URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2015, 16:41

S-a hotărât: Primăria împrumută 23 milioane de euro pentru a cofinanţa proiectele europene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali au aprobat, joi, într-o şedinţă ordinară, contractarea de către Primăria Oradea a unui împrumut de 23 milioare de euro de la Banca Europeană de Investiţii.

Având în vedere faptul că municipalitatea derulează în acest moment mai multe proiecte pe fonduri europene, în valoare totală de 200 milioane euro, care au ca termen de finalizare anul 2015, municipalitatea a fost nevoită să se împrumute pentru a putea suporta cofinanţările necesare acestora.

"Ca beneficiar al unor calificative de rating acordate de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, ce reconfirmă perspectiva stabilă a oraşului şi economia în dezvoltare a acestuia, municipiul Oradea se califică pentru contractarea unei finanţări de la Banca Europeană de Investiţii, instituţie financiară cu rol în sprijinirea obiectivelor Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii, care acordă credite cu dobandă scăzută, sub nivelul celor practicate pe piaţa bancară", se arată într-un comunicat trimis de Primăria Oradea. Dobânda, care nu a fost stabilită cu exactitate deocamdată, va fi sub 3%.

Concret, creditul, care va fi contractat pe 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani, va fi folosit pentru asigurarea cofinanţării pentru cinci proiecte europene.

Este vorba despre realizarea primului aquapark din Oradea (Complexul Wellness Termal Nymphaea), valoarea totală a proiectului fiind de 20,3 milioane euro, din care 12,9 milioane euro vor fi asigurate de municipalitate din creditul contractat. 

De asemenea, banii vor fi folosiţi şi pentru cofinanţarea proiectelor de amenajare a două pasaje denivelate, unul la intersecţia şoselei de centură cu DN 76 (ieşirea spre Deva), iar celălalt la intersecţia DN 79 (ieşirea spre Arad) cu şoseaua de centură. Primul proiect este în valoare de 5,6 milioane euro, 1 milion reprezentând cofinanţarea asigurată din credite, iar cel de-al doilea 5,8 milioane euro, din care cofinanţare aproape 1,2 milioane euro.

O sumă importantă din credit va fi folosită pentru proiectul de realizare a drumului rapid, numit şi coridorul transfrontalier de legătură Oradea - Biharkeresztes. Proiectul are o valoare totală de 12,5 milioane euro, din care 6,9 milioane euro reprezintă cofinanţarea asigurată de Oradea, prin acest credit.

În fine, aproape 890.000 euro din credit vor fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectului de revitalizare a Dealului Ciuperca şi transformare a acestuia în grădină publică, valoarea totală a proiectului fiind de 1,7 milioane euro.

Potrivit municipalităţii, chiar şi după obţinerea acestui împrumut, gradul de îndatorare al Municipiului Oradea se va menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii, atingând un maxim estimat de 23,66% în anul 2016, respectiv un alt vârf de 22,28% în anul 2019, când va începe, practic, rambursarea acestei finanţări.

Citiţi pe această temă şi articolul "Bani pentru Piaţa Unirii: Primăria se împrumută cu încă 27 milioane lei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON