URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Noiembrie 2015, 19:53

Reţeaua consultanţilor care aranjau licitaţiile primăriilor din judeţ, trimisă în judecată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA Oradea au înaintat, marţi, Tribunalului Bihor, dosarul deschis pe numele consultantului financiar Christian Hornung şi al celor cinci complici ai săi, Ioan Cotoroi, administratorul unei unor firme de consultanţă financiară, proiectantul Beko Andras şi trei băimăreni, Andras Zoltan, Lukkel Iosif, respectiv Şuta Vasile.

Potrivit unui comunicat de presă făcut public miercuri de Biroul de presă al DNA, cele şase persoane au fost trimise în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, şantaj şi spălare de bani.

Din ancheta efectuată de Serviciul Teritorial Oradea al DNA împreună cu ofiţeri ai DGA Bihor şi cu suportul de specialitate al SRI, reiese că gruparea s-a constituit în 2011 şi a acţionat până în cursul lunii decembrie 2012 pe raza judeţelor Bihor şi Maramureş, fiind organizată pe paliere. 

"În cadrul grupării infracţionale exista o disciplină internă, o ierarhizare şi o specializare pe domenii de activitate a membrilor, aceştia având roluri şi sarcini prestabilite, existând totodată o premeditare, organizare şi supraveghere atentă a activităţilor infracţionale desfăşurate, în vederea realizării scopurilor ilicite propuse", se arată în comunicat.

Concret, în perioada 2010 - septembrie 2013, Hornung s-ar fi prevalat de influenţa avută asupra primarilor din trei comune bihorene şi asupra membrilor comisiilor de licitaţie şi a pretins de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, 5.283.805 lei, din care a şi primit 988.546 lei.

În schimbul banilor, consultantul a promis că va rezolva "o bună colaborare" cu autorităţile locale "prin asigurarea unui circuit rapid al documentelor, prin acceptarea situaţiilor de lucrări şi prin plata facturilor în cel mai scurt timp şi, de asemenea, să declare drept câştigătoare a licitaţiilor organizate pentru proiectele respective o firmă a unuia dintre oamenii de afaceri", se precizează în informarea DNA.

În aceeaşi perioadă, zic procurorii, Hornung l-a constrâns pe unul dintre denunţători să-i plătească 606.176 lei (ca diferenţă dintre suma totală pretinsă de 790.000 lei şi suma deja achitată în contul societăţii comerciale controlată de inculpat, respectiv suma de 183.830 lei), ameninţându-l că, în caz contrar, nu va mai putea termina lucrările.

"Inculpatul l-a ameninţat pe denunţător că va efectua demersuri pentru a nu-i mai fi perfectată nicio formalitate necesară pentru a putea finaliza lucrările, că va discuta cu dirigintele de şantier să nu semneze fazele de lucrări şi că, în consecinţă, nu-i vor mai fi decontate celelalte lucrări realizate în cadrul unuia dintre proiecte", se spune în comunicat.

Şpaga pe care Hornung o pretindea pentru "rezolvarea" licitaţiilor, era "ascunsă" sub forma unor prestări de servicii în domeniul construcţiilor sau închirieri de utilaje, facturate în numele firmelor deţinute de membrii grupului către societăţile celor doi denunţători. Plata era făcută apoi de către denunţători în conturile societăţilor comerciale indicate de către Hornung.

Consultantul coordona şi mecanismul de "plimbare" a sumelor de bani, prin conturile bancare ale mai multor firme către conturile bancare ale unor firme fantomă din Maramureş, aparţinând băimărenilor Andras Zoltan, Lukkel Iosif, respectiv Şuta Vasile, iar sumele erau retrase succesiv, în numerar, de la bancomate.

După cum se ştie, Christian Hornung, Ioan Cotoroi, proiectantul Beko Andras şi Băimăreanul Andras Zoltan au fost reţinuţi pe 23 octombrie de procurorii DNA Oradea, iar o zi mai târziu au fost arestaţi preventiv de un judecător de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor, măsură care a rămas în vigoare şi în prezent. 

Citiţi mai multe amănunte despre modul în care acţiona reţeaua lui Hornung în articolul: "Regizorul" trântelilor: Consultantul care aranja licitaţiile primăriilor UDMR din Bihor a fost arestat pentru trafic de influenţă şi şantaj

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON