URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2014, 16:54

Să fie cvorum! Primarul Ilie Bolojan amână pe 10 mai 2015 referendumul pentru alipirea comunei Sânmartin la Oradea

Referendumul pentru consultarea populaţiei din Oradea şi Sânmartin cu privire la alipirea comunei la municipiu, stabilit iniţial pe 19 iunie de Consiliul Local Oradea pentru luna decembrie, odată cu alegerile prezidenţiale, va fi amânat pe anul viitor.

"Am convenit ca data referendumului să fie 10 mai 2015, în primul sfârşit de săptămână de după 1 mai", a anunţat primarul Ilie Bolojan, joi, printr-o scurtă declaraţie de presă la care a luat parte şi primarul de Sânmartin, Lucian Popuş.

Potrivit organizatorilor, data consultării publice a fost amânată pentru a creşte şansele de validare, pe considerentul că începând din 2015 prezenţa minimă legală pentru validarea unui referendum va fi de 30%.

"Având în vedere că din luna decembrie avem noi reglementări cu privire la organizarea referendumurilor locale, în sensul în care prezenţa la vot a celor înscrişi în listele electorale pentru ca un referendum să devină valid scade de 50%, cât este astăzi, la 30%, şi având în vedere că experienţa din ciclurile electorale din aceşti ani arată că de foarte puţine ori s-a realizat o prezenţă de 50% la vot, am convenit să propunem organizarea referendumului în 10 mai 2015", a declarat Bolojan.

Primarul Ilie Bolojan a spus că amânarea referendumului pentru 10 mai 2015 va fi dezbătută în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Oradea din 21 iulie. Cu ocazia întâlnirii, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să stabilească pentru 1 ianuarie 2016 data de la care ar intra în vigoare fuziunea celor două localităţi.

Avem o strategie!

Tot în şedinţa de luni, consilierii locali vor fi chemaţi să aprobe o strategie cu 10 puncte privind alipirea comunei Sânmartin la Oradea, menită să convingă locuitorii comunei cu privire la oportunitatea de a deveni orăşeni.

Potrivit strategiei, impozitele locuitorilor din Sânmartin se vor menţine la acelaşi nivel vreme de 10 ani, după care se vor alinia la cele din municipiu, treptat, în termen de cinci ani, Primăria Oradea va suporta toate cheltuielile cu modificarea documentelor de identitate şi altor acte şi va asigura transport gratuit pensionarilor din comună, la fel ca în cazul celor din Oradea.
La fel, Consiliul Local va susţine în continuare activităţile de cultivare a plantelor şi de creştere a animalelor în satele comunei, iar restricţiile impuse de statutul de oraş nu se vor aplica localităţii pentru un termen de 15 ani.

Investiţii pe bandă rulantă

În ceea ce priveşte dezvoltarea comunei, administraţia orădeană se obligă să asigure anual, vreme de cinci ani, cartierului nou constituit actualul buget de investiţii al comunei, pentru realizarea unor investiţii în plan local.

În plus, Consiliul Local Oradea va asigura, printre altele, realizarea unor lucrări de amploare precum: extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în Cihei, Cordău şi cartierele de tineri din Sânmartin şi Rontău, în prima etapă, şi satul Betfia şi altele în cea de-a doua etapă, construcţia unui aquapark în Băile Felix - Băile 1 mai, construcţia unui drum şi a unei piste de biciclete pe ruta Oradea - Băile 1 Mai - Băile Felix, paralel cu actuala şosea, modernizarea a 10 kilometri de străzi în Sânmartin, dezvoltarea unui pol de medicină balneară în jurul Spitalului de Recuperare Băile Felix şi realizarea de campanii de promovare turistică a zonei pentru creşterea numărului de turişti în tot cursul anului.

Strategia privind alipirea comunei Sânmartin la Oradea va fi discutată în acest weekend de grupuri de lucru ale Consiliilor Locale din cele două localităţi, aşa că la şedinţa de luni ar putea să cuprindă prevederi suplimentare.

Primarul de Sânmartin, Lucian Popuş, este mulţumit însă inclusiv de actuala formă planului de integrare a localităţii elaborat de municipalităţii. "Măsurile cuprinse în strategia pentru alipirea comunei Sânmartin la Oradea, dar mai ales pentru comuna Sânmartin", a spus Popuş.

Edilul a mai spus că după aprobarea în Consiliul Local Oradea calendarul unificării ca fi dezbătut, pe 28 iulie, în cadrul deliberativul local Sânmartin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Unirea
Bolojane, nu va luati dupa ungurii retrograzi. Orasul trebiue sa-i continue dezvoltarea.
Postat 20 Iulie 2014, 00:09 de OLANDA-ungaria 8-1 !
Cele mai vechi urme de paşi lăsate de om se află într-o peşteră din România
Urmele de paşi lăsate de oameni în peştera Ciur-Izbuc din Munţii Apuseni sunt cele mai vechi de acest fel din Europa şi poate chiar din lume, spun cercetătorii. Urmele au fost descoperite în 1965 şi iniţial fuseseră atribuite unei familii (bărbat, femeie şi copil) care ar fi trăit aici în urmă cu 10.000-15.000 de ani. Date recente sugerează însă că ele sunt mult mai vechi. Două oase de urs de peşteră găsite chiar sub aceste urme au fost datate cu carbon radioactiv şi datează de acum 36.500 de ani, declară antropologul David Webb, de la Universitatea Kutztown din Pennsylvania. Pentru că exploratorii şi turiştii au distrus o mare parte din cele 400 de urme, în prezent mai există doar 51, care indică prezenţa a 6 sau 7 oameni, printre care şi un copil. Ei au intrat în peşteră după ce o inundaţie a depus pe podeaua ei un nisip mâlos, în care paşii au fost păstraţi. Alte urme de acest fel găsite în Euopa au o vechime de doar 33.000 de ani. Studiul care anunţă importanta descoperire a fost publicat pe 7 iulie 2014 în American Journal of Physical Anthropology. La proiect au luat parte şi cercetătorii români Marius Robu, Oana Moldovan, Silviu Constantin, Bogdan Tomus şi Ionel Neag. Sursa: Science News
Postat 19 Iulie 2014, 16:39 de Info
oraseni peste noapte, dar crescatori de animale
multin din localitatile care se vor alipi la oradea traiesc inca din munca pamantului, din cresterea de animale si isi fac nevoile in curte la cabina. problema e ca, inca de pe vremea cand japonia a dat legea ca robotii n-au voie sa razvrateasca impotriva oamenilor, la fel ca in Asimoov, in romania se dadea legea ca nu e voie sa cresti animale la oras. acum daca locuitorii de acolo vor deveni oraseni peste noapte, cu buletine noi platite de primaria oradea, cine le va interzice sa mai creasca animale la bietii oameni?
Postat 18 Iulie 2014, 09:49 de veghe
care-s avantajele oamenilor?
ideea cu referendumul e ok, desi nu e corecta... dece? simplu, daca oradenii vor sinmartinul, locuitorii de acolo n-au ce face, degeaba se impotrivesc, pt. ca sunt m mai mult oradeni decat cei din sinmanrtin. trebuie facut un proiect clar de dezvoltare si sa le prezinte oamenilor benficiile alipirii... ma rog. adica banii castigati, simplu. adica turism prin cel mai tar aquapark si super centru medical in felix, plus cilvizatie la tzaranii din felix si reamenajare felixului si 1 Mai-ului la un numitor comun arhitectural, pt ca vechia administratie din sinmartin a dat ok la toti si a iesit o tziganie de arhitectura in statiune si a stricat pur si simplu aspectul statiunii. cine a luat mita la greu in sinmartin pt a aproba toate proiectele acelea arhitecturale care n-au estetic nimic, dimpotriva strica esteticul statiunii. cine?
Postat 18 Iulie 2014, 09:42 de veghe
!!!!
Popus este unul din cei mai mari excroci....ma mir ca-i la aer curat...
Postat 18 Iulie 2014, 08:57 de eu
Intrebati-l pe Bolojan definitia strategiei!
Asa o sa intelegeti ca prostiile lui sunt doar un pachet de aiureli adunate dupa ureche de cativa ani incoace! Unirea celor doua ar fi benefica dar nu asa! E ca la partide, unde exista fuziune prin comasare sau fuziune prin absorbtie! Inainte de toate trebuie stabilita forma dorita si abia dupa aceea se pot trage concluzii cum se face una si alta! Astia doi trebuie sa invete de la sefii lor de partide, ca si acolo se va numi PNL, dar la sediul PDL! Poate si aici trebuie vazut cum se va numi localitatea rezultata dupa unificare, Oradea-Felix sau doar Oradea, dupa care sa mai vedem daca nu se impune ca sediul sa fie in padurea de acolo, in corturi ca e mai ieftin!
Postat 18 Iulie 2014, 08:12 de Bean
da da da
@ALEGERI - taran valah din tiganime Daca nu era PCR-ul si acuma futyeai capra in moldova sau oltenia contropitorule!
Postat 18 Iulie 2014, 07:35 de @ALEGERI
Olah
De ce nu lipiti cenzorul cu stinca asta din Vadu Crisului, moldovean imputi? CEUASESCU era cu ZECE clase peste toti!
Postat 18 Iulie 2014, 07:33 de Referendum
unguri nemernici, iredentisti (aia care sunteti.va siti voi, GUNOAIELOR, astia care injurati si aici)
BAH *..... ORASUL ACESTA TREBUIE SA-SI CONTINUE DEZVOLTAREA. BAH, GUNOAIE REVIZIONISTE, RETROGRADE, AR FI MUUUUUULT MAI BINE FARA VOI AICI INFECTILOR ! PLECATI DARACULUI SA VA DUCA INAPOI DE UNDE ATI APARUT, DEGENERATILOR !
Postat 18 Iulie 2014, 01:11 de ALEGERI
IMPOT PE 10 ANI NESCHIMBAT
Potrivit strategiei, impozitele locuitorilor din Sânmartin se vor menţine la acelaşi nivel vreme de 10 ani, ,automat va dau in judecata pt ca faceti diferente,ma scuzati dar nu stiu cuvintul potrivit,intre 2 cartiere marginase,si 99%ca cistig in instanta!.locuesc in episcopia,am canalizare si apa dar nu am asfalt,numai baltoace si noroi,in spatele nostru pe deal sau facut ceva constructii,nu stiu cine is,au masini bengoase si nu tear saluta pt nimica in lume!in 7 zile au avut curent pe strada pe cind la noi cu o gramada de semnaturi nu sunt in stare sa puna pe un stilp un sg bec!!!lualar dracu de nepotism,dar la primarie...culmea e dat ca avem si asfalt pe strada!!!!
Postat 17 Iulie 2014, 20:39 de pip
In 10 mai 2015 primarul nu va putea vota, fiind retinut la DNA!
Ca Popus va fi deja acolo cu doua luni inainte!
Postat 17 Iulie 2014, 20:08 de Strattera
Si eu veau sa fiu mai tanar dar nu se mai poate
Stau la casa, pe una dintre cele mai vechi strazi din Oradea, se zice ca prima casa a aparut prin 1858. Canalizarea a fost de pe vremea lui strabunicu, din ceva tuburi facute din caramida. A pleznit acu vreo 30 de ani si nimeni nu a mai avut canal, dar case s-au mai facut ca sunt deja vreo 70 pe toata strada. Nu a venit nimeni sa faca canalizare noua, se tot povesteste ca o sa se faca in vreo 5 ani. Eu acuma nu mai inteleg, se apuca primaria sa faca numai la altii cand eu platesc impozite de peste 50 de ani la orasul asta?
Postat 17 Iulie 2014, 20:06 de Fuel
Potrivit strategiei, impozitele locuitorilor din Sânmartin se vor menţine ... 10 ani !?!
Potrivit strategiei celor care ar merge la referendum şi dacă ar vorba de un cvorum de 75%, impozitele şi taxele ar trebui reduse în Oradea până s-ar alinia cu cele care ar creşte doar simbolic în Sânmartin !?! Aşa în schimb, poate să fi pragul legal la referendumuri şi 25% şi tot nu va fi cvorumul necersar ca lucrurile astea să se întâmple în viaţa de primar a lui Bolojan !?! În primul rând că nu este legal, conform Codului Fiscal, să ai o asemenea diferenţă de zonare fiscală în cadrul aceleaşi unităţi administrativ-teritoriale, care nu poate fi acoperită de niciun fel de criterii tehnice admise în RO !?! Abordarea este greşită şi va avea urmări negative, chiar dacă scopul în sine e pozitiv !?!
Postat 17 Iulie 2014, 19:59 de Ca®p III
auzi!!!!!
Fa canalizare in Oradea tembel ce esti...nu pe banii mei sa le faci acte tuturor...sper sa te umfle Dna inaite sa mai incepi o prostie....f .g mmm
Postat 17 Iulie 2014, 18:12 de zeno
E spre binele tuturor (desigur, mai putin al franelor udemeriste)
Oradea trebuie sa devina si un centru turistic, balneo-climateric. Oradea trebuie sa se dezvolte. Acum suntem destul de jos.
Postat 17 Iulie 2014, 18:00 de Brand
LA REFERENDUM!!!
"Brânzovenescu: (scurt) E tare! prea tare! N-o iscălesc. Farfuridi: (cu tărie, impunător) Trebuie să ai curaj ca mine! Trebuie s-o iscăleşti: o dăm anonimă! Brânzovenescu: Aşa da, o iscălesc! Farfuridi: O iscălim: "Mai mulţi membri ai partidului"..." Primar cu VIZIUNE!!! 10 kilometri, un nou Aquapark, 15 ani cu animale...Lipseste termenul pt microciparea cainilor... DAR pt ORADENI ceva VIZUNE??Pe cand se finalizeaza introducerea canalizarii la 95% dintre locuinte, AQUAPARK-ul din Oradea se face dupa cel din Sanmartin sau inainte, va fi mai mare, mai mic? Avem un primar cu VIZIUNE (ce prostii vorbea Cseke in campanie) ....pacat ca nu se descurca cu situatia de acum din Oradea!!!
Postat 17 Iulie 2014, 17:14 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON