URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2014, 13:41

Rozalia Biro, despre mutarea Muzeului în Cetate: "Riscăm să pierdem finanţarea şi să dăm banii înapoi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Rozalia Biro, fost viceprimar al Oradiei, a declarat joi că mutarea Muzeului Ţării Crişurilor în Cetate ar putea duce la pierderea finanţării europene câştigate pentru reabilitarea fortăreţei.

"Vă spun părerea mea, căci nu am discutat în UDMR acest lucru. Atunci când am câştigat cele două finanţări pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii, s-a stabilit foarte clar, pe încăperi, la ce se vor utiliza. Aşa, riscăm să pierdem finanţarea şi să trebuiască să plătim înapoi sumele investite", a răspuns Biro întrebărilor legate de situaţia Muzeului. "Unul din proiectele câştigate este în jur de 8 milioane de euro, iar celălalt este de 10 milioane de euro. Doamne fereşte să trebuiască să plătim înapoi aceşti bani!", a adăugat fostul viceprimar al Oradiei.

În privinţa problemei legate de găsirea celei mai bune rezolvări la situaţia Muzeului, Biro a afirmat că trebuie ascultată părerea celor de specialitate. "Specialiştii trebuie ascultaţi. Noi politicienii ne pricepem eventual la politică", a precizat Biro.

În opinia senatorului UDMR, întreţinerea Cetăţii Oradea ar trebui să se realizeze cu ajutorul unor parteneriate publice-private. "Aici ar trebui să avem o dezbatere cât se poate de largă şi o concluzionare comună în privinţa a ceea ce ar trebui făcut, căci Cetatea este o valoare pentru întreg judeţul Bihor", a adăugat Rozalia Biro.

Senatorul UDMR a prezentat, în conferinţa de presă de joi, prevederile acordului politic încheiat între formaţiunea pe care o reprezintă şi Alianţa Electorală USD. Printre punctele acordului se numără şi sprijinirea investiţiilor începute în zone locuite şi de minorităţi, inclusiv "găsirea soluţiilor pentru continuarea lucrărilor de la tronsonul Gilău-Oradea" al Autostrăzii Transilvania.

Chestionată cu privire la celelalte priorităţi ale UDMR pentru Bihor, Biro nu a precizat obiective clare, însă a declarat că este adepta finalizării investiţiilor începute în judeţ. "Cred că toate investiţiile începute ar trebui continuate, că e vorba de şcoli, unităţi spitaliceşti ori infrastructură rutieră", a afirmat aceasta.

Întrebată în aceeaşi conferinţă de presă cine va fi subprefectul UDMR-ist care îl va înlocui pe Cristian Bitea la Instituţia Prefectului Bihor, Biro n-a vrut să dea niciun nume. "Din păcate nu va fi femeie. Atât pot să vă spun", a glumit senatorul UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
rozi
de unde are rozi atatea spatii in oras ,atata avere la rozy are ceva matusa tamara
Postat 14 Martie 2014, 13:59 de roibu
A reapăut Rozi coafată ca de sărbătoare !?!
Dragă, scrie-i direct lui Bolojan chestia asta, pentru că vocile pe care le tot aude în prag de seară i-au transmis doar că ... "Oradea e pe primul loc după Iaşi la atragerea de fonduri europene" !?!
Postat 14 Martie 2014, 11:08 de Carp III
BOLO TERMINATORUL CULTURII
recunosc si politicieni ca nu se pricep deloc la muzee, nici nau cum credeti ca astia cand au fost pe afara au stat la coada Luvru sau British Museum si sunt cam pe dinafara la capitolul cultura, doar Bolo e mare specialist la toate atitudinea asta dictatoriala e foarte nociva pentru oras, asteptam sa ne spuneti ce AFACERE a-ti gandit pentru palat, trebuie sa merite asemenea deturnare de fonduri si scop cu unul din cele mai mari palate din Romania ... ati gandit voi ceva murdar ascuns
Postat 14 Martie 2014, 00:01 de Gelu
@adi nagyvaradi
Vezi că amesteci planurile nu şi nu ai proprietatea termenilor pe care-i foloseşti abuziv...... Sînt convins că singurii specialişti care s-ar putea pronunţa (în mintea voastră , desigur) ar fi nişte istorici de Budapeşt Normal că intimata de Rouji, nu se gândeşte la cheltuielile exorbitante pe care le-ar provoca înfiinţarea unui mare muzeu în fosta Divizie..... Că doar nu plăteşte ea...... Cît despre (e)migrarea cu care ne ameninţi, e bine că mai pleacă şi proşti. N-are rost să te mai chinui cu cititu' şi învăţatu', eşti un frustrat mic iremediabil, irecuperabil..... Vezi să nu-ţi uiţi ceaunul de nomad, cînd migrezi. Hai sictir
Postat 13 Martie 2014, 18:35 de iohanis
Iepurele si MORCOVUL
ILIE BOLOJAN va emigra!!! Apropiatii dumnealui @Jean Valjean ne comunica acest lucru.... Hai Bolojan !! Sa luptam !!! P.S. Sper ca cei 100 de specialisti in ?ce?! pe care ii invoci nu sunt cu studiile la Vadu Crisului!!! Acolo se autofinanteaza UNIVERSITATEA....Promit ca dupa migrare am sa va vizitez VIRTUAL!!! Am sa va urmaresc on-line (IN DIRECT pt. cei care au lipsit de la cursuri.... de la Vad) Jean GABIN
Postat 13 Martie 2014, 17:58 de Adi Oradeanul
Rouji
De când e la guvernare formând coaliţia penală cu pesedeii şi cu ceilalţi traseişti, iată că a reapărut şi zâmbetul iudemerist al inculpatei. Are dreptate rouji, politicienii ca ea nu se pricep la nimic..... S-a "lipit" şi ea de tuciuriul potrivit şi uite că a reuşit în viaţă, ca orice muiere "deşteaptă". Dacă doreşte şi primarul Ilie poate aduce o sută de specialişti care să-i susţină punctul lui de vedere...... Lui Rouji şi restului de huni, nu-i convine fiindcă s-au gândit că vor putea face circ în cetate, iar prezenţa muzeului Ţării Crişurilor le-ar da peste cap socotelile mici, meschine şi ungureşti ..... În orice caz, muzeul trebuie să se autofinanţeze prin includerea în circuitul turistic, iar cetatea va prinde viaţă şi prin numeroşii turişti care vor putea vizita virtual, toată Ţara Crişurilor fără mistificările şi minciunile iudemereu. Hai Bolojan !!!
Postat 13 Martie 2014, 16:56 de Jean Valjean
are dreptate de data asta si Rozi
daca ar trebui sa dam inapoi 18 milioane de euro plus penalitati sincer putem sa ne adunam sam linsam pe Bolovan ca apoi vom fi daoti vanduti va trebui sa ne mutam din Oradea care va da faliment sigur pentru ca se vor verifica toate proiectele cu fonduri europene la sange, nu inteleg de ce marele primar e asa specialist si ne explica poate cum muti un muzeu cu 10.000 mp in 3900 mp si ce vor ei sa faca in marele Palat al garnizoanei renovat 85% eu zic ca pentru aceasta deturnare ordinare de fonduri la urma urmei banii aia 16 milioane de euro au fost cheltuiti pentru muzeu degeaba ... de ce? ne tinem specialisti si nu intelegem ca spatiile din cetate sunt improprii gazdurii de tablouri si alte colectii muzeale acolo merg armuri si alte chestii de genul mai putin sensibile si reproduceri care nu au valoare patrimoniala
Postat 13 Martie 2014, 15:02 de Johny B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON