URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2012, 16:41

Şeful Gărzii de Mediu Bihor şi un subaltern, arestaţi pentru 29 de zile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a analizat, joi, cererile de arestare formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea pe numele şefului Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi al subalternului său, Gabriel Varga.

Cei doi au fost reţinuţi cu o zi mai devreme de procurorii DNA, pentru 24 de ore, în cadrul unei anchete în care sunt urmăriţi penal în total 5 comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, un inspector al Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi 3 oameni de afaceri, toţi pentru fapte de corupţie.

În urma dezbaterilor, care s-au desfăşurat în şedinţă secretă, timp de mai multe ore, magistraţii Tribunalului Bihor au admis solicitarea procurorilor DNA Oradea, şi au dispus arestarea celor doi comisari de mediu pentru o perioadă de 29 de zile.

Măsura a şi fost atacată, prin recurs, de avocaţii funcţionarilor, Cristian Domocoş, în cazul lui Raţiu, şi Răzvan Doseanu, pentru Varga. "Clientul meu se declară nevinovat. A dat declaraţii complete, în care a demontat, punctual, toate acuzaţiile, susţinând că întregul dosar este fabricat, că este o răfuială politică", a explicat Doseanu.

Aşa cum a scris BIHOREANUL în premieră, ancheta de corupţie instrumentată de procurorii DNA şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie vizează în total 5 comisari ai Gărzii de Mediu, Gheorghe Raţiu, Gabriel Varga şi Mugur Popa, sub acuzaţia de luare de mită, iar Sorin Tamaş şi Cornel Viorel Mihălceanu pentru abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai este anchetat un inspector din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, Adina Laura Roşca, sub acuzaţia de fals intelectual, dar şi trei oameni de afaceri, pentru instigare la fals intelectual, respectiv dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA, făcut public, joi, Gheorghe Raţiu este anchetat pentru 3 fapte de luare de mită, 2 cazuri de abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, o faptă de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 3 fapte de fals intelectual.

În cazul lui Gabriel Varga, e vorba de 7 fapte de luare de mită, 3 fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 4 fapte de fals intelectual.

"În cursul lunii ianuarie 2012, inculpaţii Raţiu Gheorghe şi Varga Gabriel au întocmit o notă de constatare în care au fost menţionate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că utilajele unei anumite societăţi comerciale au fost verificate şi că acestea respectă legislaţia de mediu în vigoare. Nota de constatare a fost utilizată de administratorul societăţii pentru obţinerea ultimei tranşe de plată de la Agenţia de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit", se specifică în document.

De asemenea, pe 23 şi 29 februarie 2012, cei doi inculpaţi au pretins diferite sume de bani, primind în total între 2.700 lei şi 3.000 lei, ca să nu dispună sancţiuni contravenţionale în cazul a 3 societăţi găsite cu abateri la legislaţia de mediu.

Pe 21 februarie 2012, la cererea unui administrator de firmă, Raţiu a instigat o persoană să redacteze şi să semneze un contract de prestări de servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor care efectuau un control la respectiva societate.

"Ulterior, 9 aprilie 2012, inculpatul a instigat alţi doi angajaţi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Bihor să nu îşi îndeplinească obligaţiile de serviciu, respectiv să nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comercială", se arată în informarea DNA.

În privinţa comisarului Gabriel Varga, procurorii DNA mai susţin că, pe 23 septembrie 2010 şi 1 martie 2012, a pretins şi primit de la administratorii a două societăţi comerciale 1.000 de lei, respectiv 20 litri de benzină, pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile în cauză pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale.

De asemenea, pe 5 aprilie, şi tot pentru a închide ochii la nereguli, Varga a pretins de la un alt patron bihorean 1.000 lei şi a primit 700 de lei, întocmind, în schimbul banilor, o notă de constatare care atesta împrejurări nereale.

"Ulterior, pe 11 septembrie 2012, invocând pretinse nereguli în legătură cu documentele unei alte societăţi controlate, Varga a pretins şi primit de la administratorul firmei 1.000 lei", precizează comunicatul DNA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
daca au chef si au ORDIN lucreza in rest COLECTAZA si ei SPAGA
cine ii pregateste pe cei din DNA sa va spun cine este DNA :))))) daca sunt instruiti de CORUPTI sau politic este clar chiar daca LEGEA INTERZICE, " si PROSTITUATELE nasc " deci nu uitati cauza intr o societate care provoca EFECTE NOCIVE SOCIALE :))) O bolala se tratateaza dar cu tratament CORESPUNZATOR.
Postat 16 Decembrie 2012, 10:21 de DNA DOARME
DNA`u neprofesionist
DNA`u e cea mai politizata institutie dintre toate, se fac dosare la comanda, ca sa-l infunde pe unu altu mai si de fapt pestii cei mari fura tara in continuare! Noi traim rau, dar ca ia unu altu spaga de cateva sute de lei, ce pentru ca gasca lu Base a furat tara!!!!!!!!!!! Procurorii dna nu sunt profesionisti deloc, nici in comunicate nu stiu scrie corect limba romana si pe deasupra au salarii incepand de la 6000 de lei pe luna! Astia si aia de la ANI primesc comanda de la Base si se pun pe treaba...
Postat 16 Decembrie 2012, 08:56 de Ionut
CAO
au ajuns toti handicapatii si prostii sa-si dea cu parerea despre DNA. De asemenea, isi mai dau cu parerea si toti coruptii si evazionistii.
Postat 15 Decembrie 2012, 22:37 de Daniel
Tara nimanui
imi vine sa rad cand vad sumele si litri de benzina. Pai astfel DNAu` isi ocupa timpul cu sume infine precizate mai sus de luare de mita, ca altii pe milioane de euro sa-si poata face toate manevrele.
Postat 15 Decembrie 2012, 13:45 de ElHuron
NU e mita
Fara flagrant nu exista mita, asa cum fara cadavru nu exista crima!
Postat 14 Decembrie 2012, 19:41 de NU e mita
rusine
Si profesorii de la medicina au marit mita mai nou. LA MEDICINA DOAMNA BUNGAU ESTE SEFA LISTELOR.
Postat 14 Decembrie 2012, 15:35 de student
spaga
s-a mai caute d.n.a.-ul si la alte institutii deconcentrate ,garda financiara,itrsv,apropo la A.R.R. se pare ca s-au schimbat cuantumul spagii ,odata cu conducerea ,leprele promovate de liberali ,astia da liberali,mi-e frica ca in scurt timp o sa-i plangem pe cei care tocmai se pregatesc s-a intre in istorie,halal liberali ,s-a va fie rusine ,cineva care i-a sustinut ar trebui sa-si asume cele intamplate.Am auzit ,vorbesc serios,ca la A.R.R.cineva ar fi trimis actele ,dosarele si spaga la plic ca de obicei,vorbesc de suma si ar fi fost returnat pe motiv ca a pus prea putin in plic,mentionez ca am participat inopinant la o discutie in trecere pe strada.dar nu iese fum ,fara foc ,pacat ca nu l-am intrebat cu subiect si predicat ,adica nume,prenume ,cine este si cat a dat,o fi probabil un sambure de adevar.
Postat 14 Decembrie 2012, 14:41 de un trecator
ARDe-l pe MOCANU
Ratiu si Varga au cazut in plasa lu Mocanu, care le-a ars-o in stil ARD!!!! I-a intrebati-l pe Mocanu cata spaga lua de la Nutripork in fiecare luna???? De mii de EURO sa se stie!!!! si tot asa si de la altii!! I-a vandut pe Ratiu si Varga ca sa scape el, mai ales ca ii era frica sa nu-si piarda scaunul in favoarea lui Ratiu, care a fost sef inaintea lu Mocanu...iar pe Varga il invidia pentru tot si ca provine dintr-o familie respectabila cu mama si sora politiste, iar Mocanu e un taran, un parvenit, care se crede destept de vita nobila...e un simplu personaj din "povestile" lui Caragiale :))))))))
Postat 14 Decembrie 2012, 10:20 de ARDe-l pe MOCANU
cum puteti sa furati in halula asta !
CONTROL pe piata IMOBILIARA urgent, SECTORISTI, si cei din finate sa verifice chiriile la persoane fize ce plata chas pe loc si nu aveti decat sa le dati amenzi , ce naiba faceti ? Cum e posibil unii plates IMPOZITE si TAXE si altii va arata KUXRUL , ati inebunit ! Daca si USL are de gand sa sustina HOTIA in societatea civila atunci avem streangul la gatul copiilor .
Postat 14 Decembrie 2012, 09:41 de nu v ar fi rusine!
PENIBIL
acest VARGA are un cazier foarte bogat, cu niste spargeri la actv, pe prafuri, etc. Domnilor ziaristi documentativa putin. Nu este de mirare ca a ajuns unde a ajuns.
Postat 14 Decembrie 2012, 09:30 de anonim
Capu lu Mocanu vream!!!!!!!!!!
Intradevar, Varga nu avea nevoie sa ia spaga nici de 1000 si cu atat mai mult nici 200 de lei, chiar daca aveau un salar de mizerie la Garda, familia lui il sustinea din chirii si alte cele... Se vede clar ca Mocanu a planuit tot...cum se poate ca toate actele de "mita" sunt de pe vremea cand era el sef si culmea apoi gata, s-au oprit????? Varga zicea ca ii place de Mocanu sef, cand acesta ii planuia cu rautate si invidie privarea de libertate!!! Probabil l-a calcat pe coada cand ii strica planurile si aplica legea, in cazu cu balastierele lu Ungur, Varga era in control si Mocanu il suna sa plece de acolo, ca sa ia el ditamai spaga pt ca amenda era de 50000 (500 de milione), iar Varga a aplicat legea...asta e un exemplu de lacomie si frustrare a lu Mocanuu, se stie ce fel de om e....de unde avea el bani de 2 campanii electorale intr-un singur semestru?????? din salarul lui de 2000 de lei?????? Credea ca daca e membru eparhial o sa-l ierte Dumnezeu de pacate, ei bine de unele asa de mari cand vrea sa i-a libertatea celor doi, cu siguranta o va plati..."cei ce scot sabia, de sabie vor muri" asta e valabil pt toti PDListii care cauta sa-si elimine contracandidatii, in acest caz Ratiu s
Postat 14 Decembrie 2012, 08:53 de Capu lu Mocanu vrem
minte
credeti ca e singura institutie care procedeaza asa???? ... sunt altele in care salariatii se calca in picioare...nu mai au loc in birouri , iar noi care muncim le platim salarii grase ca sa vina sa ne amendeze. Cei de la Mediu era u cei mai tari , veneau cu amenzi de 30000 lei si din start cereau fara rusine 5000 lei , pe loc , nu cu amanari , apoi le impuneau agentilor economici firme de consultanta , desigur tot din gasca lor....
Postat 14 Decembrie 2012, 07:27 de ana
Caz de caz
Daca Varga si Ratiu au luat spaga, ce facea Mocanu cum se numea? Mocanu poate ne spui ce ai facut cu TIR-ul ala de cupru din vama. Ai cotizat la partid? Ca nu a fost ieftina campania nu? Rusineeeeeeee. Pacat ca toti acesti implicati in caz au picat ca prostii, iar Mocanu e liber
Postat 14 Decembrie 2012, 00:11 de Nae
pacat... CONFISCATI AVERILE HOTILOR ADEVARATI , cei din fosta GUVERNARE.
Pacat ! Asemenea stiri ar trebui sa ne intristeze, nu sa ne bucure. Cum mai spunea cineva, decat sa condamnam spagi de cateva sute sau mii de lei mai bine am cauta vina acestor spagi, adevaratul motiv: SALARIILE PROASTE . Daca toti oamenii care muncesc, de la preoti, profesori, doctori, asistente, functionari publici, portari de institutii sau femei de serviciu ar fi remunerati corespunzator si ar mai lua mita, ar trebui sa se ia masuri drastice impotriva lor, in primul rand materiale si apoi de privare de libertate, ca de ex. amenzi de 1000 de ori spaga luata. Si s-ar strange bani de salarii. Daca s-ar opri furturile de milioane de euro ar fi si bani de salarii. Delapidarile si furturile de bani publici sau privati (ex. furtul directorilor de banci prin credite false sau nereale) ne seaca de bani pe noi, palmasii de jos ai societatii, cei cu datorii si rate de 50-200 de euro care ne taram zilele sa-i platim. Lasam sa creasca euro si basescu rade (in vara cu suspendarea). Dupa in august, leu s-a apreciat = meritu\' lu\' base\'. RAHAT. Au venit romanii in tara ca era vacanta in Italia &co. Deci sparpiti CAUZA(furtul guvernarii trecute) si nu incercati sa reparati EFECTUL (foametea).
Postat 13 Decembrie 2012, 23:23 de cetateanu\'
Mi-e greu sa cred ca Varga a luat mita.
Dupa cate stiu Varga face parte dintr-o familie respectabila ,cu situatie buna . De ce ar avea nevoie sa ia mita ?
Postat 13 Decembrie 2012, 22:42 de ss
INTREBARE
Antescriitorule, ai aflat cam tarziu CE NAIBA ESTE IN ORADEA !
Postat 13 Decembrie 2012, 19:44 de ADINA
chirie la negru va spune ceva ?
mai frate soc mi am cautat un sediu de firma si agent imobiliar incurajeaza banul la negru , ce naiba este in Oradea ? cub de interlopi si infractori ?zicea naspaetul "ca nu o sa gasesc chirie daca vreau act si deductibilitate "!!!!
Postat 13 Decembrie 2012, 18:44 de se poate asa ceva !!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON