URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2014, 17:19

Răspundeţi cu Da sau Nu: "Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sânmartin la Municipiul Oradea?"

Fuzionarea prin absobţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin a trecut de faza declaraţiilor politice. Consiliul Local se întruneşte joi de la ora 14 pentru a hotărî organizarea referendumului privind unificarea celor două localităţi.

"Consiliul Local va fi chemat să aprobe organizarea referendumului precum şi întrebarea care va fi pusă cetăţenilor din cele două localităţi. Cetăţenii vor fi chemaţi să se pronunţe prin Da sau NU la întrebarea: Sunteţi de accord cu alipirea comunei Sânmartin la Municipiul Oradea?", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, Consiliul Local Sânmartin va adopta în cursul lunii iulie o hotărâre similară. Referendumul se va desfăşura în simultan în cele două localităţi cu o ocazia alegerilor prezidenţiale de la sfârşitul anului.

Primarul Ilie Bolojan a trimis încă din luna aprilie primăriilor din Biharia, Paleu, Oşorhei, Nojorid, Sântandrei şi Borş o adresă prin care le-a cerut să se pronunţe dacă sunt interesate ca localităţile pe care le reprezintă să se alipească la Oradea în următorii zece ani.

"Până în prezent singura localitate care s-a declarat pentru alipirea la Oradea a fost Sânmartinul. Răspunsuri am mai primit la adresa noastră, dar negative", a spus edilul. Comunele Borş şi Paleu au răspuns municipalităţii că nu doresc alipirea la municipiu.

Cu munca de lămurire...

Potrivit primarului, începând de luna viitoare municipalitatea va demara o campanie de informare a populaţiei cu privire la avantajele unificării. Campania se va întinde până în septembrie, inclusiv, pentru a nu interfera cu cea pentru alegerile prezidenţiale şi a fi interpretată într-o cheie politică nefavorabilă proiectului.

Cel mai mare pericol pentru succesul demersului îl constituie absenteismul. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca la urne să se prezinte jumătate plus unu din populaţia cu drept de vot a celor două localităţi, iar majoritatea votanţilor să se pronunţe în favoarea unificării.

Conform iniţiatorilor, pentru municipiul reşedinţă de judeţ marele avantaj îl constituie mărirea populaţiei şi teritoriului, putând atrage mai uşor investitori, dar şi întărirea brandului oraşului prin includerea unor staţiuni balneo-climaterice de renume precum Băile Felix şi 1 Mai. La rândul său, având în spate motoarele economice ale oraşului, comuna Sînmartin s-ar putea bucura de investiţii în infrastructură, care până de curând păreau imposibile.

"Vom trata unitar proiectele de investiţii ale celor două localităţi. Avem în vedere extinderea reţelelor de apă şi canalizare în toate saltele comunei, construcţia unui aquaparc la Sânmartin, altul decât cel din Oradea, precum şi construirea unui drum paralel cu linia ferată care să lege oraşul de Băile 1 Mai şi Băile Felix pornind din zona Selgros - Metrou", a mai spus Bolojan.

"Aquaparcul" refăcut

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici ai construcţiei aquaparcului Nimphaea pe amplasamentul Ştrandului Municipal. Investiţia, cofinanţată din fonduri europene, trebuia să fie finalizată deja de un an. Consiliul Local a aprobat în 2012 revizuirea proiectului tehnic, plin de greşeli, iar documentul a fost recepţionat abia săptămâna aceasta.

Noul proiect cuprinde modificări în ceea ce priveşte utilajele care deservesc piscinele, în vederea asigurării intervenţiilor pentru lucrări de mentenanţă sau reparaţii, scurtarea traseelor conductelor, adaptarea normelor sanitare la cele din UE, eficientizarea consumului de energie prin adoptarea unor tehnologii noi pentru piscine, iluminat şi alimentaţie publică, reamplasarea unor funcţiuni, majorarea numărului de locuri de parcare de la 238 la 311 şi altele.

Modificările făcute s-au reflectat şi în indicatorii tehnici ai investiţiei care va fi în final de 88,3 milioane lei cu TVA inclus. Din această sumă, 32,3 milioane lei o constituie finanţarea europeană, diferenţa fiind suportată de la bugetul local. Durata de execuţie a lucrării care urmează să fie scoasă la licitaţie undeva la începutul lunii iulie va fi de 10 luni.

Vrem centură metropolitană!

În cadrul aceleiaşi întâlniri, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să adopte o hotărâre cu privire la promovarea şoselei de centură ca proiect prioritar al judeţului. "Zona Metropolitană Oradea a adoptat deja două hotărâri privind declararea şoselei inelului metropolitan ca proiect prioritar al judeţului", a declarat primarul.

Lung de 7,5 kilometri, tronsonul suplimentar al şoselei de centură ar începe la sensul giratoriu din Calea Aradului, va traversa calea ferată pe o pasarelă şi va înainta peste câmpuri cu traversarea Crişului Repede pe un pod nou pentru a întâlni Şoseaua Borşului în zona Frigoexpres.

"Această bucată de şosea de centură ar permite o legătură mult mai bună dinspre Ungaria spre Arad, Deva şi Cluj şi va face posibilă legătura cu viitoarea autostradă. De asemenea, ar permite apariţia unei noi zone de dezvoltare a oraşului între Oradea şi Sîntandrei", a spus Bolojan.

Consiliul Local va fi chemat să adopte această hotărâre pentru a întări încă o dată intenţia municipalităţii de a promova această investiţie cu acoperire din fonduri transfrontaliere, în condiţiile în care Consiliul Judeţean, singurul abilitat să depună proiecte considerate strategice pentru judeţ la ADR Nord-Vest, vrea să propună finanţatorului proiectul unui drum turistic care să lege localităţile Şuşti - Lunca - Moneasa ca o legătură suplimentară între judeţele Bihor şi Arad.

PNL: Bătălia preşedinţilor!

În mod ironic, primarul Ilie Bolojan, liderul PNL Oradea, este nevoit să îşi înfrunte pe această temă propriul lider de filială, pe preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa. Cum cei doi liberali nu au căzut de acord în cadrul discuţiilor purtate în sânul partidului, conflictul de idei s-a mutat în spaţiul public.

"Amenajarea acestui drum nu poate fi considerată proiect strategic pentru judeţul Bihor, nu are cum să contribuie la dezvoltarea judeţului şi nu are nici un impact asupra turismului. Am fost la domnul Popa, i-am explicat punctul nostru de vedere, am trimis o adresă oficială Consiliului Judeţean, dar nu s-a schimbat nimic", reclamă Bolojan.

Edilul a mai spus că în condiţiile în care Consiliul Judeţean nu va ţine cont sub nicio formă de propunerile ZMO, municipalitatea va fi nevoită să îşi apere interesele în mod direct. "Noi nu avem posibilitatea să depunem un proiect strategic, dar putem să informăm autoritatea de management cu privire la punctul nostru de vedere", a spus Bolojan.

Depunerea unei adrese prin care conducerea unei administraţii locale dintr-o reşedinţă de judeţ să conteste tocmai importanţa unui proiect strategic depus de Consiliul Judeţean ar constitui o premieră la nivelul ADR Nord-Vest. Rămâne de văzut cui va da dreptate finanţatorul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
NU NU NU !!!
Bolojan vrea unirea ca sa creasca populatia orasului peste 200.000 si sa ramana oras de rangul 1, ca sa aiba el mai multi supusi aplaudaci si sa primeasca mai multi bani cu care sa faca ce vrea muschii lui. Oradea nu mai are destule terenuri de dat pe cumetrie si Bolojan vrea acuma sa ia si de la altii. Lui Bolojan nu ii pasa de Sinmartin, pentru el e doar o juninca numa buna sa ia locul vacii de la Oradea, care a imbatranit si nu mai da lapte cat vrea el sa suga. Nu te mai satura Dumnezeu parvenitule ? Atunci sa te sature dracu! Cine vrea un Sinmartin liber si fara cizma lui Bolojan pe grumaz, SA NU SE PREZINTE LA VOT SAU MACAR SA VOTEZE NU NU NU !!!
Postat 19 Iunie 2014, 17:27 de Sinmartin
NU=NU VA PREZENTATI LA REFERENDUM
Cine spune Nu sa nici nu sa se prezinte la referendum,numai asa poate fi blocat ideea lui Bolojan,sa nu fie participare de 50%!
Postat 19 Iunie 2014, 13:41 de oradean
o idee
Ionele impozitele numai peste 15 ani cresc,dar ce sa faci,sunt multi cei ca si Ionel,care au gandire de tractorist suferind de insolatie,pretul terenului bineinteles ca va creste si vor reusi localnici sa ia un ban,sa nu mai vorbim de infrastructura care urmeaza sa fie creata,pentru ca este imposibil sa nu se investeasca arhitectura Sanmartinului daca se doreste sa devina un oras balneo-climateric renumit,iar sa fim cinstiti Bolojan la design se pricepe.Cine nu ar vrea sa dispara gheretele cu manele din Felix,si toate celelalte tarabe care vand rahaturi.Nu pot sa cred ca localnicii comunei Sanmartin nu vor un AquaPark care cu siguranta va dezvolta zona si va crea locuri de munca,parc acvatic pe care Popus ni-l promite din anul 2005.Sa stiti ca asa cum se face alipirea catre Oradea se poate face si dezlipirea in cazul in care cetatenii comunei Sanmartin nu sunt multumiti!
Postat 19 Iunie 2014, 12:26 de unu mic
@@Ionel
Ionele impozitele numai peste 15 ani cresc,dar ce sa faci,sunt multi cei ca si Ionel,care au gandire de tractorist suferind de insolatie,pretul terenului bineinteles ca va creste si vor reusi localnici sa ia un ban,sa nu mai vorbim de infrastructura care urmeaza sa fie creata,pentru ca este imposibil sa nu se investeasca arhitectura Sanmartinului daca se doreste sa devina un oras balneo-climateric renumit,iar sa fim cinstiti Bolojan la design se pricepe.Cine nu ar vrea sa dispara gheretele cu manele din Felix,si toate celelalte tarabe care vand rahaturi.Nu pot sa cred ca localnicii comunei Sanmartin nu vor un AquaPark care cu siguranta va dezvolta zona si va crea locuri de munca,parc acvatic pe care Popus ni-l promite din anul 2005.Sa stiti ca asa cum se face alipirea catre Oradea se poate face si dezlipirea in cazul in care cetatenii comunei Sanmartin nu sunt multumiti!
Postat 19 Iunie 2014, 12:11 de john
CONTEAZĂ
.....................cine NUMĂRĂ VOTURILE!!!!!!!!! CITAT FACEBOOK !!!!!!!!!!!!!!!! :)
Postat 19 Iunie 2014, 11:58 de ADINA
@Ionel
Ionele, iti va creste si pretul terenurilor.
Postat 19 Iunie 2014, 11:05 de oradean
sa aiba mai multe lucrari pretinu'
Ce apa si canalizare? Satele din comuna, aproape toate au drumuri si utilitati , pe cand multe strazi din Oradea sunt ca in evul mediu. Ce sa faca bolojan, sa mai acumuleze... si de la noi? nu mai are de unde? Poate ne lasa si merge la Birtin si pune acolo de o alipire cu Muncelu(Alba), satul ilustrului prieten, sa faca drumuri, canalizari din birtin pana la muncelu si-napoi, ca sa castige si ei ceva. La amandoi sa le ajute Dumnezeu numai dupa fapte si e suficient. Astia nu au mama, nu au familii, sunt ei si amantele si goana dupa bani, pe cat se poate nemunciti. Asa sa va ajute Dumnezeu!
Postat 19 Iunie 2014, 09:10 de marita
Cornel Popa depasit de mult
Cornel Popa in loc sa se tina de promisiunile electorale a dezvoltat un clientelism cum n-am mai vazut pe la noi. In ultimii ani a scos la suprafata pe toti care i-au fost pe plac, de la pupincuristi de doi bani pana la criminali condamnati.
Postat 19 Iunie 2014, 08:57 de Obs
ocupa-te de lucruri serioase bolovan
NU pt binele celor din Sanmartin...si si al nostru in definitiv...
Postat 19 Iunie 2014, 08:02 de soso
vai,vai..
NU!Sa nu picam in minareala lui Bolojan si Popus!NU!
Postat 19 Iunie 2014, 07:52 de Vasile
NU!
Locuiesc in Oradea dar am mostenit niste terenuri in Sanmartin. Voi vota impotrava alipirii comunei la Oradea, nu cred ca mi-ar conveni sa vina dobitocul si sa umfle taxele si impozitele ca sa aiba de unde sa dea ,,lucrari" (parandaratul).
Postat 19 Iunie 2014, 06:42 de ionel
Oradea Mare
Da pentru alipirea comunei Sanmartin si astept si urmatorul referendum in care sa fie cuprinsa si comuna Santandrei.
Postat 19 Iunie 2014, 05:51 de adrian
Orean si bihorean!
CORNEL POPA..candidat LA CEL MAI SLAB conducator de judet ever!!! Incet dar sigur il depasesti si pe Radu Tarle. Putem sa ne uitam la Arad, Cluj, etc tot salivand la aeroporturi, drumuri, si..ma rog..orice activitate menita sa "ridice" un judet fata de concurenta din zona! Pacat! Esti la jumatatea madatului si n-ai facut NIMIC NOTABIL! NIMIC! ..Ne ti in suspans cu licitatia aeroportului invocand tot felul de motive + centuri Stei etc etc "in pom" + drumuri in judet "in pom" + mai incurci si Oradea si pe Bolojan! Multumim nea Popa! Te-am votat din cauza lui Bolo si pt ca mai ai ceva pile la bucuresti sa te bati pt Oradea,, dar a doua oara voi fi mult mai atent. Daca nici cu aeroportul nu facem nimic, poti sa iti iei adio de la votul meu. In TOT BIHORUL VEI FI UN OM POLITIC terminat, expirat...un Petru Filip 2.. HAHAHA!
Postat 18 Iunie 2014, 19:34 de Fapte nu vorbe POPA!
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON