URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2014, 16:06

S-a încheiat vânătoarea de la Balc. Anul acesta au lipsit Elan Schwartzenberg şi primarul de Monte Carlo

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vânătoarea de la Balc s-a încheiat duminică după orele prânzului cu o ultimă goană la care au participat magnatul Ion Ţiriac şi invitaţii lui, printre care în acest an s-au numărat fiul acestuia Ion Ion, prinţul Dimitrie Sturdza, Wolfgang Porsche, proprietarul companiei germane producătoare de autoturisme de lux, austriacul Franz Rauch, producător de sucuri naturale în Europa şi Klaus Mangold, fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler.

În 2014 au lipsit, în schimb, de la vânătoare doi prieteni buni de-ai gazdei, omul de afaceri Elan Schwartzenberg şi primarul oraşului Monte Carlo, George Marsan.

Şi duminică doi reprezentanţi ai Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor au protestat în faţa porţii domeniului de vânătoare al lui Ţiriac şi au chemat din nou Poliţia, care a venit la reclamaţie. La ieşirea de pe domeniu, însă, poliţiştii nu au făcut nicio declaraţie.

Cei doi protestatari i-au reproşat uciderea mistreţilor prinţului Dimitrie Sturdza, care, la plecare a dat câteva declaraţii presei, spunând că nu a răpus decât un singur animal, care şchiopăta. În schimb, invitatul lui Ţiriac s-a declarat Încântat de "organizaţie" (referindu-se de fapt la organizare) şi a precizat că o astfel de acţiune nu face decât să promoveze România printre importanţi oameni de afaceri din lume.

În jurul orei 14, invitaţii lui Ţiriac dar şi acesta au părăsit domeniul de la Balc. Numărul de mistreţi ucişi în acest an nu a fost făcut public. Există totuşi unele surse care spun că ar fi vorba de până la 100 de animale.

Sâmbătă, participanţii la vânătoare au ieşit la două goane, iar apoi au luat parte la o petrecere cu mâncare tradiţională românească. Fostul preşedinte al grupului Daimler-Chrysler, Klaus Mangold, a declarat, pentru Pro TV, că sâmbătă a reuşit să împuşte un mistreţ şi că, deşi vânează şi în Spania, Austria şi Franţa, partida de la Balc este cea mai reuşită din Europa.

Potrivit aceluiaşi post de televiziune, încântat de vânătoarea din judeţul Bihor a fost şi Franz Rauch, prezentat ca cel mai mare producător de sucuri naturale din Europa, pe care Ţiriac l-ar fi convins să deschidă o fabrică la Târgu Mureş, cu 1.000 de angajaţi români.

Prima vânătoare de la Balc s-a desfăşurat în 2005, când au fost impuscaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase. Domeniul de la Balc se întinde pe 150 de hectare. Terenul a fost concesionat de Ion Ţiriac în anul 2002, iar contractul cu statul român expiră în 2015.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Apărătorii drepturilor animalelor protestează la Balc, în frunte cu Remus Cernea: Stop killing, play tennis!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu a lipsit nimeni, doar că unii au ajuns vânat !?!
Nu pot fi toţi vânători că nu s-ar mai găsi "materie" primă !?!
Postat 12 Ianuarie 2014, 19:57 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON