URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2013, 17:12

Să rămână Olosig! PPMT se opune rebotezării parcului Liniştii în Mihai Viteazul

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PPMT se opune rebotezării parcului Liniştii amenjat în ultimii ani pe amplasamentul fostului cimitir cu Olosig cu denumirea de parcul Mihai Viteazul după cum a propus primarul Ilie Bolojan.

"Noi nu dorim ca denumirea de Olosig să se schimbe pentru că e veche de sute de ani. După cum spune şi numele, aici s-au stabilit oameni veniţi din Italia", a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

PPMT-istul este de părere că, dacă tot doreşte să boteze un parc cu numele voievodului, municipalitatea ar putea da denumirea de Mihai Viteazul parcului Salca de lângă complexul comercial Lotus.

"Suntem de accord cu mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Tocmai se amenajează un parc nou în zona Lotus, care nu are denumire. Primăria ar să-i dea acestuia numele Mihai Viteazul şi să pună statuia aici", a spus Csomortanyi.

PPMMT-iştilor nu le convine nici ca în locul statuii lui Mihai Viteazul să fie amplasată statuia Regelui Ferdinand, propunerea lor fiind ca în locul statuii voievodului să fie amplasată o statuie a Regelui Ladislau I.

"În piaţa centrală a oraşului ar trebui să primească un loc statuia Sfântului Ladislau, fondatorul oraşului. Noi susţinem această idee, dar dacă nu e posibil, atunci propunem ca Piaţa Unirii să fie liberă de un astfel de simbol. Să fie un fel de fântână arteziană şi atunci nimeni nu poate să spună nimic", a cerut liderul PPMT Bihor.

În aceeaşi ordine de idei, Csomortanyi Istvan a susţinut că formaţiunea pe care o conduce se opune propunerii de demolare a unui rând de case din străzile Avram Iancu şi Sucevei formulate prin masterplanul care va sta la baza viitorului PUG.

"Nu putem fi de accord cu această idee. Multe alte oraşe şi-au pierdut în secolul XX centrele istorice şi s-au chinuit apoi să le reconstruiască iar noi, la început de secol XXI, vrem să distrugem ce avem", a spus Csomortanyi.

PPMT va demara în cursul lunii viitoare o campanie de strângerere de semnături pentru eliminarea propunerii de lărgire a pietonalului prin demolarea unui rând de case din proiectul PUG-ului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
mai-mai
Ia sa va faceti voi statui la mama voastra, dincolo de Bors, nu sa vreti mutarea statuii lui Mihai Viteazul intr-un parc la periferia orasului. Nu va e rusine mah iredendistilor ca numai actiuni din astea impotriva romanilor aveti in cap si in plan ? Luati-va toti cetatenie maghiara si plecati draq la Debrecen sau la Bekescaba. Hai pa, sovinistilor!
Postat 30 Mai 2013, 14:29 de Gigel
statiua
da nu mai bine darimam noi biserica aia de bozgori de linga primarie si in locul ei mai punem inca o statuie de a lui Mihai Viteazu, iar toate scolile bozzzzgorilor sa se numeasca Mihai Viteazu, asa, ca sa crape bozzzgorii de ciuda se va preda doar in romaneste, tuvaneamuncur de bozzzgori imputiti...
Postat 30 Mai 2013, 12:08 de miua
Din amestecul
unei românce cu un hun, nu poate rezulta decât un ****, un rebut masiv ca cel din poza de mai sus. Dacă ar putea, sluga lui Chiş, Odeon ţi-ar lua gâtu în două secunde măi regresatule, decăzutule, pervertitule......
Postat 30 Mai 2013, 11:17 de pistike
menumoru-te
Atunci parcul Linistii sa se numeasca Menumorut , primul voievod mentionat in cronici cand au sosit
Postat 30 Mai 2013, 08:48 de bacsi
macar ei au facut ceva
Sincer, e prima oara cand sunt de acord cu PPMTisitii si ma bucur ca in sfarsit cineva zice ceva legat de redenumirea parcului. Restul tine de bun simt si cei 7 ani de acasa. Sa ramana Olosig sau Linistii.
Postat 29 Mai 2013, 23:12 de observer
niste idei
io propun sa se ia de mana bolojan cu ppmt si sa-si indese in gkhkur statuile de pe corso cu aia 3 betivi, cu mihai viteazul si pancova aia oribila sucita de la gara! iar otl sa isi spanzure vatmanii betivi si idioti care conduc in plina zi ca niste franari, care inchid usile in fata calatorilor inadins, si spucatii astia ar merita statuie, in cimitir! (( dom primar, mai ai coronita pe cap de la casa regala? ia-ti-o de pe ochi, ca te strange prea tare si incepi sa gandesti cu dosul)) parcul olosig-linistii ramane asa!
Postat 29 Mai 2013, 21:36 de roger
:-)
@Mda... Da-o in masa de treaba...daca si statuia aia de pe Republicii te zgaraie pe ochi nu mai am nimic de zis. Tot inainte vrednici pionieri...
Postat 29 Mai 2013, 18:46 de Herlea
:-)
@Oradean Trebuie sa recunoastem ca sunt chestii de bun simt. Ar trebui sa avem capacitatea de a trece peste resentimente si sa acceptam ca nu va crapa vana de patriotism din noi daca va fi pusa statuia lui Ladislau in piata. Oricum, pe vremea aia, pe Ladislau il durea in spate ce natie ai cata vreme erai catolic, asa ca nu trebuie sa ii purtam pica pentru atata lucru dupa un amar de ani :-)))))))))))
Postat 29 Mai 2013, 18:38 de Herlea
VALEA!
VALEA DE-AICI BAI ARAGAZ CU 4 OCHI !! NU-TI CONVINCE, DISPARI IN UNGARIA !!!
Postat 29 Mai 2013, 18:24 de HOREA
Nimic nu va comvine !
Ungurilor nimic nu le comvine. Cand s-a amplasat statuia Reginei Maria , si-au cerut si ei dreptul ... ca altfel "faceau scandal" , si asa a aparut statuia lor ungureasca de pe corso, cu cei 3 unguri care stau la masa. Si nu as fi de acord sa mute statuia. In toate orasele din romania statuia lui Mihai Viteazul e in centru , si nu prin parcuri, sau la margini de oras.
Postat 29 Mai 2013, 18:15 de Mda...
Bine zice
Excelenta ideea ciumpalacului cu parcul de pe Peta ! E spatiu berechet acolo! Sa-l duca acolo pe Mihai Viteazu si sa-l puna fata-n fata cu biserica sf. ladislau, aia din fata primariei. Ca tare-ncurca biserica aia acolo. Sa n-o darame, s-o mute unde am zis, acolo este spatiu care s-o puna-n valoare.
Postat 29 Mai 2013, 18:03 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON