţii sud şi sud-vest, Vârful Bohodei - versant vest, Vârful Piatra Tâlharului - versant est", mai precizează vicepreşedintele Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Pe toate aceste vârfuri există risc de avalanşă de gradul 3 spre 4, adică însemnat spre mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pfu
CUM DRACU POATE FII SALVAMONT DIN ORADEA, ORAS DE CAMPIE...CRETINIII DE LA CJ!!! OAMENI BUNI, SALVAMONT AR TREBUI SA FIE IN BEIUS, STEI, NUCET!!!!!
Postat 07 Februarie 2012, 22:00 de anonim de Oradea
bihorean
blocate drumurile Baraju Les - Stana de Vale si coada Lacului - Stana. Ori domnisoara merge la coada cratitei ori aplicam ecuatia: cei trei Luca si Matei
Postat 06 Februarie 2012, 16:40 de montagniard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON