URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2016, 17:46

Sac fără fund! Termoficare scumpeşte gigacaloria la 297,31 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna aceasta ne vom încălzi şi mai scump! Consiliul Local a aprobat joi, la propunerea societăţii Termoficare, majorarea preţului gigacaloriei cu 2,55 lei, de la 294,76 lei la 297,31 lei, începând cu data de 1 noiembrie.

Scumpirea nu va afecta însă, cel puţin deocamdată, orădenii. Conform hotărârii Consiliului Local, populaţia va plăti, în continuare, tot 240 lei pe gigacalorie, scumpirea urmând să fie preluată în subvenţia acordată de la bugetul local, care va creşte la 57,31 lei. În schimb, agenţii economici vor plăti preţul întreg al gigacaloriei, de 297,31 lei.

Ultima scumpire a gigacaloriei a avut loc în luna iulie, când preţul acesteia a crescut cu 21%, de la 243,46 lei la 294,76 lei pe fondul utilizării gazului în loc de cărbune în producţia energiei termice începând din primăvara acestui an.

Hotărârea privind scumpirea gigacaloriei a fost luată cu voturile celor 18 consilieri locali ai PNL, în timp ce reprezentanţii UDMR şi PSD s-au abţinut de la vot.

Cer ajutorul Guvernului!

Majorarea de tarife nu rezolvă însă problema de lichidităţi a societăţii Termoficare. Furnizorul de agent termic în sistem centralizat intră în iarnă cu conturile goale după ce peste vară a folosit gazul exclusiv pentru încălzirea apei calde şi, în lipsa licenţelor necesare, nu a produs energie electrică pentru a obţine venituri în plus din vânzarea acesteia în sistemul naţional şi pentru a încasa bonusul de generare de înaltă eficienţă oferit de stat.

Conform estimărilor conducerii societăţii, Termoficare va înregistra la sfârşitul acestui an un deficit de cash de 30,9 milioane lei. CET-ul are nevoie 55 milioane lei pentru plata în avans a gazului natural şi 7 milioane lei pentru acoperirea costurilor cu mentenanţa centralei.

Pentru a nu lăsa Oradea fără încălzire la iarnă, Consiliul Local a hotărât joi, tot cu 18 voturi din partea grupului PNL, iniţierea unei Hotărâri de Guvern privind alocarea a 30 milioane lei pentru achiziţia de gaz din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului central.

"Este o procedură la care apelăm în premieră pentru a asigura buna funcţionare a operatorului până începe să facă încasări din vânzările de energie electrică şi termică. Există posibilitatea să primim aceste sume definitiv sau doar cu titlu de împrumut", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Municipalitatea a acordat deja în această toamnă societăţii de termoficare alocări financiare în valoare de 8 milioane lei pentru a-şi putea continua activitatea în bune condiţii.

Gaz, doar cu preplată...

Termoficare Oradea a primit licenţa de producere a curentului electric în luna octombrie şi a pus în funcţiune turbina pe gaz, care produce atât energie electrică cât şi energie termică, începând din 7 octombrie, la data deschiderii sezonului de încălzire.

Centrala funcţionează în parametri maximi, furnizând în sistemul energetic naţional, într-o săptămână, energie electrică în valoare de 1,2 milioane lei. La această sumă se adaugă încă 1,3 milioane lei reprezentând bonusul de cogenerare.

"Nu se pune problema că Termoficare are probleme financiare, ci doar că în momentul de faţă nu are suficiente lichidităţi pentru a-şi putea asigura alimentarea cu gaz. Dacă la cărbune viram cu titlu de garanţie, într-un cont, o sumă reprezentând circa 30% din preţul combustibilului, la gaz funcţionează un sistem cu preplată în sensul că îţi încarci o sumă în cont şi primeşti gaz în limita ei", a povestit Eduard Florea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
nu protestam?
sa vedem , vor mai fi 10.000 de oameni in strada impotriva majorarii preturilor ? nu, nu cred, asta nu ne intereseaza!
Postat 22 Octombrie 2016, 18:32 de vrabie
Vine baiatul!!!
,,Florine, tu vorbesti de morala, zici ca demasti coruptia si strigi ,,hotii!", dar nu te sfiesti sa profiti de privilegii care ti-au fost acordate preferential. Pai, ce credibilitate mai poti avea, mai nene, daca ai colaborat cu Securitatea, esti repetent, te inhaitezi cu mafiotii si le ,,sufli" locul de casa unor amarati, care ar fi avut dreptul inaintea ta la terenul pe care-ti faci inca o casa?!" Extras din articolul Profitorul Ciucas! publicat de Vasile Balan, Informatia de Vest, Marţi, 9 mai 2006.
Postat 21 Octombrie 2016, 15:09 de pinonel
RE: Vine baiatul!!!
Păi ăla nu e cv-ul, ăla e un rahat de articol plin de minciuni, făcut la comandă de unul care e acum la puşcărie, sărmanul. Vino şi tu cu nişte chestii serioase, adevărate, demonstrează un "privilegiu", ceva, nu cu abureli expirate. Cât despre credibilitate, eu zic că nu stăm rău dacă ziarul ăsta are audienţa pe care o are. Nu vezi că ai dezvoltat o dependenţă de el? Păi dacă l-am închide, cred că ai fi printre primii care şi-ar tăia venele. Comentezi în disperare, de zici că eşti plătit la bucată :)
Postat 21 Octombrie 2016, 15:26 de Florin Ciucas
Precizare la precizarea precizarii
Daca te referi la numele lui Dan Simai (scuza-ma, Dane!) trebuia sa scrii corect, adica ,,Nici numele nu esti in stare sa i-l scrii corect". E vorba de ,,lui, ȋi, i", pronume personal, persoana a III-a masculin, Genitiv-Dativ. Citindu-ti cv-ul, cel real, iti inteleg dificultatea de a te exprima corect.
Postat 21 Octombrie 2016, 14:22 de pinonel
RE: Precizare la precizarea precizarii
E bine dacă stai să-mi citeşti cv-ul. Mai citeşte o dată, şi-ncă o dată, şi ia aminte! Poate ni-l faci public şi pe al tău. Deşi, ca să ne dăm seama câte parale faci, ajung şi comentariile. Doar n-o să renunţi acuma la bunătate de anonimat... :)
Postat 21 Octombrie 2016, 14:41 de Florin Ciucas
Precizare
L-am felicitat pe Dan Siman pt. finalul articolului. A avut curaj!
Postat 21 Octombrie 2016, 05:48 de pinonel
RE: Precizare
Nici numele nu eşti în stare să îl scrii corect!
Postat 21 Octombrie 2016, 13:24 de Florin Ciucas
Felicitari, Dane!
Cat poti sa fii de temb*l ca sa scoti din putul propriei (ne)gandiri o asemenea nestemata ,,Nu se pune problema că Termoficare are probleme financiare, ci doar că în momentul de faţă nu are suficiente lichidităţi pentru a-şi putea asigura alimentarea cu gaz..." ?! Pai dupa acest calapod toti romanii o duc bine! Nici gand sa aiba probleme financiare, doar ca nu au lichiditati pt. a-si cumpara un Mercedes, o vila... Eu il inteleg pe birtinez ca l-a adus acasa dupa cazul Viorica Bente! Chiar ii lipsea din ,,suita"... P.S. Astept comentariile postacilor penali, in frunte cu gica contra!
Postat 21 Octombrie 2016, 05:46 de pinonel
Tovarăşe secretar, fiţi bărbat!
Este inadmisibil să vă milogiţi apelând la fondul de rezervă în condiţiile în care susţineţi că sunteţi cel mai performant primar din România şi, pe deasupra, cel mai "tare" secretar de partid. Ce să mai vorbim că la cât de mic este gradul de îndatorare, ar fi mai sigur din punct de vedere penal să-l trimiteţi pe Salvator (acum se dovedeşte necesitatea schimbării lui Iedi Florea) la bancă să ia repede un credit de 6,6 milioane de euro. N-ar putea să răspundă acelaşi lucru şi Guvernul la "iniţierea" dumneavoastră?
Postat 20 Octombrie 2016, 23:46 de eutanasiu
Corect ar fi fost:
Ca undeva, în articol, mic, aşa cum e scris de obicei preţul cu TVA, să menţionaţi ŞI faptul că majorarea anunţată este valabilă NUMAI pentru lunile noiembrie şi decembrie 2016. ADEVĂRATA scumpire va fi aceea din ianuarie 2017, adică imediat după alegeri! Ar fi de consultat şi planul de majorare a tarifelor (publicat de această dată, bineînţeles incomplet, arătându-ne doar preţul plătit DIRECT de populaţie FĂRĂ a face publică şi valoarea subvenţiei - tot din banii noştri). Mai aflăm că fiecare consumator TREBUIE să consume 6,6Gcal/sezon fără a ne informa despre câţi abonaţi au fost luaţi în calcul. Cert este că orice scădere a consumului previzionat va duce la creşterea "justificată" a preţului gigacaloriei. În privinţa celor 30 de milioane, fluenţa traficului de influenţă a devenit modus operandi. În acest caz pare chiar justificată prin comparaţie cu referendum-ul de unire.
Postat 20 Octombrie 2016, 23:21 de eutanasiu
FLOREA ! EDUARD AUGUSTIN FLOREA !
Ce frumos graieste cel CARUIA I S-A OFERIT UN LOC DE MUNCA IN PMO DE CATRE MARCEL IOAN BOLOS ( cfm. PROPRIEI DECLARATII ! ). Sa te pup pe suflet de baiat destept ce esti ( format in U.O. ). Dragul de el, cum si-a mutat el nevasta de la BCR la ADP ! Pai nu e mai bine la STAT?
Postat 20 Octombrie 2016, 22:38 de TDS
multumim pentru monopol bolo..ane
Cand a inceput povestea cu cet-ul turbo si reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, nebunul ne povestea de bani europeni, eficienta, costuri mai mici ("cel putin pretul nu va creste.." sunt vorbele lui). Acum constatam ca de fapt totul e o mare minciuna! Ce surprize ne mai preagatesti, primate?
Postat 20 Octombrie 2016, 22:32 de User anonimizat
HAHAHAHA
HAHAHAHAHAHA...BRAVO...
Postat 20 Octombrie 2016, 19:52 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON