URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2012, 18:33

Rezultate finale: Prin redistribuire, Bihorul va avea 16 parlamentari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul Antik Levente, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Bihor, a declarat marţi seară pentru BIHOREANUL că, potrivit procesului verbal privind atribuirea mandatelor, în urma procesului de redistribuire efectuat la nivel naţional, încă patru candidaţi la alegerile de duminică vor deveni parlamentari.

"Este vorba de Gavrilă Ghilea, Liviu Laza Matiuţă, Szabo Odon şi Ioan Hulea", a declarat judecătorul Antik.

Parlament umflat

Cei patru au beneficiat de voturile culese de colegii lor de partid în alte judeţe, primind "resturile" de care aveau nevoie pentru a primi câte un mandat.

În concluzie, Bihorul va avea, în viitorul Parlament, un număr record de 16 parlamentari, după ce în actuala legislatură avea 13, iar înainte de introducerea votului uninominal un număr de 12.

Se poate spune chiar că judeţul are 17 parlamentari, deoarece deşi nu a candidat într-un colegiu uninominal, ci pe unul din locurile rezervate minorităţilor slovace, bihoreanul Adrian Merka a fost ales şi el, din partea Uniunii Democratice a Cehilor şi Slovacilor.

De altfel, viitorul Parlament va fi sensibil "umflat" ca efect al rezultatelor alegerilor de duminică. Numărul parlamentarilor din viitoarea legislatură la fi de 588, faţă de 471, câţi sunt în prezent, deci 107 mai mulţi.

Salvaţi de sistem

Szabo Odon, candidatul UDMR în Colegiul 2 Săcueni pentru Camera Deputaţilor, a obţinut doar 49,87% din voturi, adică 10.323 sufragii, lipsindu-i 28 de voturi pentru a "închide" colegiul, dar a fost primul "salvat" de redistribuire.

PDL-istul Liviu Laza Matiuţă a obţinut cel mai bun procent dintre pretendenţii ARD Bihor la deputăţie, 19,44% (5.510 voturi), clasându-se pe locul 2 în colegiul 4 Beiuş.

Preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, beneficiază şi el de redistribuire pentru că a strâns cel mai mare număr de voturi dintre toţi candidaţii ARD de Bihor la Senat, în colegiul 3 Oradea sud-Salonta - 9.541 sufragii (16,10% din cele valabil exprimate în acest colegiu).

Ioan Hulea, reprezentantul PPDD, a adunat 13,87% din voturile înregistrate în colegiul 3 Aleşd pentru Camera Deputaţilor.

Aleşi legitimi

Ceilalţi parlamentari bihoreni, care şi-au câştigat direct mandatele, cu peste 50% din voturi, sunt, la Senat: Rozalia Biro (UDMR) - 50,06% (21.554 voturi) în Colegiul 1 Senat Marghita, Cristian Bodea (USL-PNL) - cu 63,07% (33.219 voturi) în Colegiul 2 Senat Aleşd-Beiuş-Ştei, Valeriu Boieriu (USL-PNL) - 57,59% (34.129 de voturi) în Colegiul 3 Oradea sud-Salonta, şi Florian Bodog (USL-PSD) - 56,70% (29.353 voturi) în Colegiul 4 Oradea.

La Camera Deputaţilor, UDMR şi-a adjudecat Colegiul 1 Marghita prin Cseke Attila, care a obţinut un scor de 52,40% (11.639 voturi). Lucia Varga (USL-PNL) a adunat 59,94% (14.548 voturi) şi va reprezenta Colegiul 3 Aleşd, Gheorghe Costin (USL-PNL) - 64,62% (18.311 voturi) - Colegiul 4 Beiuş, Gheorghe Dănuţ Bogdan (USL-PSD) - 55,10% (10.708 voturi) - colegiul 5 Ceica, Sorin Ioan Roman (USL-PSD) - 52,03% (10.310 voturi) - Colegiul 6 Salonta, Sonia Drăghici (USL-PSD) - 60,01% (11.971 voturi) - Colegiul 7 Oradea, Ioan Cupşa (USL-PNL) - 55,27% (14.048 voturi) - Colegiul 8 Oradea, şi Florica Cherecheş (USL-PNL) - 56,49% (14.882 voturi) - Colegiul 9 Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Noul partid unic (FSN = USL)
1992/1993 = (284% inflaţie, ... şi altele); 2012/2013 = 255% (creşterea taxelor şi impozitelor, îngheţarea salariilor şi pensiilor, inflaţia şi creşterea preţurilor la toate cele).
Postat 12 Decembrie 2012, 19:10 de Carp III
Omul potrivit la locul potrivit
Locul lui Hulea este printre ceilalti trei din poza, plus celialti infractori,actori ratati,manelisti,amante,secretare,soferi,securisti,ratati.... ajunsi in parlament.
Postat 12 Decembrie 2012, 18:20 de Alegator
ce sunteti CARRRRPE ?
astia merita executati nu PLATITI ! ODATA traiesc din banul public si mai naspa decontatile si PENSIA , ce facemmmm ?
Postat 12 Decembrie 2012, 13:18 de luptati nu furati
ce sunteti CARRRRPE ?
VIITORI pensionari au PENSI IMENSE< medicamente compensate si copii au ce ? NU VEDETI ca daca nu produci venituri copilul tau moare de foame, nu avem orfelinate, nu avem scoli dar ei traiesc din TAXELE NOASTRE cum e posibil sa ganditi precum SCLAVI si nu ca ROMANI ?
Postat 12 Decembrie 2012, 13:16 de luptati nu furati
CE FACEM ? SX , SEX , SEX si mor copii de foame !
ORI luptam pentru ROMANIA ori ne sacrificam vietile copiilor sa dam pensii MILIONARILOR, alegeti E DEMOCRATIE nu comunism impus !
Postat 12 Decembrie 2012, 13:14 de ce facem ?
nu avem strategie , avemn MILIOANE DE TINERI
cand faci o fapta ilegala esti OPRIT dar cand faci ceva IMORAL nu , de ce ? daca vorbim de buget si CRIZA de ce risipim banul public si tineri nu au venituri sa si intretina familia, corect ? CE TRIMNITETI in parlament mosi sa le decontam PENSII la saracia lui asta moare INFIRM nu din lipsa de bani :))))) fara strategie economica sociala politic nu facem nimic decat PIERDEM si PIERDEM vietii omenesti nevinovate, sustinem CRIMA SOCIALA, CUTUMA POLITICA !!
Postat 12 Decembrie 2012, 13:12 de pe el l ati gasit ?
dar cei batrani ne invata ca IMORALITATEA este mai periculoasa ca ILEGALITATEA
din moment ce GHILEA i a sustinut financiar ei au ramas cu "paguba" , o va mai recupera si din Pensia de SENATOR :))) nu stiti voi cum se negociaza si de ce ajung babaci in PARLAMENT pe langa alte fraude facute !! POPORUL este furat pe fata ! PLATITILE PENSII acestor nevolnici cu infirmitate cerebrala, succes !
Postat 12 Decembrie 2012, 13:09 de invocam educatie
@tsd @ uslamistii
Toti uslamistii sunteti dlagiati supa copy-lot si dupa căcărău ! Mintiti precum respirati ! De ce nu spui, canalie, de referendumul din 2009, declarat VALID. 50,16% din electori si-au exprimat voturile, ceea ce a determinat validarea referendumului. Potrivit datelor BEC 7.765.573, 88,4% dintre românii prezenti la vot s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral ! Atunci n-ati iesit in strada, javrelor, latrinele lui felix au fost impotriva modificarii, penalii la fel, psd-istii la fel, ungurii si ei ! Acum uite rezultatul neaplicarii rezultatului referendumului din 2009
Postat 12 Decembrie 2012, 11:16 de pinonel
replica la articol
`Cica astia fac si dreg,Cica o sa avem de toate ,dar oare ce om intreg(roman simplu bihorean) ,crede ce spun astia frate? (romane simplu bihorean),Am votat imputzinarea (referendum pentru max300 parlamentari),Hotilor din Parlament (din ROMANIA),S-au sters la C.U.R. cu votarea (41 % din electoratul din ROMANIA a votat),Si apar mai multi in prezent (In Parlamentul din ROMANIA de la 476 de parlamentari s-a ajuns la 588)!Hai SICTIR ,da-i drecu de-i duca!:))=)) Aceasta este o epigrama scrisa de catre Andrei Pojornicu si parafrazata de un roman simplu @Romanul Simplu.Am mai scris cuvintele acestea pe forumul saptamanalului Ebihoreanul`` vin ai nostrii (dinPSD si PNL si PC si UNPR din USL ),pleaca ai nostri (din PDL (ARD) noi romanii simpli bihoreni ramanem totii ca si prostii si neuitam pe cine am trimis in Parlamentul ROMANIEI din judetul Bihor cu un regret ,cu o idignare ,cu o repulsie scuipam toata clasa politica corupta bihoreana care sa ales ,totusi sane ramana macar speranta ca vor face ceva pentru judetul Bihor ,pt ca altfel o sa se aleaga ei intre ei intr-un incest continuu!:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 12 Decembrie 2012, 10:01 de Romanul Simplu
matiuta
Hotzu ala de Matiuta a ajuns parlamentar? cand o sa se sesizeze cineva in legatura cu ce a facut acest escroc cu padurile din judet? cand o sa mearga cineva in vascau, camp, colesti, izbuc, calugari sa vada cat a distrus acest MISTRET. Impreuna cu ceilalalti padurari, de la care lua bani regulat pentru lemnele date la negru, a defrisat si a distrus km de paduri fara a se gandi ca o sa il prinda cineva. In cardasie cu mai multi primari PDL-isti si cu cei doi popi din Vascau a tras cel mai mare tun din zona. Nu isi face nimeni curaj sa verifice?
Postat 12 Decembrie 2012, 08:35 de jiji
PDL, CCR
@pinonel: NU UITA CA USL A DORIT MODIFICAREA LEGII ELECTORALE CHIAR ANUL ACESTA! S-AU OPUS: P.DL. si C.C.R.
Postat 12 Decembrie 2012, 08:00 de TDS
Se fu**ra si se inmultira !
I-am intrecut pe americani ! România - Statele Unite: Parlamentari : 588 – 535, Populatii 20mil – 312mil ABERAŢIE: populaţia ţării scade, numărul de aleşi creşte cu 117 32 de milioane de euro vom plăti în plus pentru parlamentarii suplimentari din legislativul României. Fiecărui nou ales îi va reveni o maşină şi un şofer. Sa tot fii parlamentar in Romania uslamista !
Postat 12 Decembrie 2012, 07:16 de pinonel
wow
mai lipsea sa intre manafu sau mocan! sau fina sau adelina! wow!
Postat 12 Decembrie 2012, 00:49 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON