URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2015, 19:38

Referendum: Cea mai slabă prezenţă s-a înregistrat în cartierele Episcopia, Podgoria şi Velenţa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Este oficial, referendumul a căzut. "În municipiul Oradea, din totalul de 189.416 alegători înscrişi în listele electorale permanente, un număr de 37.290 electori s-au prezentat la vot, ceea ce înseamnă o prezenţă de 19,68%", a declarat Ionel Vila, secretarul Consiliului Local, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai luat parte primarii de Oradea şi Sînmartin, Ilie Bolojan şi Lucian Popuş, şi secretarul Consiliului Local Sînmartin, Claudiu Păcuraru.

Dacă în comuna limitrofă, unde prezenţa la urne a fost de 47,89%, iar 54,48% dintre alegători s-au pronunţat pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin, referendumul a fost validat, în Oradea acest lucru nu a putut fi posibil. "Biroul Electoral de Circumscripţie a luat act de rezultatul votului din 10 mai. În această situaţie, referendumul din Oradea nu şi-a atins scopul şi nu a fost validat, pentru că nu s-a îndeplinit criteriul prezenţei la vot a minim 30% din cetăţenii aflaţi în listele Electorale Permanente", a comunicat Vila.

Episcopia, Podgoria şi Velenţa...

Potrivit listelor de vot, cea mai slabă prezenţă la urne s-a înregistrat în cartierele Episcopia, Podgoria şi Velenţa. De asemenea, au refuzat să iasă la vot locuitorii de la case din zona centrală, respectiv cei care locuiesc la bloc în cartierul Rogerius în zona străzilor Italiană şi Călugăreni.

Recordul absenteismului s-a înregistrat în cartierul Episcopia. Spre exemplu, la Secţia de votare 82 deschisă la Şcoala Gimnazială "Juhasz Gyula", la care sunt arondate străzile Matei Corvin, Crângului şi Molidului, prezenţa a fost de 5,5% pentru că s-au prezentat la urne doar 61 de alegători din cei 1.090 trecuţi în lista electorală permanentă.

Referendumul a fost slab primit şi în cartierul Podgoria unde, la Secţia de votare 42, au votat doar 46 din 430 de alegători, rezultând o prezenţă de numai 10,6%. La Secţia de Votare 16, organizată la Grădiniţa 25, unde este arondată strada Borsecului din Velenţa, s-au prezentat doar 147 din 1.151 electori, rezultând o prezenţă 12,7%. Tot o prezenţă mică s-a înregistrat în zona de case din centrul oraşului, unde, la Secţia de votare 1 organizată la Universitatea Partium din strada Primăriei, la care au fost arondate străzi precum Cuza Vodă, Mihail Kogălniceanu şi 1848, s-au prezent la urne doar 176 de alegători din 1.116 înscrişi pe liste, reprezentând 15,7% din cei cu drept de vot.

Nufărul "trage" către Sînmartin...

În schimb, cea mai mare prezenţă la vot din Oradea s-a înregistrat în cartierul Nufărul. Spre exemplu, la Secţia 25, deschisă la Grădiniţa cu program normal 56, la care au fost arondate străzi precum Leonardo da Vinci sau Episcop Nicolae Popovici, unde au votat 517 din 1.935 alegători, prezenţa a fost de 26,7%. Un procent similar, de 26,8%, s-a înregistrat la Secţia de votare 22, organizată la Grădiniţa cu program normal 2, la care sunte arondate străzi precum Ialomiţei, Constantin Noica şi Coreea, unde au votat 481 din 1.791 alegători.

Una dintre cele mai mari prezenţe la vot din Oradea, dar tot sub pragul minim legal de 30%, s-a întregistrat la Secţia de votare 23, la care au fost arondate străzi precum Alexandru Haşaş, Agricultorilor sau Lanului. La secţia deschisă tot în incinta Grădiniţei 56 au votat 526 din 1.823 alegători ceea ce înseamnă o prezenţă la vot de 28,8%.

Betfia, prezenţă record

În ceea ce priveşte votul din Sînmartin, unde referendumul a fost validat, cea mai slabă prezenţă la urne a fost cu mult peste cea din Oradea: localnicii din Cordău s-au prezentat la vot în proporţie de "doar" 38,6%. Statistic, în comună s-au pronunţat împotriva unificării, la o diferenţă de 24, respectiv 42 de voturi, localnicii din Cordău şi Haieu, cei care se şi temeau cel mai mult de efectele urbanizării.

În schimb, au votat masiv în favoarea fuziunii prin absorbţie localnicii din Sînmartin, Cihei, Rontău, Băile Felix şi Betfia. De altfel, în Betfia s-a înregistrat şi cea mai mare prezenţă la vot din cadrul referendumului, de 54,6%, iar cei 155 de alegători care s-au pronunţat pentru unificare au fost de trei ori mai numeroşi decât cei 50 împotriva fuziunii.

"Le mulţumesc locuitorilor din Sînmartin pentru civismul materializat în participarea la vot. Nu a fost uşor, am avut anumiţi partizani care să dezinformeze populaţia, dar majoritatea celor care au fost la vot au demonstrat că au înţeles avantajele unificării", a spus primarul Lucian Popuş.

Citiţi pe această temă articolele:

Referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul se reia pe 14 iunie!

După eşecul referendumului, Mang spune că unificarea este „o idee bună”, doar momentul nu

DA covârşitor: 95,83% dintre orădenii care au mers la vot au aprobat unirea cu Sînmartinul

În vreme ce orădenii nu s-au prezentat la vot, locuitorii din Sînmartin au votat DA la referendum

Unirea a căzut! Referendumul va fi invalidat din cauza prezenţei la urne de sub 30% în Oradea (VIDEO)


Vocea străzii

De ce nu aţi mers la referendumul pentru unirea Oradiei cu comuna Sînmartin?

Avem o pietonală de toată jena, dăm la refăcut toate proiectele importante, avem un Pasaj Vulturul Negru mizer. De ce nu se pun la punct aceste lucruri şi apoi să ne extindem?

Anonim

Pentru că nu m-au convins că nu ar avea interese ascunse. Pentru că nu ţin cont deloc de dorinţele orădenilor atunci când se implementează proiecte.

Andreea Munteanu

Am convingerea că această unire nu va schimba cu nimic în bine viața orădenilor de rând. Pe scurt: nu m-au convins!

Dan

Cei din Sînmartin nu vor unirea. Orădenii nu vor simţi absolut nicio schimbare, dar cei din Sînmartin vor simţi, la taxe şi impozite.

Tudor Buzle

Nu m-am dus pentru că am rămas cu impresia că locuitorii din Sînmartin nu vor să se unească cu Oradea, aşa că nu încurajez o unire forţată.

Ramona

Oradea are destule probleme, cu străzi neasfaltate sau fără gaz, nu cred că mai are nevoie şi de problemele din Felix sau Sînmartin.

Sergiu Popa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
!!!
Marele primar mai bine s-ar ocupa de canalizarea totala a Oradei..in schimb noi platim referendumuri..postaci care au grija sa jigneasca..apropo..nu m-as fi dus la referendum dupa ce..unul..civitas a scuipat iumpotriva celor care nu au fost de acord cu unificarea..nici daca punea bolovan covor rosu,,,asa ca atentie..strategie proasta..,cu cat va dati arama pe fata mai mult////si rezultatele sant pe masura..Bolovan ..mai ai fix un an....Udrea zice ca stia ca face puscarie inainte cu 1 an si jum...Tu stiiiiiiiiiii???? sau si tu poti spune ca da dar...atatea sant ca nu esti sigur pt care...problema...Acu...pt Bihoreanul...dac veti permite in continuare jignirea celor carea nu sant de acord cu dl..bolojan.NU veti mai avea comentatori..deci implicit trafic doar de la bolo....Puteti inchide..
Postat 13 Mai 2015, 04:44 de Tinas
ORADEA-MARE
In ultimii 50 de ani nici intr-o comuna nu a investit STATUL ROMAN din judet cit in Sanmartin(hoteluri,stranduri si restul). Locuitorii zonei au avut venituri peste mediu ( locuri de munca, cazare,piata)si totusi Baile Felix si Sanmartinul arata DEZASTRUOS(a reusit sa distruga lacul cu nuferi care a rezistat mii de ani).Acuma din bani oradenilor se promit constructii de care o sa traga foloasele tot locuitorii zonei si proprietarii araturilor care devin INTRAVILAN.Sunt si metode mai simple ca sa devina orasul mai mare.
Postat 12 Mai 2015, 23:35 de EmzePerix
cartier de muncitori, pensionari
Normal ca in Nufarul a fost prezenta mai ridicata, nu uitati ca e populat de oameni mai...simpli, veniti de la tara in marea lor majoritate, asa ca sunt mai usor de prostit decat cei din centru.
Postat 12 Mai 2015, 20:47 de User anonimizat
Asumarea esecului
Am asteptat sa vad de la postaci pro unificare o analiza realista a cauzelor acestui esec , dar nu vad decat jicniri la adresa romanilor " Pentru ca romanului ii plac promisiunile... multe si nerealizabile" uitand ca a vota este un DREPT NU O OBLIGATIE!!!!! Cand faci un referendum te asiguri ca ai resortul necesar pt a scoate oamenii din case.Acum e mai usor sa dai vina pe altii decat sa i ti asumi neputinta.Sper sa se invete din greseli alfel si la "reluare" va fi un esec (bani aruncati pe apa sambetei , cine raspunde pentru acei bani daca acei bani se pierd?)0 Poate i mi spunati ce l ar scoate pe un om din casa la vot daca el nu are utilitati desi i sa marit impozitul pe teren! iar dupa unire "coloniile" din Sînmartin fondurile pentru utilitati vor merge cu prioritate spre "colonii"
Postat 12 Mai 2015, 19:17 de unomsimplu
@
Windows iar scrii doar pentru a-ti face norma de postari. Referitor la prezenta la vot, chestia asta cu "nu m-au convins" e o aberatie. Ne miram de ce in campaniile electorale se sare cu promisiuni si mai putin cu fapte. Pentru ca romanului ii plac promisiunile... multe si nerealizabile. Daca faci o campanie onesta, lumea se scuza pentru putoarea si lenea care ii caracterizeaza prin "nu m-au convins". Stati atunci fratilor acasa, asteptati-va ajutoarele sociale si traiti in saracie, asteptand ca cineva sa vina sa va convinga.
Postat 12 Mai 2015, 17:21 de marius_ro
NU VA PANICATI nici unii nici altii (mai ales adversarii unificarii).
Unificarea se va realiza. Referendumul trebuie organizat saptamanal. Facem repetii pana cand iese. Repetitia este mama invataturii.
Postat 12 Mai 2015, 12:54 de Valhalla-Asgard
@WINDOS
Ai dovezi ca s-au introdus mii de buletine de vot in urne sau fabulezi din nou? Sectiile de votare au pana in 2000 de persoane arondate...si pe langa presedintii de sectie de votare mai sunt prezenti si membri partidelor (in cazul nostru PNL, PSD, UDMR)...fii sigur ca daca era asa cum sustii, pesedeii si udemereii sareau ca arsi... ca doar au fost mereu impotriva acestui referendum
Postat 12 Mai 2015, 11:34 de ChrisRock
campanie f slaba
s-a inregistrat cea mai slaba prezenta la vot exact in cartierele de care Primaria orasului se ocupa cel mai putin - atat de putin incat multi oradeni ni stiu ca aceste cartiere exista si ca apartin de oras... ce sa mai zicem de cei din cartiere care asteapta depa strazile asfaltate de li s-a urat... poate conteaza si apartenenta politica majoritara din aceste cartiere, poate, desi n-ar fi corect.
Postat 12 Mai 2015, 10:51 de vg
Dupa 123 se citeste unde ... in loc de nu ...
.
Postat 12 Mai 2015, 10:41 de WinDos
Normal ca in centrul orasului a fost o prezenta mai buna la vot ...
Incepand cu sectia 123 nu s-a fraudat referendumul in favoarea unificarii de dimineata de la prima ora, in multre altele din jur au fost bagate in urna mii de buletine de vot, stampilate cu DA de presedintii sectiilor, dupa inchiderea urnelor! Adica si prosti si hoti, deopotriva!
Postat 12 Mai 2015, 10:40 de WinDos
Erata
biziday.ro/2015/05/06/clubul-celor-care-muncesc-in-romania-episodul-20-cand-linistea-inseamna-somaj/
Postat 11 Mai 2015, 21:14 de OradeaCivitas
Oradea?
Pofta buna la Bolojan: Hai referendumul!
Postat 11 Mai 2015, 21:14 de OradeaCivitas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON