URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2015, 15:12

S-a răzgândit! NIS Petrol şi-a dat acordul pentru ca Primăria să foreze puţul de reinjecţie a apei geotermale din zona Universităţii

Deci, se poate! NIS Petrol, concesionarul perimetrului 2 Tria, care acoperă jumătate din suprafaţa judeţului Bihor, şi-a dat marţi acordul pentru ca Primăria Oradea să foreze puţul de reinjecţie a apei termale din zona Universităţii.

"Astăzi m-a sunat domnul prefect Claudiu Pop ca să îmi comunice că am primit avizul NIS pentru demararea operaţiunilor de forare. Avizul ne-a fost trimis apoi prin fax", a declarat primarul Ilie Bolojan. Acordul NIS Petrol a fost acordat la doar o zi după ce edilul a anunţat că va cere acceptul Consiliului Local să facă demersuri oficiale pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru scoaterea teritoriului municipiului din perimetrul concesionat.

"Ca să nu ne încurcăm reciproc şi pentru a proteja resursa geotermală de sub oraş, vom continua demersurile începute pentru scoaterea terenului aferent municipiului din perimetrul Tria 2", a declarat primarul.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a explicat, într-o postare pe Facebook, că avizul a fost dat la intervenţia sa.

"Primarul Ilie Bolojan mi-a solicitat sprijinul şi m-am implicat. Am luat legătura cu preşedintele ANRM, am vorbit şi cu dl. Sorin Gal, fostul nostru consilier local, actualmente director în ANRM. De asemenea, primarul Bolojan a fost la ANRM, unde a avut ocazia să expună problema. La solicitarea mea, luni, ANRM mi-a comunicat faptul că problema este rezolvată", a precizat prefectul, punctând că "atunci când vorbim despre interesul public, consider normal să colaborăm, Primăria Oradea, prefectul şi Guvernul, pentru ca orice obstacol să fie înlăturat".

La rândul său, marţi după amiază, NIS Petrol România a transmis presei un comunicat în care a confirmat eliberarea avizului.

"Ţinând cont de importanţa proiectului pentru comunitatea locală, compania noastră a depus oficial luni, 28 septembrie la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), acordul pentru forarea sondei de injecţie pentru apă geotermală F2 Injecţie – Universitate în aria perimetrului său petrolier, deţinut împreună cu East West Petroleum. Documentul a fost întregistrat la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu numărul 10673 din 28.09.2015 şi vine ca urmare a solicitării formulate de către agenţie", arată comunicatul NIS.

Reprezentanţii companiei au precizat şi că, în vederea emiterii acestui acord, NIS a solicitat ANRM o serie de informaţii tehnice legate de proiectul Primăriei, în scopul evaluării, conform legislaţiei în vigoare, a impactului injecţiei de apă geotermală uzată asupra mediului şi activităţii viitoare a companiei în perimetru.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Primăria a avut nevoie de avizul de forare al NIS Petrol pentru a putea implementa un proiect în valoare de 17,6 milioane lei finanţat din fonduri norvegiene.

Municipalitatea vrea să încălzească prin apă geotermală consumatorii deserviţi de Punctul Termic 902, printre care Liceul Sportiv şi alte imobile din zonă, din puţul deja existent în curtea Universităţii. Primăria va trebui să sape un puţ de reinjecţie a apei uzate termic pentru a evita epuizarea resursei, lucru pe care nu îl putea face fără avizul concesionarului deţinut de Gazprom.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON