URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!
16 Noiembrie 2017, 17:43

Război între şefii CJ şi secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Mang: "Să ne ferească Dumnezeu de aşa funcţionari publici!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă certurile între şefii CJ Bihor, Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea, şi cei ai opoziţiei liberale sunt obişnuite, şedinţa de joi a deliberativului judeţean a scos la iveală şi un alt "război" intern din instituţie, cu secretarul judeţului, Carmen Soltănel. Motivul? Numărul de posturi şi, implicit, de angajaţi pe instituţia ar trebui să-i aibă. Disputele au fost aprige, întinzându-se pe mai bine de jumătate de oră.

Posturi în plus

Controversa a început după ce consilierii liberali - 17 la număr, egali acum cu cei ai UDMR, PSD şi ALDE la un loc - au trântit un proiect pentru modificarea organigramei la Teatrul Szigligeti, prin transformarea unor posturi, iar pe ordinea de zi urma un proiect similar, pentru Filarmonică.

În acel moment, vicepreşedintele Ioan Mang a intervenit pentru a arăta că în prealabil secretarul judeţului, Carmen Soltănel, dăduse avize de nelegalitate ambelor proiecte ale conducerii CJ, dar şi pentru a explica în ce context. Concret, a arătat Mang, CJ are dreptul - potrivit unei formule stabilite prin lege - la un anumit număr de posturi, pe care însă îl depăşeşte de 7 ani cu câteva sute de posturi, deoarece are în subordine şi instituţiile de cultură, între care teatrele Regina Maria şi Szigligeti şi Filarmonica.

"Situaţia este aceeaşi de 7 ani. De atunci, niciodată nu s-a dat aviz de nelegalitate că sub tutela CJ nu se află 580 de angajaţi, ci cu vreo 320 mai mult. Dacă astăzi doamna secretar constată că este nelegal acest lucru, întrebarea noastră este de ce n-a constatat şi în ceilalţi 6 ani acest lucru? Lucrurile sunt foarte grave. Asta înseamnă că 6 ani de zile cineva menit să supravegheze legalitatea actelor a constatat că sunt legale şi în al şaptelea an constată că este ilegal să fim atâţia…", a spus Ioan Mang, acuzând-o practic pe Soltănel.

Aprobare de la Minister

Din 2010, organigramele şi statele de funcţii au fost votate în fiecare an pe baza unei adrese de derogare de la Ministerul Culturii, conform căreia în cazul judeţului Bihor posturile de la Teatru şi Filarmonică nu se socotesc laolaltă cu celelalte ale CJ, aşadar limita maximă legală nu ar fi depăşită.

Mang a spus că în această vară CJ a cerut Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene să lămurească situaţia. "Ne-a venit un răspuns cum că, întrucât suntem un caz unic în ţară, căci avem toate instituţiile de cultură în subordine, numărul de angajaţi de la teatre şi de la Filarmonică nu intră în calculul celor aproximativ celor 580 pe care ni-i dă Prefectura (n.r. – ca reprezentant al Guvernului) în fiecare an pe bază de formulă", a spus Mang. În fine, a punctat acesta, dacă "avizul de nelegalitate (n.r. – dat de Soltănel) este valabil, atunci CJ a greşit timp de 7 ani, dar a greşit şi cine a dat avizul".

Problema cu răspunderea

Pe de altă parte, secretarul judeţului a arătat că nu există nicio lege sau vreo anexă a unei legi care să confere CJ Bihor mai multe posturi decât cele alocate prin formula legală. În loc să se concentreze să argumenteze acest lucru, Soltănel a explicat că a decis să taxeze brusc această nelegalitate, pentru că răspunderea pentru asemenea decizii îi revine în totalitate, din cauza modificării legii.

"Din iunie 2017, întreaga responsabilitate nu revine nici domnului preşedinte şi nici consilierilor judeţeni, ci funcţionarilor publici", a arătat Soltănel. Aceasta a împărţit şefilor CJ şi consilierilor judeţeni declaraţii printate, făcute de Kelemen Hunor în 2010 despre angajaţii instituţiilor de cultură, fără a reuşi totuşi să-şi expună clar argumentele.

De asemenea, Soltănel a arătat că în calitatea sa de secretar al judeţului, are obligaţia să indice unde nu se respectă legea, fără a putea opri consilierii să voteze cum vor. "Acel referat de nelegalitate pe care îl aveţi în faţă nu vă împiedică să votaţi, pentru că legea spune că dumneavoastră sunteţi suverani pe politicile judeţului. Eu doar trebuie să vă aduc la cunoştinţă legea", a spus Soltănel.

"Să ne ferească Dumnezeu…"

Discuţiile în contradictoriu au durat mai bine de jumătate de oră. După replica lui Soltănel, Mang a taxat-o sugerând că până acum nu i-ar fi păsat de legalitate, fiindcă nu era trasă la răspundere.

"Eu am tras următoarea concluzie: 7 ani n-am răspuns eu, ca urmare am tăcut din gură. Să ne ferească Dumnezeu de asemenea funcţionari publici, care ne lasă să facem ce vrem noi, atâta timp cât ei nu răspund legal, iar când răspund ne opresc pe toate căile", a spus Mang, ignorând şi el detaliul că, totuşi, a avut libertatea să voteze cum vrea, fapt subliniat de altfel de secretarul judeţului.

Întrebată şi de Pásztor dacă în cei 6 ani a mai dat pe această temă referat de nelegalitate, Soltănel a trebuit să admită că nu, dar a susţinut că mereu a cerut lămuriri şi şi-a exprimat întrebările şi îndoielile cu privire la acest subiect. "Vă rog să întrebaţi colegii mei funcţionari publici, pe doamna Gabriela Plugar, să vedeţi adresa pe care am trimis-o în 2011 la Ministerul Culturii", a enumerat Soltănel.

Amânare fără rezolvare

În timpul discuţiei, Soltănel a cerut de mai multe ori cuvântul pentru a-şi întări afirmaţiile, dar Pásztor i l-a acordat abia la final, după ce toţi consilierii au spus ce au avut de spus.

Şefii CJ au atras atenţia că, dacă numărul mare de posturi este nelegal, nu există altă soluţie decât desfiinţarea instituţiilor. Or, "nimeni nu îşi doreşte asta", a spus Mang.

Au urmat schimburi de replici între aleşii judeţeni, unii pledând pentru aprobarea organigramelor chiar şi cu referatul de nelegalitate al secretarului judeţului, pentru a lăsa la aprecierea Prefecturii dacă este legală sau nu.

În intervenţia sa, Ionel Avrigeanu a cerut amânarea celui de-al doilea proiect, privind modificarea organigramei Filarmonicii în contextul polemicilor despre legalitatea acestuia. "Pentru noi, ca şi consilieri judeţeni, situaţia este jenantă. Asistăm la o spălare de rufe a conducerii şi executivului. Puteaţi clarifica asta într-o cameră cu câteva zile înainte. Nici nu mai ştiu ce să înţelegem", a spus Avrigeanu.

Până la urmă, proiectul a fost amânat, dar conflictul dintre secretarul judeţului şi şefii CJ are toate şansele să continue...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nebunia angajarii la CJ este contagioasa.
Soltanel are dreptate, legea fiind clara indiferent ce derogari are CJ de la diverse ministere, iar Mang care provine din privat ar trebui sa lase socialismul in seama celor ce inteleg. Cum naiba au putut creste numarul de angajati la 900 (580+320), in conditiile in care erau cel mult 500 (170+330) in urma cu un deceniu, la acelasi volum inutil de activitate.
Postat 17 Noiembrie 2017, 23:25 de CrisDumi
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)
 • Două ambulanţe lovite de un BMW şi de un Audi, într-o singură oră, în Oradea. Una dintre autospeciale transporta o pacientă aflată în comă (FOTO)
 • Drum de fier: Cu un secol şi jumătate în urmă, revoluţia industrială a adus în Bihor trenurile şi transportul public de masă (FOTO)
 • Campioana Huszar Ingrid, în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială 'Szacsvay Imre' (FOTO)
 • 'Maşinile' lui Leonardo da Vinci sunt la Oradea. Vezi cum arată expoziţia! (FOTO/VIDEO)
 • Om sau supererou? Tibi Uşeriu a câştigat, pentru a treia oară, Maratonul Arctic 6633 (FOTO/VIDEO)
 • Cavalerii din Cetate: Trupa medievală Deus Vult îi cheamă pe orădeni la activităţi gratuite, pregătind turniruri şi scenete cu 'execuţii' (FOTO)
 • Dublu sau nimic: De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, UDMR şi PPMT au organizat festivităţi separate la care au participat… împreună (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON