URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2016, 15:39

Rozalia Biro îl contrazice pe Szabo Odon, sugerând că UDMR trebuie să se alieze cu PNL, pentru un viceprimar în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost viceprimar, acum senator, Rozalia Biro, preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, îl contrazice pe deputatul Szabo Odon în ce priveşte calea pe care ar trebui s-o urmeze Uniunea în Bihor pentru configurarea viitoarei alianţe în plan local, după alegerile din 5 iunie.

Szabo, cu PSD

Săptămâna trecută, precizând că el nu face parte din comisia care negociază din partea UDMR Bihor cu celelalte formaţiuni viitorul parteneriat, Szabo Odon a pledat indirect, dar lămuritor, pentru o alianţă cu PSD şi ALDE, afirmând că din cauza rezultatului slab obţinut în Oradea de lista condusă de viceprimarul Huszar Istvan, funcţia acestuia devine inutilă pentru formaţiunea maghiară.

Szabo a dat vina indirect pe Huszar că a acceptat o listă pe care se află „secretarele” preşedintelui UDMR Bihor Alexandru Kiss, care ar fi fost stabilită într-o „adunare restrânsă de 60 de persoane”, şi a spus că acest rezultat slab ar goli de conţinut poziţia de viceprimar a UDMR, deoarece a obţinut doar patru din cele 27 de mandate de consilier local. Szabo chiar s-a exprimat colorat, afirmând că funcţia de viceprimar nu ar fi decât „o floare la pălărie” în condiţiile acestea, în care UDMR nu are cum să-l influenţeze pe primarul Ilie Bolojan, ceea ce ar însemna automat că preferă controlul Consiliului Judeţean împreună cu PSD şi ALDE.

Biro, cu PNL

Rozalia Biro, în schimb, se pronunţă destul de clar în favoarea alianţei cu PNL, singura care poate oferi UDMR funcţia de viceprimar pe care o doreşte comunitatea maghiară din Oradea. Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Biro l-a contrazis pe Szabo în explicarea rezultatului slab din Oradea, afirmând că tocmai faptul că UDMR nu a avut viceprimar din 2012 până în februarie 2015 a determinat acest rezultat slab, şi nicidecum faptul că lista de candidaţi a UDMR ar fi „adăpostit” oamenii lui Kiss.

„La noi, fiecare a putut să-şi depună candidatura, iar stabilirea candidaţilor s-a făcut prin vot secret, conform statutului, de către membrii Consiliului Reprezentanţilor din municipiu”, a spus Biro, adăugând: „Şi eu consider că este un rezultat slab, dar se datorează în primul rând faptului că trei ani comunitatea maghiară nu a avut reprezentant în conducerea oraşului. Domnul Huszar doar 13 luni a fost viceprimar. Acel gol care s-a creat din 2012 eu sper să fie o dovadă pentru toată lumea că este bine să avem şi un viceprimar din comunitatea maghiară în Oradea”.

Biro a dezvoltat pledoaria sa arătând că „pentru a avea încredere (n.r. – a comunităţii maghiare), UDMR trebuie să arate rezultate, dar dacă nu eşti acolo (n.r. – în conducerea Primăriei) nu ai cum să arăţi rezultate. Având funcţia de viceprimar, ai anumite mijloace prin care poţi să iei decizii şi poţi să prezinţi rezultate. Aşa cum cunosc eu comunitatea maghiară din Oradea, ea are aşteptări concrete de la reprezentanţii care lucrează în administraţia locală şi judeţeană. Pentru rezultate trebuie să ai o oarecare putere, pe care poţi s-o ai doar prin anumite funcţii”, a spus Biro.

Indirect şi fără să nominalizeze acest partid, fosta viceprimăriţă s-a pronunţat astfel pentru colaborarea cu PNL, singura formaţiune care poate oferi UDMR funcţia de viceprimar în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Sfat pentru Odon !
Oradenilor le trebuie un viceprimar ungur iar ungurilor din judet un vicepresedinte ungur la judet ! Ce e atat de greu de inteles .Aliat cu PNL la judet puteti avea un vice la judet !.Sau mergeti pe promisiunile !,,plagiatorului de serviciu ''cu valabilitate pana la primul xerox !
Postat 17 Iunie 2016, 17:13 de PETREI
NU MA JOC
@CHRIS: Azi fara medicamente ? Ma supar !
Postat 17 Iunie 2016, 09:34 de TDS
@tds
nu ma deranjeaza ca vorbesti maghiara. nu m-ar derana nici daca ai vorbi chineza. tu ai grija cu doctrina. in rest, sarbatori fericite iti doresc!
Postat 17 Iunie 2016, 09:04 de User anonimizat
alte scopuri
Interesele lui Biro sunt cel mai mult legate de afacerile ei din Oradea, deci de Bolojan. O intereseaza pe ea ce doreste comunitatea maghiara ,cat ma intereseaza pe mine.
Postat 17 Iunie 2016, 08:17 de liberalul
MESAJ PENTRU CHRIS
Ii spun de pe acum ca nu sunt ungur ci doar vorbitor (destul de bun) al limbii maghiare! Deci te rog sa-mi recomanzi/repetitiv/ MEDICAMENTE! Hat akor legyen a mi lesz= Atunci sa fie ce va fi, titlul unui hit al celebrei Koncz Zsuzsa, frumoasa cu par lung care va putea fi vazuta si la Oradea!
Postat 16 Iunie 2016, 19:33 de TDS
EN EN...
OSZD MEG ES URALKODJ! PS: Kedves Rozalia Ibolya! Ne feledje! Soltesz Reszo enekelt egy nagyon szep dal ! "Bomerang, bomerang"! "Hat akor legyen a mi lesz.."
Postat 16 Iunie 2016, 19:27 de TDS
?!
Adriane, cum se spune in ungureste divide et impera?
Postat 16 Iunie 2016, 15:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON