URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2014, 18:21

Raportul pe 2013: ITM a preluat zilnic 5 petiţii de la bihorenii nemulţumiţi de relaţia cu angajatorul

Peste o mie de bihoreni au reclamat anul trecut la Inspectoratul Teritorial de Muncă firmele la care sunt angajaţi. "Pe parcursul anului 2013 angajaţii bihoreni au depus la ITM 1.166 de petiţii la adresa firmelor la care lucrează, ceea ce înseamnă cam cinci petiţii pe zi", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Marius Rotar, directorul ITM Bihor.

Din totalul petiţiilor depuse, 1.062 au fost soluţionate în urma controalelor în teren, 92 au fost clasate deoarece erau anonime, iar diferenţa se află în momentul de faţă în analiză.

Potrivit evidenţelor ITM Bihor, în 1.075 de cazuri petiţiile au ridicat probleme din domeniul relaţiilor de muncă. Petiţionarii au reclamat neîncheierea, încheierea cu întârziere sau desfacerea abuzivă a contractelor de muncă, neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare sau a îndemnizaţiilor de concediu medical, nerespectarea programului de lucru şi altele.

Alte 77 de petiţii au fost depuse atât cu privire la relaţiile cât şi la condiţiile de muncă, iar 14 reclamaţii au vizat exclusiv securitatea şi sănătatea în muncă. Printre altele angajaţii s-au plâns de echipamentele de muncă necorespunzătoare cum ar fi lipsa balustradelor, platformelor sau plaselor de prindere suficient de solide pentru a opri căderile de la înlăţime şi nesemnalizarea sau neîngrădirea inslataţiilor electrice.

În urma reclamaţiilor, dar şi în cadrul acţiunilor organizate de instituţie, în 2013 au fost controlate 4.609 societăţi şi s-au aplicat 6.889 de sancţiuni contravenţionale din care 845 de amenzi în cuantum de circa 6 milioane lei şi 6.044 avertismente.

"După cum se vede şi din ponderea sancţiunilor aplicate ITM nu a urmărit atât aplicarea de amenzi cât corectarea neregulilor constatate", a spus Rotar.

Oricum, jumătate din valoarea amenzilor, de circa 3 milioane lei, s-a referit la munca fără forme legale. Potrivit evidenţelor, 7,8% din totalul angajatorilor controlaţi foloseau forţă de muncă la negru. Acest fenomen a vizat cu preponderenţă domenii precum industria uşoară (textile, marochinărie, încălţăminte), alimentaţia publică (baruri, restaurante, patiserii, cofetării), panificaţie şi prestări servicii.

Potrivit reprezentanţilor ITM, fenomenul muncii la negru este cu atât mai grav cu cât în cazul unui accident de muncă angajatul nu poate beneficia de concediu medical, pensie de handicap sau în cazul unui deces copiii acestuia nu primesc pensie de urmaş.

Anul trecut în Bihor au avut loc 14 evenimente urmate de decesul lucrătorilor. În cinci cazuri a fost vorba de accidente de muncă mortale, în patru cazuri - de îmbolnăviri care au provocat decesul victime, iar cinci cazuri sunt în diferite stadii de cercetare de către ITM Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON