URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2014, 15:53

Reciclare cu progres: În 2013, orădenii au colectat de două ori mai multe deşeuri reciclabile faţă de anul precedent

Reciclare cu progres: În 2013, orădenii au colectat de două ori mai multe deşeuri reciclabile faţă de anul precedent LA ŢARC. Pentru a stimula orădenii să colecteze selectiv, Primăria amenajează gratuit asociaţiilor de proprietari incinte metalice în care locatarii să închidă containerele de gunoi. În 2013, municipalitatea a amenajat 139 de asemenea incinte şi şi-a propus ca până la finele acestui an toate asociaţiile din oraş să-şi poată ţine sub lacăt deşeurile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii dau semne că încep să înţeleagă regulile colectării selective a deşeurilor şi cât de important este să le arunce corect, pe cele menajere separat de cele revalorificabile.

Conform bilanţului operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, reciclabilele au reprezentat aproape o zecime din volumul total al deşeurilor aruncate de orădeni. O veste bună, întrucât faţă de 2012 cantităţile de deşeuri reutilizabile adunate din oraş s-au dublat. Reversul medaliei e că Oradea trebuie să trimită spre refolosire cel puţin 15% din totalul gunoaielor produse de locuitori şi agenţii economici.

Semne de bine

Bunăstarea unui oraş se reflectă şi în gunoaiele pe care le produce. Cu cât un cetăţean aruncă mai multe gunoaie, cu atât este mai prosper, asta însemnând că a avut bani de cheltuit. Din acest punct de vedere, Oradea nu stă rău. Conform evidenţelor RER Ecologic Service, în 2013 au fost adunate de la orădeni 44.030 tone de deşeuri menajere. Dat fiind că, potrivit ultimului recensământ, oraşul are o populaţie de 194.400 de persoane, înseamnă că în medie un orădean a produs în tot anul 220 kilograme de deşeuri.

Oradea are implementat un sistem de colectare selectivă a deşeurilor, ce presupune că fiecare cetăţean trebuie să adune deşeurile menajere în containerele ori pubelele cu capace negre, destinate "fracţiei umede", iar pe cele ce pot fi revalorificate (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu) în recipientele cu capace galbene, în sacii galbeni distribuiţi gratuit de operatorul de salubritate ori în containerele tip clopot amplasate în întreg oraşul. În 2013, RER Ecologic Service a adunat de la orădeni 4.118 tone deşeuri reciclabile, din care 493 tone din igluuri. Astfel, în medie, cantitatea de reciclabile adunată de la un orădean a fost de 20 kilograme.

Mai responsabili

Deşi reciclabilele colectate reprezintă doar a zecea parte din volumul deşeurilor menajere, indicatorul este bun pentru oraş şi arată un progres semnificativ faţă de anul precedent. Asta pentru că orădenii au adunat de peste două ori mai multe deşeuri reutilizabile decât înainte cu un an. Mai precis, în 2012 au fost colectate 1.830 tone deşeuri reciclabile, adică o medie de aproape 10 kilograme pentru fiecare locuitor.

Creşterea cantităţilor de deşeuri reciclabile adunate arată că orădenii au devenit mai conştiincioşi şi, de asemenea, că au fost de folos campaniile de educare pe care RER Ecologic Service le-a susţinut anul trecut, atât prin publicaţia "Oradea noastră" şi alte vehicule mass-media, cât şi prin premierea a numeroşi orădeni surprinşi în timp ce aruncau corect deşeurile. Conducerea societăţii şi-a propus însă ca în 2014 să adune şi mai multe cantităţi de deşeuri ce pot fi revalorificate, mai ales că normele europene impun ca minimum 15% din deşeurile produse în oraş să fie reciclabile.

Curăţenie peste tot

Bilanţul activităţii de anul trecut a operatorului licenţiat de salubritate mai arată că au fost cuprinse în programul de curăţenie stradală 614 străzi, cu 22 mai multe decât în anul precedent.

De asemenea, în parteneriat cu Primăria, RER Ecologic Service a susţinut patru campanii de curăţenie generală, în care a colectat gratuit deşeurile voluminoase ale orădenilor, adică obiectele de uz gospodăresc devenite inutile.

Totodată, în aceste campanii, care s-au desfăşurat din primăvară până în toamnă, RER Ecologic Service a colectat gratuit şi deşeurile vegetale. Anul trecut, muncitorii firmei de salubritate au adunat din oraş 990 tone de deşeuri biodegradabile, toate fiind transportate la depozitul ecologic al oraşului.

Şi în 2014 vor avea loc campanii de curăţenie generală, de îndată ce vremea bună va permite oamenilor să-şi deretice curţile şi casele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ma mir...
In Iosia vin ssobolanii si rad tot ce se poate recicla. Scot gunoiul din tomberoane, il sorteaza si il lasa pe jos, iar cel pentru materiale reciclabile este golit zilnic de 3-4 ori.
Postat 26 Ianuarie 2014, 09:32 de Dorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON