URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2013, 18:22

Săgeţi de la PPMT: Szabo şi Cseke au votat "legea superimunităţii" fiindcă liderii UDMR Bihor au probleme cu ANI şi DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liderii PPMT Bihor critică modificarea Codului Penal prin scoaterea din categoria funcţionarilor publici a preşedintelui ţării, a deputaţilor şi senatorilor. "Este un caz scandalos, ruşinos ,şi o provocare la adresa fiecărui cetăţean cu gândire democratică şi cu bun simţ", a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, vineri, într-o conferinţă de presă, adăugând că în felul acesta parlamentarii "nu mai pot fi traşi la răspundere prin Codul Penal ci doar pe cale civilă sau administrativă".

Politicianul a subliniat faptul că reprezentanţii UDMR Bihor din Camera Deputaţilor au votat pentru "legea superimunităţii". "Din păcate la acest caz scandalos au participat şi reprezentanţii minorităţii maghiare. Din cei 18 deputaţi UDMR au fost prezenţi 16 şi toţi au votat "da", inclusiv Szabo Odon şi Cseke Attila", a spus liderul PPMT.

Csomortanyi a găsit şi o explicaţie pentru felul în care au votat Cseke şi Szabo. "Nici nu este de mirare, deoarece organizaţia judeţeană a UDMR totdeauna era fruntaşă cu cazurile de la ANI şi DNA sau să dea seamă în faţa instanţei. Aşa o avem pe fosta deputată Peto Csilla, care şi-a angajat propria fiică la biroul parlamentar sau pe doamna senator Biro Rozalia, care, în calitate de viceprimar, a semnat atribuirea unei clădiri din strada Republicii unei fundaţii din a cărei conducere făcea parte. Plus există şi alţi foşti deputaţi ai UDMR Bihor care au fost cercetaţi de DNA", a spus preşedintele PPMT Bihor.

Liderul maghiarilor din PPMT Bihor vrea ca UDMR-iştii să fie traşi la răspundere de alegători: "Cerem ca aceşti deputaţi să dea seamă în faţa alegătorilor despre acest caz ruşinos şi totodată le transmitem o întrebare retorică: Oare pentru votarea unor asemenea legi au fost ei trimişi la Bucureşti?".

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele PPMT Oradea, Kristofi Kristof, a anunţat că joi, la Tribunalul Bihor, s-a judecat primul termen din procesul deschis de PPMT în Contencios Administrativ împotriva Hotărârii de Consiliu Local 178 potrivit căreia orădenii care deţin terenuri agricole în intravilanul municipiului sunt obligaţi să se adreseze Primăriei în vederea impozitării şi înscrierii în Registrul Agricol. PPMT-iştii susţin că au descoperit mai multe nereguli în HCL şi au prezentat în instanţă 10 tipuri de cazuri concrete ale unor orădeni nedreptăţiţi prin această normă locală.

Totodată, liderii PPMT Bihor au comentat şi comasarea şcolii "Juhasz Gyula" din Episcopia cu "Szacsvay Imre" susţinând că decizia "ne aduce aminte de metodologia aplicată de regimul comunist atunci când voia să închidă o şcoală maghiară". Cei doi politicieni au spus că desfiinţarea personalităţii juridice a unităţii de învăţământ din Episcopia este o decizie "nefundamentată".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bagati la cap maghiari de pretutiundeni !
"Uniunea Europeană le transmite regiunilor care tind spre autonomie că o eventuală independență ar echivala cu excluderea lor din cadrul structurii europene". Mesajul a fost transmis in clar, de la pupitru, de catre presedintele PE Herman van Rompuy, referindu-se la Catalonia si Scotia care se zbat pe aceasta tema in ultimul semestru mai ales. Intrebat dupa conferinta de presa, de catre un ziarist slovac, daca aceeasi situatie se ridica in ceea ce priveste comunitatea maghiara din Slovacia, Romania, Ucraina si eventual Slovenia, raspunsul dat pe holul PE a fost scurt si la obiect: "Nu maghiarii din afara Ungariei cer autonomie teritoriala ci doar cativa lideri, foarte putini, ai unor formatiuni politice ce se pregatesc pentru viitoarele alegeri organizate de Budapesta.
Postat 14 Decembrie 2013, 17:28 de Boss
Csomortanyi zice le zice bine!
Maghiarii de la UDMR sunt ca tiganii. Dupa ce le dai voie sub pat, ei sar direct in pat atunci cand se elibereaza putin, dupa care nu mai dau patul inapoi pe motiv ca e din lemn de tisa care e numai a lor. Si dupa ce s-au odihnit bine in asternuturile tale, iti cer de lucru iar cand se vad cu sacii in caruta o sterg singuri la piata ca sa faca un ban de palinka. Iar daca ii jignesti si le spui ca sunt ocupanti fara drept si hoti, sau chiar ii dai pe mana poterei, atunci tipa din gura de sarpe ca ei sunt nevinovati, ca ii hartuiesti pentru ca ar fi minoritari si ca ei sunt perfect compatibili cu bunul simt.
Postat 14 Decembrie 2013, 10:23 de Brow
E bine ca maghiarii se monitorizeaza reciproc!
.
Postat 13 Decembrie 2013, 20:16 de Alms
Nici voi nu sunteti mai buni
Daca toti au votat "da" inseamna ca toti au furat. Presupunand (prin reducere la absurd) ca si voi, cei din PPMT ati fi la guvernare cativa ani, in mod sigur ati vota si voi "da" o astfel de lege. De ce crezi ca ati fura mai putin decat rudele voastre din UDMR ?????
Postat 13 Decembrie 2013, 18:44 de Gogu
in sfarsit
in sfarsit ,are cineva,curaj sai spuna realitate,despre udmr. bravo MPP
Postat 13 Decembrie 2013, 18:32 de kovacs
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON