URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2013, 13:39

Război "festiv" în CLO! UDMR se opune proiectului de construire a unei centuri metropolitane propus de primarul Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea nu are linişte nici de ziua ei. Şedinţa extraordinară de Consiliu Local care a precedat festivităţile de ziua oraşului s-a lăsat cu scântei. Încă de la începutul dezbaterilor de sâmbătă, cei doi reprezentanţi ai UDMR aflaţi în sală s-au opus promovării megaproiectului lansat de primarul Ilie Bolojan, de construire a unei şosele de centură care să înconjoare prin câmpie Zona Metropolitană Oradea.

Estimat la peste 75 milioane euro, proiectul ringului metropolitan, cu o lungime de circa 35 de kilometri, a fost făcut public de primarul Ilie Bolojan în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta vizează îmbunătăţirea traficului rutier, a serviciilor de transport local, dezvoltarea economică a municipiului şi localităţilor limitrofe prin înfiinţarea de noi parcuri industriale şi îmbunătăţirea calităţii învăţământului prin orientarea elevilor către învăţământul profesional racordat la realităţile de pe piaţa muncii.

"Nu a fost asumat de Consiliul Judeţean!"

Ostilităţile au fost deschise de udemeristul Laszlo Ritli care s-a pronunţat împotriva megaproiectului pe considerentul că acesta nu a fost asumat şi de Consiliul Judeţean. "Din câte ştiu acest proiect nu a fost asumat şi de Consiliul Judeţean, cel care ar fi mai în măsură să îl promoveze. În condiţiile în care nu există o armonizare a celor două strategii formulate de Consiliul Judeţean şi de Primărie nu putem fi de acord cu promovarea acestui proiect", a spus Ritli.

În replică la intervenţia udemeristului, primarul Ilie Bolojan a afirmat că proiectul ringului metropolitan a fost discutat cu primarii localităţilor limitrofe, pe teritoriul cărora ar trece ringul metropolitan, şi a fost asumat de Consiliile Locale ale acestora, fapt pentru care intervenţia insituţiei judeţene ar fi pur formală. În plus, edilul a lăsat să se înţeleagă că Zona Metropolitană Oradea nu se poate lăsa afectată de faptul că "judeţul" nu şi-a formulat nici acum propria strategie de dezvoltare.

"Consider că este un proiect vital pentru Oradea, pentru zona metropolitană şi pentru Bihor. Nu cred că dacă alte entităţi administrative nu îşi fac treaba aşa cum ar trebui să şi-o facă noi să ne blocăm şi să aşteptăm după ele", a spus Bolojan.

N-au strategie!

Edilul a spus că proiectul elaborat de angajaţii municipalităţii cu susţinerea localităţilor limitrofe va fi depus spre finanţare la ADR Nord-Vest la începutul săptămânii viitoare pentru a putea fi aprobat în momentul deschiderii sesiunii de finanţare.

"Există un deadline care este data de 15 octombrie, aşa că nu mai putem aştepta. Dacă vorbim de strategia Consiliului Judeţean la nivel de judeţ daţi-mi voie să vă spun că eu n-am văzut până acum nicio strategie", a spus viceprimarul Ovidiu Mureşan în sprijinul edilului.

Demararea procesului de pregătire a proiectului a fost în final aprobată cu 20 de voturi din partea coaliţiei la putere şi a reprezentanţilor PDL în ciuda opoziţiei consilierului Ritli care a votat împotrivă.

CET falimentar, salariul de 1.500 euro!

Dacă pe marginea megaproiectului pedeliştii au votat alături de USL, în ceea ce priveşte mandatarea AGA de la CET să stabilească renumeraţia noului administrator special, Stănel Necula, "importat" de primarul Ilie Bolojan de la CET Brăila, pe care l-a şi falimentat la sfârşitul acestei săptămâni, UDMR şi PDL au făcut front comun.

De data aceasta cea mai dură poziţie a revenit pedelistei Adelina Coste, membru în AGA la Electrocentrale, care s-a declarat încă de joi împotriva acordării unei îndemnizaţii de 1.500 euro noului administrator special, pe considerentul că este prea mare şi a arătat că Necula nici măcar nu este prezent în sală pentru a fi prezentat Consiliului Local, organul deliberativ al municipiului care îi va plăti salariul.

"Mi se pare o jignire..."

"Vreau să ştiu dacă domnul Necula este în sală. Dacă nu este mi se pare o jignire faţă de acest Consiliu Local. Ceilalţi directori sunt aici deşi nu au niciun material de promovat iar dumnealui nici măcar nu a venit să se prezinte", a spus Coste.

Poziţia democrat-liberalei a fost susţinută şi de udemeristul Laszlo Ritli. "Cred că înainte de a-i aproba acestui domn salariul ar trebui să vină cu un plan de măsuri. Pentru că eu vă spun ce văd: săptămână de săptămână se ia apa caldă şi căldura în Rogerius, nu ştim cât va costa căldura la iarnă, câţi angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, nu ştim nimic", a spus consilierul.

"Aveţi reprezentanţi!"

În replică la atacurile opoziţiei, primarul Ilie Bolojan a spus că planul de măsuri va fi aprobat în AGA şi va fi adus la cunoştinţa Consiliului Local în şedinţa de la sfârşitul lunii sub forma unei informări. "Fiecare formaţiune din Consiliul Local are un reprezentant în AGA, puteţi cere oricând colegului dumneavoastră de acolo să solicite o informare. Că ne place sau nu, am propus de la bun început ca fiecare partid să aibă reprezentanţi la nivelul conducerii regiilor locale, ca să cunoască realitatea din interiorul acestora", a spus edilul.

În final proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 16 voturi, cu numai două mai mult decât minimum permis de lege, pentru că opoziţia a refuzat să gireze angajarea la Electrocentrale a unui administrator special care a îngropat de numai două zile CET-ul din oraşul natal.

CET s-a retras, restanţele rămân...

Pe de altă parte, în şedinţa de sâmbătă a deliberativului local s-a mai votat gestionarea în comun de către societăţile Electrocentrale şi Termoficare a activităţile de încasare, urmărire şi recuperare a creanţelor generate de obligaţiile de plată ale utilizatorilor serviciului de alimentare cu energie termică.

Măsura a fost luată pentru a evita situaţia în care după semnarea contractului cu societatea de Termoficare, distribuitorul de energie termică, abonaţii, persoane fizice şi juridice, ar refuza să îşi mai plătească restanţele către fostul furnizor, Electrocentrale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
TRANSFERUL ANULUI
Bolojan e PNL... de Oradea, Cornel Popa e PNL... de Bihor... Bolojan PRIMAR de Oradea... Popa pres de Bihor... Bolojan i-a Necula de Braila, fost PD..., Bolojan spune ca "Nu cred că dacă alte entităţi administrative nu îşi fac treab aşa cum ar trebui să şi-o facă noi să ne blocăm şi să aşteptăm după ele" adica Popa... Necula inchide CET-ul Braila, Bolojan muta Necula la CET-ul Oradea... Selina la DNA! Selina + BOLO=LOVE(LE) BOLO muta la PD, MP.... DNA nu vede BOLO, POPA GOL, Oradea da in UDMR si Tokes (ca de-aia merge CET-ul greu)... BOLO, NECULA si unii contra Oradea : 8-1 (adica ne va ramane obeliscu din centru... care poate semana si cu degetu primarului pe harta si cu...). Cred ca de-aia s-a anulat amplasarea obeliscului in centru... n-au cazut de acord ce sa ne reprezinte dragi oradeni... degetu sau alt organ de conducere.... Oricum pana atunci SA LUPTAM pt. ORADEA, jos cu ungurii (mai mult de 8:1?!) si ia uite ce panseluta ne-a pus Primaru... dar bordura (ca s-au pus multe).... ar trebui vopsita in galben, culoarea oficiala a orasului!!!
Postat 13 Octombrie 2013, 17:50 de Adi Oradeanul
Dragi concetateni, penalii v-au tampit de tot ?!
Da-o-ncolo de centura, bine ne-ar prinde, dar nu va fi nimic de ea ! Nu stiu cum de nu va dati seama ca e draqul pe noi cat casa, pardon, cat cet-ul ! Tembelul asta de primar si gasca lui de hoti vor sa fure si-n ceasul al 13-lea, numai la prostii le e gandul. Cititi cu atentie ce scrie in subcapitolul ,,CET s-a retras, restanţele rămân..." si incercati sa vedeti dedesubturile !
Postat 13 Octombrie 2013, 11:56 de DlGoe
Părerea mea
Suntem impresionati, noi astia care locuim la bloc, cum se zbate si se smuceste micul udmereu la nas, adică unul care sta săracul la casa...astia care urla acum sunt prelungirile idioate ale lui Kiss, binefacatorul Bihorului, adică timpul a stat pe loc cât a fost asta la CJ, si încă mai este, pt ca ce poate sa facă Popa Ciordel, el da cu tromfu noapte de noapte...sictir
Postat 13 Octombrie 2013, 11:38 de Oradean cu vot
INTREBARE
poate refuzul liderului UDMR..sa fie legat de faptul ca in zona pe unde va trece centura, nu au terenuri liderii UDMR????..care cu ani in urma au cumparat teren la greu in zona metropolitana?? sau poate acest proiect il face prea popular pe Bolojan???..care totusi a facut multe pentru Oradea
Postat 13 Octombrie 2013, 09:41 de ACIDUTZU
Suparatilor
Udemerestii nu puteau sa faca poracarii.... fara ROMANI.......nu mai , dati vina pe ei.. daca nu a convenit ceva cuiva.trebuia sa iesiti AFARA......
Postat 12 Octombrie 2013, 22:53 de Stanescxu
escrocii udemeristi
mari canalii...
Postat 12 Octombrie 2013, 18:42 de 8-1
gunoaiele udemeriste
sabotaeaza sistematic dezvoltarea orasului
Postat 12 Octombrie 2013, 18:39 de @lepre udemeriste
JJJEEGGGUUURRRIII
TREBUIE HUIDUITI si batjocoriti exact cum au facut ei cu ORADEA, dar va e frica zauuu, lor nu le este voi :)))))))
Postat 12 Octombrie 2013, 18:28 de jjjeeggggg
voi sunteti prosti daca numai pe BOLOJAN il vedeti asa
N are legatura cu BOLOJAN si pana acum ati platit analfabetii de aceea ati ajuns la faliment sau etalat in toalele lor au facut prezenta si asta este BIHORUL nu doar Oradea!!! VINE BLAGA cu gasca lui de smecheri, vine FILIP cu gascuzta lui de smecheri si PROSTIME hai sa i PRIMIM, da cu OUA dupa ei :)))) .
Postat 12 Octombrie 2013, 18:27 de dusi cu pluta !
nu mi e mila de PROST, n are ROST :)))
HAI sa te intreb ADELINA COSTE de ce o considerati asa de buna sa aiba venituri anuale as de mari, deci numai PDL isi poate numi OAMENII restuul trebuie sa le cera voie ? PE BANI in prtide se dau aceste functii, care e problema, cati banii a facut GHILEA asa de la cate mii de euro e un JOB in PREFECTURA, intrebati o pe ADELINA :)))))), voi credeati ca astia va vor binel, da vor BINELE LOR , si fraierul plateste !!!!
Postat 12 Octombrie 2013, 18:23 de ha, ha, ha, ha, ha
****
Bolojan este si va ramane taran! Crede ca Oradea e terenul lui agricol. In alta ordine de idei, bine ca se voteaza salarii de 1500 de euro pe spinarea noastra! Vai si amar de Oradea!
Postat 12 Octombrie 2013, 18:11 de ****
tic-tac
Adica Necula asta a ajuns director, fara sa prezinte vreo solutie de salvare a CET-ului, in schimb putem sta linistiti, pentru ca ne va informa cateodata. Plus ca are salar de vreo 9000 ron, desi e un nepriceput cu acte. Ce oras e asta, in care se schimba centrul cu arhitect cunoscut de unul, sau se pune director la o megafirma gen CET, cineva recomandat de o cunostinta? Asa ceva numai la sat se poate face! dealtfel si Bolojan asa si-a inceput cariera, pus de partid in tot felul de consilii de administratie, sa se capatuiasca si el.
Postat 12 Octombrie 2013, 15:51 de AB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON