URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2013, 14:21

S-a lămurit: angiograful Centrului Viva Anima nu este second-hand şi lucrează la cei mai buni parametri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal „umflat"

Cu aproape trei săptămâni în urmă, în baza unei sesizări anonime, o publicaţie centrală lansa la adresa conducerilor Primăriei şi Spitalului Judeţean din Oradea acuza că ar fi deturnat fondurile europene alocate proiectului Centrului Viva Anima, de Chirurgie Intervenţională şi Terapie Coronarieni, pe motiv că angiograful instalat la spital este refolosit, putând periclita nu doar şansele celor două instituţii de a mai accesa fonduri UE, ci chiar şi viaţa pacienţilor.

Luni, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Primărie, conducerea Spitalului Judeţean a ţinut să înlăture ambele acuze, prezentând şi documentele doveditoare. Alături de managerul interimar Lucia Daina şi de fizicianul unităţii, inginerul Florina Crobu, directorul medical Hadrian Borcea a explicat reacţia: „Am dorit să clarificăm lucrurile cât mai repede, înainte de sărbători, pentru că dacă le lăsam nelămurite se putea afecta posibilitatea de a accesa noi fonduri pentru proiecte similare, dar era pusă în pericol şi viaţa pacienţilor, care au nevoie ca angiograful să funcţioneze, nu să fie trimişi la Cluj pentru tratament".

Control la ţintă

Expunând cronologic povestea angiografului „second-hand", dr. Borcea a amintit că, potrivit acuzelor din presă, aparatul ar fi conţinut piese refolosite, lucru interzis de procedurile Comisiei Europene în cazul fondurilor oferite pentru achiziţia de echipamente noi, cum e şi angiograful cumpărat de Primărie de la compania Philips pentru Centrul Viva Anima.

După ce acuza a fost lansată în presă, la Oradea a sosit o echipă formată din doi inspectori ai Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare, care a găsit apoi o neconcordanţă între seria de identificare a aparatului şi seria consemnată în documentaţia de la CNCAN, motiv pentru care a propus conducerii instituţiei retragerea autorizaţiei emise în august.

„A fost o neconcordanţă în corespondenţa dintre firma care a livrat aparatul, Gadagroup România (n.r. - distribuitorul Philips) şi firma producătoare, Philips Healthcare Refurbished System (n.r. - din Olanda), o confuzie între seria de catalog a angiografului, pe baza căruia se comandă produsul, şi seria echipamentului propriu-zis, care diferă de la aparat la aparat", a explicat dr. Borcea. Consecinţa practică este că în documentaţia trimisă la CNCAN pentru autorizare, distribuitorul a consemnat seria de catalog în locul seriei echipamentului livrat.

„Reciclare" nu înseamnă „second-hand"

În timp ce conducerea spitalului aduna actele ce atestă că angiograful nu este „second-hand", ci doar conţine elemente (şuruburi, o placă din metal şi consola de prindere, şi aceasta tot din metal) care au fost recuperate, recondiţionate şi refolosite la aparat (în baza unei alte Directive a Comisiei Europene, care încurajează reciclarea), inspectorii CNCAN au propus suspendarea autorizaţiei emise Spitalului Judeţean, invocând confuzia seriilor de pe aparat şi respectiv din documentaţie. Acest lucru s-a şi întâmplat pe 16 decembrie, conducerea CNCAN dând termen până la 17 ianuarie pentru lămurirea lucrurilor.

„Confuzia de serii a fost corectată rapid între distribuitor şi producător. A venit în România inclusiv directorul de vânzări al Philips (n.r. - din Olanda), care a explicat că în toate echipamentele noi pe care le produc şi le livrează în toată Europa folosesc materiale şi componente reciclate, precum şi faptul că angiograful pe care ni l-au livrat este nou, nefiind folosit niciodată anterior", a relatat dr. Borcea, adăugând că acesta e motivul pentru care, ca orice aparat nou produs în Comunitatea Europeană, el poartă marca CE.

Mai mult, a spus Borcea, pentru că nu CNCAN avea competenţa să stabilească dacă un aparat e nou sau vechi (ci doar de a elucida confuzia între seria de catalog şi cea a echipamentului), Spitalul Judeţean şi Primăria au cerut şi poziţia singurului organism din România abilitat să se pronunţe în chestiune: „Răspunsul Oficiului de Tehnică, Echipamente şi Dispozitive Medicale a venit din fericire repede şi a confirmat că angiograful este, clar şi fără dubii, nou, şi că nu a mai fost folosit înainte de alt utilizator!", a spus Borcea.

CNCAN a luat, CNCAN a dat

Directorul medical a arătat că joi, 19 decembrie, după ce ambele probleme au fost soluţionate, tot CNCAN şi-a revocat măsura anterioară, retrăgând suspendarea autorizaţiei, astfel că, practic, angiograful are acum autorizaţia perfect valabilă, la fel ca la început, în luna august.

În paralel, a precizat Borcea, conducerea spitalului aşteaptă să primească şi re-autorizarea celuilalt angiograf, cu care unitatea fusese dotată în 2007, şi care a fost mutat de la etajul III al Spitalului la etajul II, acolo unde funcţionează Centrul Viva Anima. „Imediat ce am primit autorizaţia pentru angiograful nou (n.r. - achiziţionat pe fonduri UE), am început demersurile pentru mutarea celui vechi (n.r. - primit de la Ministerul Sănătăţii în primul mandat al ministrului Eugen Nicolăescu). Acum aşteptăm şi re-autorizarea acestuia ca urmare a schimbării amplasamentului", a explicat dr. Borcea.

Scandal anti-pacienţi

În final, directorul a anunţat că membrii Consiliului de Administraţie au decis să acţioneze în instanţă persoanele vinovate de prejudicierea imaginii spitalului, deoarece prin faptul că a fost suspendată autorizaţia noului angiograf exact în perioada când cel „vechi", din 2007, nu putea fi repus în funcţiune, a fost periclitat dreptul la tratament al pacienţilor, iar cei cu infarct miocardic au trebuit trimişi, în perioada 16-19 decembrie, la Cluj (în total fiind vorba despre 10 cazuri).

Borcea şi a exprimat, de asemenea, dezamăgirea că scandalul cu angiograful „second-hand" a fost artificial creat, întrebându-se, retoric, cui i-a servit: „Nu văd motivele pentru care a fost generat acest scandal şi mă întreb cui i-a folosit".

Medicul a mai amintit că Spitalul Judeţean din Oradea e singurul din această parte a ţării unde s-a reuşit realizarea unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară minim invazivă şi de Terapie Coronarieni cu două angiografe într-un spital public, care tratează zilnic 3-4 infarcte miocardice, şi unde - din 1 decembrie - există şi permanenţă 24 de ore din 24. Spre comparaţie, la Cluj sunt trei angiografe, dar nu în aceeaşi locaţie, la Timişoara două (unul într-un spital public, celălalt într-o unitate privată), în timp ce la Braşov există unul singur, iar la Sibiu tot unul, dar defect şi deci neutilizabil.

Realizarea Centrului Viva Anima de la Oradea face parte dintr-un proiect transfrontalier derulat de Primăria Oradea, în valoare de 2 milioane euro, în cadrul căruia s-a realizat, de asemenea, şi un bloc operator nou, un ecograf cardiovascular şi alte echipamente performante.

Citiţi pe această temă şi articolul "Angiograf de infarct: Achiziţia angiografului de la Spitalul Judeţean a iscat un scandal de deturnare a fondurilor UE"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Regula nr. 1 în jurnalism: Fără presupuneri !?!
Sunteţi de o rară penibilitate voi, cei de la Bihoreanul. V-aţi dat deştepţi în ceea ce priveşte derularea unui proiect ce vă depăşea în mod evident competenţele. V-aţi făcut că înţelegeţi lucruri de care nu aţi auzit decât la second-hand cel mult. Aţi scos-o la lumină pe caraghioasa de Livia Banu, de la BRECO, ca să o puneţi la produs idei năstruşnice pe care nici ea nu le înţelegea. Pe tine Criş, când te scoli dimineaţa şi te uiţi în oglindă (dacă faci acest lucru şi dacă ai un asemenea obiect prin micul tău apartament cu trei ferestre la stradă), nu te apucă râsul-plânsul de ce ai scris înainte chiar de a pricepe fondul vreunei problemei ? Dacă nu, înseamnă că eşti inconştient !?! Cu alte cuvinte nu ai discernământ !?! În traducere liberă înseamnă că nu faci deosebirea dintre bine şi rău !?! Ceea ce mai înseamnă că trebuie să fi ţinut sub supraveghere (de specialitate la secţia aflată cu cca. 500 m mai jos, către centru, de angiograful respectiv) !?!
Postat 23 Decembrie 2013, 23:33 de Carp III
felicitari
ne bucuram ca s-a solutionat pana la urma cu angiograful si speram ca si noi oradeni vom avea un centru f. dotat si cu dr. specealizati ca sa nu mai fugim cu bolnavi pe la Timisoara unde te toaca de bani dr. Cocora marea specealista.....
Postat 23 Decembrie 2013, 22:17 de c
ziarul adevarul
Gunoaiele de la ziarul adevarul sunt vinovati. Ei vor ca medicina din Oradea si in general Oradea sa nu se dezvolte! Sper ca la anul sa se faca si operatii pe cord la judeteanul dn ORadea (sa aduca medici din Bucuresti) si astfel sa nu mai trimita nici un bolnav la altii.
Postat 23 Decembrie 2013, 18:03 de ziarul adevarul
cine ?
membrii consiliului de administratie au spus cine sint persoanele pe care vor sa le actioneze in instanta ? care ziare ? care ziaristi ? cind ? sper sa cistige ! dar nu numai ziarul care a publicat primul stirea ci si toate ziarele care au repetat aceasta stire falsa fara sa se informeze in prealabil .
Postat 23 Decembrie 2013, 16:23 de dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON