URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2015, 18:30

Pro şi contra: Agenţia pentru Protecţia Mediului susţine că nu se opune reabilitării Pieţei Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a anunţat joi, prin intermediul unui drept la replică, că instituţia "nu a formulat plângeri, sub nicio formă, niciunui organism responsabil cu finanţarea proiectelor Primăriei". Intervenţia instituţiei desfiinţeză astfel informaţiile vehiculate prin presa locală, având drept surse reprezentanţi ai municipalităţii, potrivit cărora APM Bihor i-a reclamat la ADR Nord-Vest pentru a pune beţe în roate proiectelor Primăriei.

Mai mult, reprezentanţii APM susţin că, în loc să conteste actele emise de instituţie, aşa cum ar fi fost normal, reprezentanţii municipalităţii încearcă să o decredibilizeze.

"În ceea ce priveşte respingerea solicitărilor Primăriei în cazul mai multor proiecte ale acesteia, nu înţelegem de ce Primăria nu a ales să conteste în termenul legal actele emise de instituţia noastră şi a preferat să disemineze informaţii neadevărate care să aducă prejudicii de imagine agenţiei", se menţionează în comunicatul semnat de directorul Sanda Mercea.

De cealaltă parte, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit inclusiv în conferinţa de presă de joi despre sabotarea eforturilor municipalităţii de a finaliza proiectele europene, de către "un anumit partid" (PSD - nr), prin oameni puşi la conducerea unor instituţii deconcentrate, cu trimitere clară la APM Bihor. Chestionat pe această temă, edilul a recunoscut, însă, că nu deţine documente că instituţia de mediu ar fi reclamat Primăria orădeană la ADR Nord-Vest.

"Am verificat şi, într-adevăr, nu deţinem un document scris că APM ne-ar fi reclamat la ADR Nord-Vest, dar noi aceste informaţii le-am primit. Nu aveam de ce să nu le dăm crezare, mai ales că ADR Nord-Vest ne-a şi anunţat că va face un control pentru a verifica o suspiciune de neregulă", a spus viceprimarul.

În plus, Mircea Mălan a precizat că municipalitatea nu se consideră în culpă şi a contestat deja în instanţă amenda de 40.000 lei aplicată de Garda de Mediu Bihor pentru tăierea celor nouă stejari din Piaţa Unirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Doar v-am spus:constat,pozez iar apoi scriu...
Eu,Platona am parat.E bine ? Si o fac ori de cate ori am ocazia sa constat ca se incalca LEGEA BUNULUI SIMT(in primul rand)iar apoi Legile care ne ordoneaza viata in societate,carora trebuie sa i se supuna,sa le respecte tot muritorul de rand( simplu cetatean oradean, taran de Birtin sau baron local),nemaivorbind de un primar,exemplul orasului.Urmeaza : Drumul Expres,Valea Pasteur,Gunoiul de Cluj.
Postat 24 Iulie 2015, 20:03 de platona
Asta e tare
E ca si in snoava cu copilul care a facut o prostie si se ascunde dupa un copac in curte. Mama il striga, Gigel, tu esti? Raspunsul: nu sunt eu, e Vasilica!
Postat 24 Iulie 2015, 10:09 de User anonimizat
continuare
intr-un alt ziar, chiar mai prietenos socialistilor, reporterul mai adauga totusi ca "în comunicat se arată că, „în baza prevederilor Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, orice persoană fizică sau juridică, dacă se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim printr-un act administrativ emis, are dreptul de a se adresa instanțelor în vederea anulării acestuia”. Se poate înțelege, așadar, că dacă a fost depusă o plângere la ADR Nord-Vest pe tema șantierului din centrul Oradiei, aceasta putea fi semnată de orice om nemulțumit.", ceea ce lasa de inteles ca e foarte probabil cazul in care plangerea n-a depus-o APM-ul, ci ea insasi ca persoana fizica. Totusi ADR-NV nu e o instanta judecatoreasca, si sa alertezi "neregula" ca s-au taiat 9 copaci, conform proiectului aprobat initial de APM in urma cu cateva luni (cand erau aliati in USL) ca sa se poata construi conform proiectului e un act de idiotenie pura..
Postat 23 Iulie 2015, 19:09 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON