URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.
16 Noiembrie 2017, 17:43

Război între şefii CJ şi secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Mang: "Să ne ferească Dumnezeu de aşa funcţionari publici!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă certurile între şefii CJ Bihor, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, şi cei ai opoziţiei liberale sunt obişnuite, şedinţa de joi a deliberativului judeţean a scos la iveală şi un alt "război" intern din instituţie, cu secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Motivul? Numărul de posturi şi, implicit, de angajaţi pe instituţia ar trebui să-i aibă. Disputele au fost aprige, întinzându-se pe mai bine de jumătate de oră.

Posturi în plus

Controversa a început după ce consilierii liberali - 17 la număr, egali acum cu cei ai UDMR, PSD şi ALDE la un loc - au trântit un proiect pentru modificarea organigramei la Teatrul Szigligeti, prin transformarea unor posturi, iar pe ordinea de zi urma un proiect similar, pentru Filarmonică.

În acel moment, vicepreşedintele Ioan Mang a intervenit pentru a arăta că în prealabil secretarul judeţului, Carmen Soltănel, dăduse avize de nelegalitate ambelor proiecte ale conducerii CJ, dar şi pentru a explica în ce context. Concret, a arătat Mang, CJ are dreptul - potrivit unei formule stabilite prin lege - la un anumit număr de posturi, pe care însă îl depăşeşte de 7 ani cu câteva sute de posturi, deoarece are în subordine şi instituţiile de cultură, între care teatrele Regina Maria şi Szigligeti şi Filarmonica.

"Situaţia este aceeaşi de 7 ani. De atunci, niciodată nu s-a dat aviz de nelegalitate că sub tutela CJ nu se află 580 de angajaţi, ci cu vreo 320 mai mult. Dacă astăzi doamna secretar constată că este nelegal acest lucru, întrebarea noastră este de ce n-a constatat şi în ceilalţi 6 ani acest lucru? Lucrurile sunt foarte grave. Asta înseamnă că 6 ani de zile cineva menit să supravegheze legalitatea actelor a constatat că sunt legale şi în al şaptelea an constată că este ilegal să fim atâţia…", a spus Ioan Mang, acuzând-o practic pe Soltănel.

Aprobare de la Minister

Din 2010, organigramele şi statele de funcţii au fost votate în fiecare an pe baza unei adrese de derogare de la Ministerul Culturii, conform căreia în cazul judeţului Bihor posturile de la Teatru şi Filarmonică nu se socotesc laolaltă cu celelalte ale CJ, aşadar limita maximă legală nu ar fi depăşită.

Mang a spus că în această vară CJ a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene să lămurească situaţia. "Ne-a venit un răspuns cum că, întrucât suntem un caz unic în ţară, căci avem toate instituţiile de cultură în subordine, numărul de angajaţi de la teatre şi de la Filarmonică nu intră în calculul celor aproximativ celor 580 pe care ni-i dă Prefectura (n.r. – ca reprezentant al Guvernului) în fiecare an pe bază de formulă", a spus Mang. În fine, a punctat acesta, dacă "avizul de nelegalitate (n.r. – dat de Soltănel) este valabil, atunci CJ a greşit timp de 7 ani, dar a greşit şi cine a dat avizul".

Problema cu răspunderea

Pe de altă parte, secretarul judeţului a arătat că nu există nicio lege sau vreo anexă a unei legi care să confere CJ Bihor mai multe posturi decât cele alocate prin formula legală. În loc să se concentreze să argumenteze acest lucru, Soltănel a explicat că a decis să taxeze brusc această nelegalitate, pentru că răspunderea pentru asemenea decizii îi revine în totalitate, din cauza modificării legii.

"Din iunie 2017, întreaga responsabilitate nu revine nici domnului preşedinte şi nici consilierilor judeţeni, ci funcţionarilor publici", a arătat Soltănel. Aceasta a împărţit şefilor CJ şi consilierilor judeţeni declaraţii printate, făcute de Kelemen Hunor în 2010 despre angajaţii instituţiilor de cultură, fără a reuşi totuşi să-şi expună clar argumentele.

De asemenea, Soltănel a arătat că în calitatea sa de secretar al judeţului, are obligaţia să indice unde nu se respectă legea, fără a putea opri consilierii să voteze cum vor. "Acel referat de nelegalitate pe care îl aveţi în faţă nu vă împiedică să votaţi, pentru că legea spune că dumneavoastră sunteţi suverani pe politicile judeţului. Eu doar trebuie să vă aduc la cunoştinţă legea", a spus Soltănel.

"Să ne ferească Dumnezeu…"

Discuţiile în contradictoriu au durat mai bine de jumătate de oră. După replica lui Soltănel, Mang a taxat-o sugerând că până acum nu i-ar fi păsat de legalitate, fiindcă nu era trasă la răspundere.

"Eu am tras următoarea concluzie: 7 ani n-am răspuns eu, ca urmare am tăcut din gură. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea funcţionari publici, care ne lasă să facem ce vrem noi, atâta timp cât ei nu răspund legal, iar când răspund ne opresc pe toate căile", a spus Mang, ignorând şi el detaliul că, totuşi, a avut libertatea să voteze cum vrea, fapt subliniat de altfel de secretarul judeţului.

Întrebată şi de Pásztor dacă în cei 6 ani a mai dat pe această temă referat de nelegalitate, Soltănel a trebuit să admită că nu, dar a susţinut că mereu a cerut lămuriri şi şi-a exprimat întrebările şi îndoielile cu privire la acest subiect. "Vă rog să întrebaţi colegii mei funcţionari publici, pe doamna Gabriela Plugar, să vedeţi adresa pe care am trimis-o în 2011 la Ministerul Culturii", a enumerat Soltănel.

Amânare fără rezolvare

În timpul discuţiei, Soltănel a cerut de mai multe ori cuvântul pentru a-şi întări afirmaţiile, dar Pásztor i l-a acordat abia la final, după ce toţi consilierii au spus ce au avut de spus.

Şefii CJ au atras atenţia că, dacă numărul mare de posturi este nelegal, nu există altă soluţie decât desfiinţarea instituţiilor. Or, "nimeni nu îşi doreşte asta", a spus Mang.

Au urmat schimburi de replici între aleşii judeţeni, unii pledând pentru aprobarea organigramelor chiar şi cu referatul de nelegalitate al secretarului judeţului, pentru a lăsa la aprecierea Prefecturii dacă este legală sau nu.

În intervenţia sa, Ionel Avrigeanu a cerut amânarea celui de-al doilea proiect, privind modificarea organigramei Filarmonicii în contextul polemicilor despre legalitatea acestuia. "Pentru noi, ca şi consilieri judeţeni, situaţia este jenantă. Asistăm la o spălare de rufe a conducerii şi executivului. Puteaţi clarifica asta într-o cameră cu câteva zile înainte. Nici nu mai ştiu ce să înţelegem", a spus Avrigeanu.

Până la urmă, proiectul a fost amânat, dar conflictul dintre secretarul judeţului şi şefii CJ are toate şansele să continue...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nebunia angajarii la CJ este contagioasa.
Soltanel are dreptate, legea fiind clara indiferent ce derogari are CJ de la diverse ministere, iar Mang care provine din privat ar trebui sa lase socialismul in seama celor ce inteleg. Cum naiba au putut creste numarul de angajati la 900 (580+320), in conditiile in care erau cel mult 500 (170+330) in urma cu un deceniu, la acelasi volum inutil de activitate.
Postat 17 Noiembrie 2017, 23:25 de CrisDumi

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON