URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2015, 20:09

Record în 2014: Bugetul local a încasat un impozit pe venit global în valoare totală de 124,6 milioane lei

Motoarele economice ale oraşului au început să se tureze. "Anul trecut bugetul local a încasat cele mai mari sume din Impozitul pe Venit Global de până acum. Acestea se ridică la 124,6 milioane lei, cu 7 milioane lei mai mult decât în 2013", a anunţat viceprimarul Ovidiu Mureşan, joi, în cadrul unei conferinţe în care conducerea Direcţiei Economice a prezentat raportul pe anul 2014.

Potrivit directoarei economice a municipalităţii, Nadia Haş, creşterea cu 6% a veniturilor din IVG, în condiţiile în care procentul care revine oraşului din impozitul pe veniturile încasate de angajaţii firmelor orădene a scăzut în ultimii ani de la 47% la 41,7%, dovedeşte o revigorare a economiei locale.

"Creşterea veniturilor din IVG se datorează influenţei pozitive a parcului industrial, care a făcut posibilă apariţia a circa 2.200 locuri de muncă", a spus directoarea.

Anul trecut municipalitatea s-a bazat pe un buget de venituri proprii de 556,8 milioane lei, cu 26% peste nivelul din anul precedent, dar cu 10% sub sumele previzionate la începutul anului 2014. Gradul de încasare al veniturilor a crescut de la 88% în 2013 la 90% în 2014.

Investiţii de 204 milioane lei

În ceea ce priveşte cheltuielile angajate de bugetul local, oraşul şi-a dublat cheltuielile cu investiţiile, de la 104 milioane lei în urmă cu doi ani, la 204 milioane lei, anul trecut. Suma reprezintă doar 57% din plafonul previzionat de 359,5 milioane lei. Nerealizarea planului de investiţii s-a datorat întârzierii în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.

Topul investiţiilor publice din 2014 este deschis de reabilitarea sistemului de alimentare cu energie termică (61,2 milioane lei), modernizarea de străzi (29,2 milioane lei), dezvoltarea sistemului sanitar (24,4 milioane lei) şi amenajarea de centre de afaceri şi parcuri industriale (14,7 milioane lei).

Datorii de 68 milioane euro

Potrivit raportului Direcţiei Economice, la finalul anului trecut, în care municipalitatea nu a angajat nici un împrumut, soldul creditelor contractate se ridica la 68 milioane euro. În schimb, Primăria vrea să ia anul acesta, de la Banca Europeană de Investiţii, un împrumut de 18 milioane euro. Acesta va fi rambursat în 20 de ani după o perioadă de cinci ani de graţie.

Banii vor fi folosiţi la confinanţarea unor proiecte europene precum construirea celor două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură va traversa DN 76 şi DN 79 sau a drumului expres delimitat de podurile Dragoş Vodă şi Theodor Neş. Sumele împrumutate vor mai finanţa lucrările de la aquaparcul Nymphaea şi viitoarea grădină publică de pe dealul Ciuperca.

Risc scăzut de investiţii

Directorarea Nadia Haş a mai arătat că în decembrie 2014 agenţia internaţională Fitch Rating a acordat oraşului calificativul "BBB-" care defineşte un grad scăzut de risc investiţional.

"Calificativele de rating acordate municipiului Oradea reflectă o economie şi o structură politică stabile, performanţe financiare solide şi un cadru legislativ stabil. În stabilire se ţine cont de planurile de investiţii ambiţioase ale oraşului care pot determina o creştere a datoriei publice în anii 2014 - 2016. Calificativul "Perspectivă stabilă" reflectă opinia Fitch că Oradea, graţie unui management financiar prudent, va respecta limita de îndatorare şi estimările vor rămâne în conformitate cu aşteptările noastre", se menţionează în comunicatul emis la acea dată de Fitch Rating.

Vezi raportul privind activitatea Direcţiei Economice pe anul 2014, în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Simai, iar esti habarnist ???
Cresterile astea sunt din bani imprumutati !!! Iar imprumuturile orasului, cu tot cu prevederile pe 2015, au atins limita maxima !!! Dupa ce pleaca Bolojan de la primarie va ramane arsita mare in urma, ca nici intr-un viitor mandat nu se va mai putea reveni la echilibrul bugetar firesc desfasurarii tuturor lucrurilor ce tin de administratia publica locala !!! Oradea a fost vanduta si asa ramane, de acum pana cand o sa mai vedem noi !!!
Postat 24 Ianuarie 2015, 15:58 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON