URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2015, 16:50

S-au înţeles: UDMR va avea viceprimar în locul PSD-istului Mureşan, Mang va fi schimbat săptămâna viitoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hotărâtă anul trecut în vară, după înfiinţarea Alianţei Creştin-Liberale, refacerea majorităţilor în Consiliul Local Oradea şi în Consiliul Judeţean Bihor a fost în cele din urmă "bătută în cuie". Conform înţelegerii dintre PNL şi UDMR, primul pas va fi făcut joi în Consiliul Local, unde reprezentanţii celor două formaţiuni vor vota înlocuirea viceprimarului PSD Ovidiu Mureşan cu un exponent al formaţiunii maghiare, consilierul Huszar Istvan.

Protocol public

"Am încheiat zilele trecute negocierile cu UDMR şi pot să vă spun oficial că mâine se va vedea acest lucru, prin schimbarea majorităţii din Consiliul Local şi a viceprimarului PSD cu un coleg de la UDMR", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan.

De altfel, la sediul PNL din Parcul Traian au fost deja convocaţi membrii Biroului Politic, care au fost informaţi în legătură cu încheierea negocierilor, urmând ca în cursul acestei după-amieze decizia să fie făcută publică şi printr-un comunicat al conducerii PNL Bihor.

Potrivit unor surse din cadrul acestei formaţiuni, protocolul cu UDMR la nivelul Oradiei va fi semnat miercuri în jurul orei 17.00, de către fosta viceprimăriţă Biro Rozalia şi consilierul local, viitor viceprimar, Huszar Istvan, din partea UDMR, respectiv de către primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Mălan şi consilierul local Cristian Puşcaş, din partea liberalilor.

Viceprimarul Mircea Mălan a mai declarat pentru BIHOREANUL că, pentru a dovedi că PNL nu a acceptat condiţii împovărătoare, "protocolul va fi dat publicităţii".

Acest gest survine după ce reprezentanţii UDMR au blocat luni întregi negocierile, punând - la insistenţele preşedintelui executiv Szabo Odon - condiţii strict etnice liberalilor, precum amplasarea mai multor statui ale unor personalităţi maghiare în oraş, extinderea învăţământului preşcolar, primar şi gimnazial exclusiv în limba maghiară ori chiar "rezervarea" unei treimi din totalul posturilor din administraţia publică, nu doar la nivelul funcţiilor de conducere, pentru "vorbitori de limba maghiară".

Mureşan, înţelegător

Surse din interiorul PNL au arătat pentru BIHOREANUL că viceprimarul PSD-ist al Oradiei, Ovidiu Mureşan, a fost informat de liberali de mult timp cu privire la faptul că urmează să fie schimbat, iar acesta nu doar că nu a încercat să se opună, dar a şi acceptat situaţia.

"Mureşan a fost un viceprimar bun, care s-a implicat în activitatea Primăriei şi a încercat să se ţină de promisiunile făcute de PSD Oradea în 2012, pe vremea când eram în USL. Cu timpul, în ciuda voinţei lui, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, i-a impus ca pesediştii din Consiliul Local să voteze împotriva propunerilor făcute de primarul Ilie Bolojan. Ultimul exemplu a fost la votarea bugetului, care a fost făcut chiar sub coordonarea a viceprimarului Mureşan, dar pe care Mang a cerut ca reprezentanţii PSD din Consiliu să nu-l voteze", a explicat sursa BIHOREANULUI.

Mang, joia viitoare

Potrivit liberalilor, înţelegerea încheiată cu UDMR prevede la nivel judeţean schimbarea şefului PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, cu voturile consilierilor din cele două formaţiuni. Schimbarea va avea loc la CJ, însă, doar pe 19 februarie.

"La nivelul Consiliului Judeţean, schimbarea lui Mang cu Ionel Avrigeanu, colegul din fostul PDL, va fi făcută joia viitoare. Am decis să acţionăm etapizat, ştiind că prefectul Claudiu Pop va avea "temă" de la partid (n.r. - de la PSD, formaţiunea din care provine) să atace în instanţa de contencios hotărârile de Consiliu", a spus sursa BIHOREANULUI.

Practic, liberalii vor să urmărească motivele pe care le-ar invoca prefectul în acţiunea de atacare a Hotărârii de Consiliu Local privind schimbarea viceprimarului Ovidiu Mureşan, pentru a evita, dacă vor putea, să se "expună" în acelaşi fel când se va adopta Hotărârea de Consiliu Judeţean privind schimbarea vicepreşedintelui Ioan Mang.

Sursele BIHOREANULUI au informat încă de anul trecut că, dacă liberalii vor încerca să schimbe pesediştii din conducerea Oradiei şi Bihorului, prefectul va trebui să atace HCL şi HCJ în instanţă, obţinând astfel suspendarea aplicării lor până la finalizarea pe fond a procesului, la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor.

Legea administraţiei publice locale permite, însă, fără a interzice deloc, asemenea acte de voinţă ale majorităţilor din consiliile locale şi din consiliile judeţene.

Citiţi pe această temă şi articolul "Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR Bihor le cere liberalilor "maghiarizarea" administraţiei locale"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ruşine Bolojan !!!
Grohhh ... grohhh ... grohhh ... urma scapă turma !!!
Postat 12 Februarie 2015, 15:47 de WinDos
inalt functionar al statului
Domnul prefect este slujbasul statului si nu cred ca se va opune mersului istoriei locale.Sa ne amintim printre altele ca dansul a,,muncit'' la CAO pe vremea cand partidul domniei sale era in opozitie.DAl cui o fi fost meritul ?
Postat 12 Februarie 2015, 08:54 de nealiniat
Auleu...
Nea Ilie..amu va fi muzica unghureasca in toilette?Ca tot ai vice din neamul Odonului ?Rusine pnl-pdl..la puscarieeeee..!La puscarieeeeeeeeeeee!
Postat 12 Februarie 2015, 06:55 de grigore
REPLICA
ADEVAR si DREPTATE inainte de toate ca sa fie cunoscut de catre toti romanii simpli bihoreni. Schimbarea sefilor bucuria prostilor ....ca tot sefi raman sefi si NU se schimba NIMIC in conducere ...vine ciscrul sau Ionel Avrigeanu in locu-i si bani tot in familie copiilor raman !:))=))Mandria proasta , maretia , trufia ,ignoranta ,dispretul fata de romani simpli bihoreni membri simpli fanatici PSD nemultumiti de conducerea corupta a PSD Bihor si presedintele filialei PSD Bihor Ioan Mang PLAGIATORUL PSD Bihor la adus in aceasta situatie ,atitudinea lui si fata de fosti lui aliati USL cei din PNL Bihor care la ajutat sa ajunga in functia de vice presedinte al CJ Bihor pentru ca altfel nimeni nimeni NU vota pe Ioan Mang dupa scandalul cu minstru plagiator.Da!DA! dar ` Capul... aplecat.. sabia nu o taie `!:))=)).NU apar ! NU acuz! Pe domnul Ioan Mang presedintele filialei PSD Bihor numai ca putina smerenie , compatimire , modestie ,bun simt , cinste , dreptate si adevar in fapte si vorbe erau indicate in cazul lui, faptele bune filantropice in judetul Bihor te ridica , iar faptele rele contrele puse celor din CJ Bihor si celor din Primaria Oradea te injosesc si l-au adus in situatia asta .O fapta buna filantropica sa ajute pe cei saraci , sa de-a o coaja de paine celor flamanzi , sa dea o haina celor goi si dezbracati , NU am auzit sa sa vad sa faca domnu Ioan Mang in in aroganta lui si dispretul lui fata de romanii simpli bihoreni , dar vorbele ` ce dam prostimii ` spuse prefectului Claudiu Pop in fata institutie Prefecturi .RUSINE !RUSINE!RUSINE Ioan Mang! Odata si odata fiecare primeste ceea ce merita!:))=)) Acesta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 12 Februarie 2015, 06:50 de Romanul_Simplu
made in hu
Iar au ajuns ungurii separatisti la ciolan (adusi de Bolojan). Atentie mare primare ! Nu te inveti minte deloc. Persisti in greasala. Asta inseamna prostie. Ai mai patit-o cu astia.
Postat 12 Februarie 2015, 01:50 de Control_Room
roata morii...
Roata morii se-nvarteste/tzac tzac tzac! Asa e cantecul! Eu voiam sa folosesc viitorul! De pe-acum astept cu nerabdare sa fie invers! La un moment dat si new PNL SI-O VA LUA! Rau de tot! TRADATORII OLD-PNL-isti care s-au inhaitat CU CEL MAI ODIOS PARTID CARE A EXISTAT VREODATA PE PLANETA!(Gabriel Sandu da tot pe gura dar cine stie daca nu o va face si Nutzi). Portocaliul Avrigeanu la CJ? SA VA FIE RRRRUUUSSSSINNNEEEE!
Postat 11 Februarie 2015, 19:00 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON