URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2010, 17:38

Rodica Stănoiu la Oradea: CNSAS e o instituţie creată cu scop de şantaj politic, care mănâncă banii contribuabililor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procesul Rodicăi Stănoiu cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care aceasta contestă calitatea de colaborator al Securităţii, a avut, miercuri, un nou termen, în care magistraţii au avut de stabilit probele de înscrisuri care vor fi comparate cu notele informative către fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda şi imputate fostului ministru al Justiţiei.

Fostul ministru Rodica Stănoiu, prezent la proces împreună cu soţul, Ştefan Stănoiu, în calitate de avocat, a solicitat ca pe lângă dosarul întocmit în anii 80 pentru obţinerea paşaportului la fosta Direcţie a Paşapoartelor şi pus la dispoziţia experţilor grafologi de CNSAS, să fie acceptate ca documente de comparaţie declaraţia de avere, respectiv cea de necolaborare cu Securitatea.

Cele două documente au fost analizate şi în 2006, înainte ca CNSAS să emită decizia de colaborare, prima dată de către experţi independenţi iar apoi de Laboratorul interjudeţean de expertize criminalistice Bucureşti. În ambele cazuri, rezultatul a fost acelaşi, şi anume că scrisul este acelaşi cu cel din notele informative semnate cu pseudonimul Sanda. La data respectivă, însă, Rodica Stănoiu a contestat veridicitatea expertizelor, pe motiv că au fost întocmite de experţi "cu reputaţie îndoielnică".

La termenul de miercuri, la fel ca la precedentele dezbateri, Stănoiu a încercat să convingă judecătorii să respingă dosarul de la Direcţia Paşapoarte, aducând diverse argumente, ba că în respectivele documente nu ar fi scrisul ei, ba că nu ar fi acte autentice, solicitarea generând o dezbatere aprinsă între Mihai Ionescu, reprezentantul CNSAS, pe de o parte, şi soţii Stănoiu, pe de alta.

"În ipoteza în care altcineva a întocmit şi semnat cererea pentru paşaport a doamnei Stănoiu şi în urma expertizei se va dovedi că scrisul este acelaşi cu cel din notele informative către Securitate, atunci să înţelegem că miliţianul sau securistul cu pricina de la Direcţia de Paşapoarte este, de fapt, informatoarea Sanda, nu?", a întrebat Mihai Ionescu, moment în care soţul Rodicăi Stănoiu a izbucnit. "Daţi-mi voie să răspund eu: această concluzie se poate explica numai prin faptul că şi documentele din dosarul de paşapoarte şi notele informative sunt opera unei plastografii recente, a CNSAS, şi sunt făcute ca să o discrediteze pe doamna Stănoiu", a fost replica lui Ştefan Stănoiu.

La rândul ei, Rodica Stănoiu a ţinut să specifice în faţa judecătorilor orădeni faptul că ar fi victima unui şantaj politic practicat de CNSAS, instituţie care, în opinia ei, a fost special înfiinţată în acest scop. "E o instituţie creată pentru şantaj politic şi care mănâncă pe degeaba banii contribuabililor, care trebuie să fie...", a spus fostul ministru, oprindu-se însă înainte să termine fraza în care probabil ar fi cerut desfiinţarea CNSAS. 

Judecătorii au decis, în final, să împace ambele părţi şi, ca atare, au acceptat să trimită la Bucureşti, pentru expertizare, atât documentele întocmite de Rodica Stănoiu în anii 80 pentru obţinerea paşaportului la fosta Direcţie a Paşapoartelor, aşa cum a cerut CNSAS, cât şi declaraţia de avere respectiv cea de necolaborare cu Securitatea, propuse de fostul ministru al Justiţiei.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 15 decembrie, termen până la care Stănoiu trebuie să depună la instanţa orădeană cele două documente la care a făcut referire, urmând ca acestea să fie ataşate la dosarul care va fi înaintat Institutului Naţional de Criminalistică, pentru expertizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
erata!
Poate vreti sa spuneti Şerban Viorel Stănoiu...exjudecator la CCR...
Postat 26 Decembrie 2010, 19:51 de ariadna
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON