URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2015, 22:30

Să cadă un cap! Coaliţia Rogerius cere demisia directorului Termoficare, Stănel Necula (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Să fie dat de exemplu! Membrii şi simpatizanţii Coaliţiei Rogerius au hotărât să ceară în mod oficial demisia directorului societăţii Termoficare. "Vom depune în zilele următoare o adresă oficială la Primărie prin care vom cere demisia directorului Stănel Necula pentru managementul defectuos al pregătirilor pentru iarnă", a declarat Ioan Horvath, membru al Coaliţiei Rogerius.

La dezbaterea organizată pe tema termoficării orădene au participat miercuri seară consilierul local Szabo Jozsef (UDMR), directorul tehnic al Termoficare, Mihai Cabai, ingineri din cadrul societăţii, liderul PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, fostul PDL-ist Mircea Matei şi peste 30 de orădeni, în cea mai mare parte reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din cartierul Rogerius.

Nemulţumiri în creştere

Orădenii le-au reproşat reprezentanţilor societăţii Termoficare frigul din apartamente şi sistarea alimentării cu apă caldă. A fost amintită inclusiv dezafectarea instalaţiilor de recirculare a apei calde din cauza cărora mulţi orădeni sunt nevoiţi să aştepte uneori şi 20 de minute în faţa robinetului deschis ca să curgă apă caldă cu care să se poată spăla dimineaţa.

Mihai Cabai, directorul tehnic al Termoficare, a încercat să le explice celor prezenţi că sistarea serviciilor a fost impusă de lucrările de pe reţeaua magistrală demarate din fonduri europene, independent de voinţa conducerii societăţii.

Situaţia este oarecum asemănătoare şi în cazul lucrărilor de refacere a recirculării apei calde. "Sunt lucrări pe care Termoficare nu are bani să le facă. La fiecare sfârşit de an am cerut fonduri pentru investiţii în anul viitor, dar în final au fost tăiate", a spus Cabai.

Explicaţiile directorului, ca de altfel şi ale celorlaţi reprezentanţi ai societăţii, nu i-a încălzit pe reprezentanţii orădenilor. "Sezonul de încălzire este an de an tot mai deficitar şi se suprapune peste alţi factori de disconfort. Din momentul în care omul iese dimineaţa din casă nespălat pentru că nu este apă caldă, neodihnit pentru că a dormit în frig, iar după aceea stă blocat minute în şir pentru că sunt tot felul de săpături de luni de zile, nemulţumirea acestuia creşte exponenţial", a spus Ioan Horvath.

"Demisia!"

Toate aceste motive au determinat Coaliţia Rogerius să ceară demisia directorului Stănel Necula. "Directorul societăţii Termoficare trebuia să se asigure că până la începutul sezonului rece lucrările pe reţele se vor fi încheiat, nu să accepte închiderea lucrărilor pe magistrale la 31 decembrie, când din octombrie se deschide sezonul de încălzire. Zilele viitoare vom depune o hârtie oficială prin care vom cere demisia directorului Stănel Necula. Poate aşa se vor trezi şi ceilalţi manageri de la CAO, OTL şi alte societăţi ale municipalităţii", a spus Horvath.

De altfel, reprezentanţii Coaliţiei Rogerius s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că, în ciuda invitaţiei făcute, la discuţiile de miercuri seară nu a participat niciun reprezentant al municipalităţii.

"Cei care la referendum (n.r. referendumul privind unificarea localităţilor Oradea şi Sânmartin) au împânzit oraşul cu corturi şi numai nu şi-au pus corturi şi-n balcoanele oamenilor pentru a-i lămuri ce şi cum trebuie să voteze, acum nu mai dau doi bani pe transparenţă şi evită discuţiile", a acuzat Adrian Şimon, membru al coaliţiei.

Coaliţia Rogerius este un grup civic înfiinţat în anul 2011 de locuitori ai cartierului în urma unei audieri publice privind Piaţa Rogerius în cadrul căreia au apărut divergenţe între intenţiile municipalităţii şi aşteptările orădenilor.

Astăzi, ONG-ul constituit după modelul unui club are membri şi simpatizanţi din mai multe cartiere ale oraşului. Coaliţia abordează în dezbaterile publice pe care le organizează probleme globale ale oraşului în încercarea de iniţia un dialog real cu reprezentanţii administraţiei publice locale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Primarul General Bolojan şi directorul CAO Gavra (Paza şi protecţia)
Cei revoltaţi de „învârtelile” directorului Necula de la CET privind licitaţia pentru pază adjudecată unei firme din Brăila ar trebui să ştie că: de la instalarea sa ca director la CAO în 2009, Gavra a simţit nevoia unui dispozitiv de pază la fel ca şi generalul Oprea motiv pentru care a externalizat serviciile unei firme de pază pentru suma de 820.000 – 870.000 lei anual. Începând cu anul 2015, la fel ca şi cei de la APA NOVA Bucureşti, pentru a controla „scurgerile de informaţii” din CAO despre ilegalităţile crase comise, prin anunţul de atribuire publicat în SEAP (A.A. 159413 din 02.07.2015) a atribuit firmei CAMELEON SECURITY SYSTEMS s.r.l. un contract pentru SERVICII DE INVESTIGAŢIE ŞI SIGURANŢĂ în valoare de 4.500.000 lei (1.028.208 EURO). Criteriul de atribuire – preţul cel mai scăzut, valoarea anunţată 4.500.000 lei. Conform contractului de mandat al directorilor CAO, contractele cu valori peste 1.000.000 de euro se supun aprobării atât a Consiliului de Administraţie cât şi a Consiliului Local ca reprezentant al acţionarului majoritar. În aceste condiţii este de la sine înţeles că acest contract s-a încheiat cu ştiinţa şi acordul distinsului primar Bolojan şi a preşedintelui Consiliului de Administraţie al CAO – Oros Claudiu. Poate că cei trei ne pot explica şi nouă nu numai procurorilor în ce constă prestarea serviciilor de investigaţie şi a cui siguranţă o asigură această firmă. (N.B. începând cu 01.07.2015 CAO a mărit tarifele pentru serviciile de apă şi canalizare probabil fără nici o legătură cu contractul).
Postat 29 Octombrie 2015, 13:58 de eutanasiu
La ce va steptai?
LA CE VA ASTEPTATI CAND TERMOFICAREA DIN ORADEA ESTE CONDUSA DE UN BULDOZERIST - necula - SI DE UN FOTBALIST - cabai-?
Postat 29 Octombrie 2015, 10:46 de ceta
Nu va faceti iluzii
necula stanel ionel nu va demisiona. Si va spun de ce: in septembrie 2010 am fost la Braila, la o familie, si constatand ca nu au apa calda am intrebat ce s-a intamplat. Raspunsul gazdei m-a lasat fara replica:"Cum, apa calda vara?!Apa calda avem numai cand se porneste incalzirea, adica in octombrie." " Pai cum va spalati vara?" "In Dunare." Ei, asta este educatia pe care o are si stanel ionel necula si pe care vrea sa o impuna si "necivilizatilor" din Oradea, care nu inteleg ca pana da gerul si ingheata Crisul se pot spala in Crisul Repede. necula stanel ionel ne implementeaza civilizatia "miticilor". Asa ne trebuie daca ne-am dus pe mana lu' dom' Primar care n-a gasit loco om mai "dastept" decat necula stanel ionel, penalul din Braila. Da, este cercetat de DNA Braila pentru falimentarea CET-ului din Braila, va amintiti, nu? De aia a fost si exclus din PNL, parca asa scriau ziarele. Dar pana se solutioneaza acel dosar, necula stanel ionel mai face praf un CET in Oradea Mare. Oare ce obligatii are dom' Primar fata de acest individ care duce nivelul de civilizatie din Oradea la cel din Braila si l-a facut pe dom'Primar de toata rusinea in fata oradenilor?
Postat 29 Octombrie 2015, 10:41 de ceta
vrem apa calda si caldura !!!
lasati dezvoltarea pe altadata, mai stim pe cineva care a dorit dezvoltare si ne lua curentul, caldura, apa calda si nu a ajuns bine. nu ne atingeti la nevoile primare ca strigam. nu ne tineti copiii nespalati si in frig ca ne vom razbuna.
Postat 29 Octombrie 2015, 08:08 de Florin25
Demisia?
Demisia? Doar demisia? Poate îl întâlnește careva pe stradă și-l "salută" prietenește. De ieri nu am nici apă caldă, nici căldură. Eu suport cu stoicism, dar pruncii mei ce vină au? Nu doar amărâtul de director trebuie mângâiat bihorenește, ci și putorile de executanți ai lucrărilor care astă vară dormeau sub copaci, morți de căldură, dând câte unul la târnăcop în timp ce alți șapte ședeau bine-mersi la umbră, îndopându-se cu pită și pierzând vremea. Dacă nu iese cu ciomăgeală de data asta, tare mă tem că treaba cu lipsa căldurii pe timp de iarnă și a apei calde n-o să se termine aici...
Postat 29 Octombrie 2015, 07:38 de Shogun
Nu mai ies liberali cu corturole in cartiere?
Sa ne intrebe daca suntem multumiti de apa calda si caldura oferite de municipalitate? Ce n-as da sa ma pot pisa in cortul lor si sa-mi exprim bucuria de ai vedea...vorbim despre proiecte , fonduri UE, unire cu sanmartin, dezvoltare si noi nu avem apa calda si caldura in 2015. Suntem nespalati si infrigurati dar vorbim despre "avioane".
Postat 29 Octombrie 2015, 07:31 de Florin25
@...oradean Ai dreptate!
Asa e, daca stai si dai din gura nu te baga nimeni in seama! Dar ia sa iasa cateva mii de oradeni in strada sa-l prinda pe nea ilie si sa-i ,,scuture" putin renaultul (n-am zis sa-l dea de-a dura!), sa-l alerge nitel pe malan sau pe alt consilier, in fine! sa le arate alesilor ca sunt vremelnic in functii si cel mai important ca SUNT SERVITORII CETATENILOR, NU STAPANII LOR! Acum astept sa ma intrebe careva ce-am baut, ca treaz nu te poti gandi ca oradenii ar avea atata sange-n...instalatie incat sa-i scoata la tabla pe cei ce-si bat joc de ei.
Postat 29 Octombrie 2015, 06:33 de pinonel
Re
...grup civic care face... ce? Asta arată mai mult a adunare de partid. Cred că singurul scop al autointitulatei „Coaliții” e să adune nemulțumiții și să strige toți în cor, că doar-doar i-o băga cineva în seamă! Da, lucrările nu au fost făcute cu cap, ca timp de lucru. Nici eu n-am căldură decât cu țârâita și nu încep să lamentez! Știu că asta e o lucrare ce se face pentru 30 de ani și mai bine rabd acum decât să tot am probleme!
Postat 29 Octombrie 2015, 00:31 de cetateanul-oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON