URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2016, 16:37

S-a încheiat înregistrarea candidaţilor pentru Parlament. Surpriză: PPMT nu se bagă în alegeri ca să nu fie acuzat că devine „groparul UDMR”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îi puteţi contesta

Biroul Electoral Judeţean Bihor a încheiat joi seară înregistrarea candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie pentru circumscripţia electorală nr. 5 Bihor, ultima formaţiune înscrisă fiind PER-ul fostului senator PNL Cristian Bodea, care a ajuns cu listele cu puţin înaintea orei 23.

La încheierea perioadei de depunere a listelor, şi-au înregistrat participarea la scrutin, pentru judeţul Bihor, nu mai puţin de zece formaţiuni: PRM, UDMR, PRU, USR, PER, PSD, PNL, ALDE, PMP şi Partidul Alianţa Noastră. Două dintre acestea, USR şi PAN, sunt complet necunoscute în plan local, neorganizând niciun eveniment public.

Listele de candidaţi pot fi contestate de orice persoană interesată la Tribunalul Bihor, care are obligaţia să se pronunţe, admiţând ori respingând contestaţia, în termen de 48 de ore, ulterior contestatarii putând face apel la instanţa superioară, Curtea de Apel Oradea, astfel încât data la care se va cunoaşte care candidaturi rămân definitive şi care sunt respinse ca nelegale este 7 noiembrie. Implicit, această dată va fi şi cea la care cei 505.370 alegători din Bihor evidenţiaţi în Registrul Electoral vor şti ce opţiuni pot exprima la urne.

PPMT, doar spectator

Cea mai mare surpriză la parlamentarele din acest an, în Bihor, e că PPMT nu şi-a înregistrat liste de candidaţi, pentru a nu sta în calea UDMR, formaţiune pe care reprezentanţii săi o contestă vehement de mai mulţi ani ca fiind un „partid etno-business” şi despre ai cărui lideri – de la Alexandru Kiss şi Rozalia Biro până la Szabo Odon – spun că nu fac decât să păcălească maghiarimea pentru a se îmbogăţi.

Preşedintele PPMT Bihor, Zatyko Gyula, a explicat că partidul său nu s-a înscris în competiţie pentru a nu fi acuzat că devine „groparul UDMR”. „Nu am depus liste pentru că dacă UDMR nu primeşte 5% (n.r. – pragul electoral, pentru accederea directă în Parlament) nu vrem să fim alibiul pentru acest lucru. Nu vrem să se spună că suntem groparul UDMR”, a spus Zatyko.

La rându-i, preşedintele PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan, a afirmat că UDMR se pregăteşte să facă „o campanie murdară”, în care „o să joace cartea maghiară, pentru că în campanie i-a apucat patriotismul transilvan, şi pentru a-i scoate din fire pe români”, iar în acest context „nu doresc să expunem comunitatea maghiară la aşa ceva”. Csomortanyi a adăugat că „nici pe departe nu dorim să salvăm UDMR, ci doar să nu fim acuzaţi că din cauza noastră nu face UDMR pargul electoral”.


Listele complete ale ultimelor partide înregistrate la BEJ

Partidul Alianţa Noastră

Camera Deputaţilor:

Nechita Burculeţ Constantin
Năftănăilă Marin
Ţicu Vlad
Sorescu Ciprian
Bratu Marius
Băncescu Adriana
Emciuc Sergiu
Vilău Ana Maria
Rădulescu Radu
Sufleţel George
Prioteasa Constantin
Ioniţă Claudiu

Senat:

Costin Mihai
Vlăescu George
Vasluianu Nicuşor
Cociocean Adrian
Alexandrescu Elena
Vlădecu Dan

USR

Senat:

Rusu Dumitru
Flora Alexandru
Cosman Oana
Clopan Cristian

Camera Deputaţilor:

Dehelean Silviu
Pal Nadia
Ţenţ Mihai
Paută Răzvan
Băgăian Nicula Iulia
Şvab Nicolae
Sim Octav
Bobea Ionuţ
Berca Aristica

PMP

Senat:

Purea Paul
Bogdan Flore
Paşca Ancuţa
Sărăcuţ Gheorghe
Laza Liviu
 

Camera Deputaţilor:

Hulea Ioan
Bogdan Codruţa
Tulvan Gheorghe
Cristea Leontin
Dumitrescu Dan
Mihăieş Denisa
Dume Florin
Bradea Ioan
Popa Viorica
Sas Eugen
Blaj Ioan

PER

Senat:

Tomoioagă Vasile
Crăciun Sorin
Săvianu Adina
Cozma Doina
Bălan Florin
Dascălu Romeo

Camera Deputaţilor:

Goga Marioara
Coman Matei
Gherle Ioan
Criste Voicu
Bora Viorel
Ninci Anamaria
Elthes Claudia
Trifa Bianca
Mihali Viorel
Ardelean Călin
Pop Florica
Abrudan Florin

PRM

Senat:

Paraschiv Dumitru
Ştefan Marius
Catarig Mircea
Baicu Liviu
Pantea Mircea
Avrămescu Anca

Camera Deputaţilor:

Avrămescu Nicuşor
Olah Maria
Memetea Corina
Casău Crainic Radu
Gavriluţ Ecaterina
Chirodea Viorel
Căprar Ioan
Chiş Diana
Paraschiv Dumitru
Carţiş Dumitru
Ţicală Florica
Drăguş Rugan Viorica

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Succes!
Mult succes tuturor candidaților!
Postat 31 Octombrie 2016, 15:01 de BratuMariusCosmin
P.A.N.
Stie cineva ce e cu Partidul Alianta Noastra ? Ma dadeam " mare analist " dar habar n-am cine sunt?! Eu zic ca Parlamentul urmator va fi mult sub cel actual ! Sau intuiesc asta ! Pe Bihor...off ! " independenta " Nadia ( de parca as fi crezut-o la locale ca e...independenta ), incompetenta Chereches ( neo ), pedelista vopsita pesedista Adelina, PPDD-istul Hulea re-branduit, etc. PS: Stie cineva unde ( mai ) candideaxa Don Pedro ? Tot in Vrancea?
Postat 29 Octombrie 2016, 14:27 de TDS
Felicitări
Conform declaraţiilor înseamnă că membrii şi susţinătorii PPMT nu vor vota cu UDMR. Dacă e adevărat înseamnă că 5% nem.
Postat 28 Octombrie 2016, 16:47 de eutanasiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON