URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2013, 18:58

Rămâne cum am stabilit: Impozitele şi taxele orădenilor se indexează anul viitor cu 2,5%!

Că îi spune "indexare" cum susţin reprezentanţii municipalităţii, că îi zice "majorare" cum o văd contribuabilii, adevărul este că de anul viitor orădenii vor plăti mai mult la bugetul local. Consiliul Local a adoptat joi cu 18 voturi din partea USL nivelul impozitării din 2014.

Hotărârea a fost luată cu 18 voturi "pentru" din partea USL, întrucât cei nouă reprezentanţi ai UDMR şi PDL prezenţi în sală au ales să voteze "împotrivă".

UDMR este împotrivă!

Cei mai vocali au fost udemeriştii. În luările de cuvânt, consilierii Pasztor Sandor, Huszar Istvan şi Ritli Laszlo s-au pronunţat împotriva majorării cu 15-19 % a impozitelor pe terenurile agricole intravilane, a creşterii de la 60 lei la 100 lei pe lună a taxei pentru adopţia câinilor cu păstrarea în adăpostul "Grivei" şi a creşterii de la 40 lei la 45 lei a sancţiunii pentru parcarea fără plata taxei aferente.

Consilierul Pasztor Sandor a spus că noua politică de taxe este una păguboasă. "În loc să încurajăm orădenii să facă adopţii de câini, prin majorarea de la 60 lei la 100 lei a taxei pentru adoptarea cu păstrarea în adăpost nu vom face decât să îi îndepărtăm", a spus Pasztor.

Propunerea udemeristului a fost primită însă cu indiferenţă de edili. Primarul Ilie Bolojan nu s-a lăsat înduplecat nici măcar de compromisul propus de consilierul Huszar Istvan ca taxa pentru întreţinerea unui câine de talie mică să rămână aceeaşi, şi doar cea pentru câinii de talie mare să crească. "Taxa ar trebui să fie diferenţiată pentru că una este să ţii un un pechinez şi alta să creşti un Saint-Bernard", a spus consilierul.

"Se respinge!"

În contextul în care, în opinia municipalităţii, nici măcar taxa de 100 lei lunar nu acoperă costurile cu hrana şi întreţinerea unui câine în adăpostul "Grivei" argumentele udemeriştilor l-au găsit neclintit pe Bolojan. "Executivul îşi menţine propunerea de a vota materialul în forma actuală. Reluarea discuţiilor pe care le-am purtat şi ieri în şedinţa pe comisii nu cred că se mai justifică", a spus edilul.

În final propunerile făcute de udemerişti au fost respinse prin vot, iar hotărârea a fost adoptată cu majoritatea confortabilă a USL din Consiliul Local.

Se "scumpesc" impozitele pe 120 de străzi!

Tot cu ajutorul celor 18 voturi ale USL a fost adoptată şi hotărârea privind rezonarea fiscală a străzilor orădene. În urma unei analize făcute de reprezentanţii Direcţiei Economice pe baza unui număr de 17 criteria - pornind de la existenţa asfaltului, reţelelor de apă, canalizare şi iluminat public până la vecinătatea parcurilor, zonelor comerciale sau a staţiilor de transport în comun - nu mai puţin de 120 de străzi orădene au fost reîncadrate într-o categorie superioară de impozitare. Aceasta înseamnă o creştere cu 4% a obligaţiilor faţă de bugetul local.

Există însă şi orădeni care vor plăti de anul viitor un impozit mai mic. Un număr de şase străzi au fost retrogradate în urma analizei într-o categorie inferioară de impozitare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
fomistilor
sa reamintesc promisiuniile? usl ati mintit, crestere nu numai la nivel natonal ci si la cel local,luati si pielea de pe om sa va mearga mai bine, sa aveti ce da pensii la "milionarii" ca saracii tot cu pensii mici raman.MINCINOSILORRRRRRRRRR
Postat 20 Decembrie 2013, 16:48 de eucumine
Nu mai mintiti
De fapt impozitul creste cu: 2,5 % pt. cladiri p.fizice; 15-19% pt.terenuri intravilane fara constructii p.f.; 40% pt. cladiri neevaluate in ultimii 5 ani p.juridice; cu 66% pt.adoptia cainilor si asta la prima citire. Asa ca nu mai mintiti prin televiziuni(PRO TV) si ziare ca impozitele cresc doar cu 2,5%. Minciuna e ceva la moda pe la voi ????
Postat 19 Decembrie 2013, 21:04 de Contribuabil
120 de strazi s-au mutat in zona A iar 6 a iesit din B si au intrat in C ... ca D nu mai conteaza
Asadar cu pixul pe harta, primarul cu urbanista lui cu tot, au calculat ca in loc de o cutie cu aproape 800 de chibrituri si fosfor la un singur capat fiecare, ar putea face ca in aceeasi cutie sa intre vreo 600 de chibrituri ca pana acum, la vreo 200 sa le puna fosfor si la capatul celalat, iar la vreo 10 sa le scoata fosforul ca nu mai incapeau toate in noul format. Bravo voua, ati reusit iar sa prostiti 18 pupincuristi din 25.
Postat 19 Decembrie 2013, 19:42 de Burn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON