URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2013, 17:56

Radu Ţîrle: "Pe mandatul Elenei Udrea banii veneau nu la primării, ci pe firme"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trebuit ca PDL să plece de la putere pentru ca bihorenii să afle lucruri despre care, până acum, se vorbea doar "pe la colţuri". Vineri, când a luat cuvântul la întâlnirea cu preşedintele partidului, Vasile Blaga, sosit să-şi susţină moţiunea cu care va candida la şefia PDL pe 23 martie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, acum simplu consilier judeţean, a afirmat că pe vremea când Elena Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, banii pentru lucrările de drumuri, apă şi canalizare din comune erau alocaţi "pe firme", pentru cei aflaţi în graţiile fostei ministre.

Ţîrle a pus în antiteză acest fapt cu generozitatea cu care, când el era ministru, bihoreanul Vasile Blaga aloca bani pentru asemenea lucrări.

"Eu nu cred că este cineva din delegaţia din Bihor care să nu vă susţină", s-a adresat Ţîrle lui Blaga. "Eu îmi aduc aminte doar de două proiecte mari, de Ordonanţa de Guvern 7, care a fost cel mai mare proiect pentru mediul rural, de alimentare cu apă şi canalizare, unde s-au făcut investiţii poate de sute, de mii de miliarde din 2007, când dumneavoastră aţi coordonat acest proiect. Apoi vă pot spune în calitate de fost preşedinte al Consiliului Judeţean că doar pe (n.r. - OG) 577 în judeţul Bihor din 2004 au venit 911 miliarde. Două treimi au venit pe rezultatul dumneavoastră, când aţi fost ministru al Dezvoltării", a fostul şef al CJ Bihor din perioada 2008-2012.

Ţîrle a continuat, afirmând că lucrurile au stat diferit în perioada când Ministerul Dezvoltării a fost condus de Elena Udrea: "N-am vrut ieri (n.r. - joi, când Elena Udrea şi-a prezentat moţiunea la Oradea), fiindcă era prea mult, să spun că pe mandatul doamnei ministru Udrea banii veneau nu pe primării, ci pe firme".
El a mai afirmat că în 2011 l-a informat şi pe prefectul de atunci al judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, acum preşedinte al PDL Bihor, cu privire la acest lucru, şi l-a prevenit că se opune acestui mod de alocare a fondurilor.

"Domnul preşedinte Ghilea, care a fost prefect, ştie că am spus că dacă nu se vor schimba lucrurile nu voi semna convenţiile. Domnul Ghilea ştie că am semnat convenţiile abia în 28 decembrie, după o ceartă la cuţite cu Ministerul, că nimeni, absolut nimeni nu ştia cum se dau banii", a mai spus fostul preşedinte al CJ Bihor.

Ulterior, Ţîrle a declarat pentru BIHOREANUL că a încercat să afle pe ce criterii s-au făcut alocările de Ministerul Dezvoltării, dar nu a reuşit. "Sunam la Minister, vorbeam cu directorul general, sunam pe toată lumea, şi toţi îmi spuneau că nu ştiu cine gândeşte alocările de fonduri. Vedeam numai că listele veneau aiurea şi că sumele erau toate băgate pe două-trei firme care primeau execuţia de lucrări", a afirmat fostul preşedinte al CJ Bihor, fără a da şi alte detalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
INVITATIE
@pentru cel/cea care a postat comentariul de la orele 23:40 folosindu-mi numele...Ceea ce faci dumneata se numeste impostura.Daca ti-i rusine sa-ti folosesti numele,n-ai decat sa alegi un pseudonim.(Altminteri,sunt de acord cu afirmatia.)
Postat 17 Martie 2013, 08:36 de gyorgy tozser
o da
numa' udemeristii ii intrec pe astia in curvasarii politice si nu numai. rozi, este cel mai bun exemplu. fura toti ca-n codru.
Postat 16 Martie 2013, 23:40 de gyorgy tozser
Papagal intarziat
Musiu Tirle a-ntarziat "cateva" luni cu scoaterea de la naftalina a unor informatii.Nici acum nu-i tarziu,dar poate c-ar trebui sa le desarte-n scris si (pe) la alte institutii ale statului...Si pe langa musiu Tirle au mai existat si alte personaje de poveste pe sub nasul carora trecura (obligatoriu!) niste maculaturi.Problemucika-i ca-ntre doua zboruri peste ocean Radu Tirle n-a gasit timp sa mai si gandeasca ...Se poate-ntampla,totusi,ca daca gandea era si mai catastrofal! Cea mai "desteapta" miscare a fost,desigur,parasirea barcii PNL in favoarea plutei PDL...Merita aplauze!!!
Postat 15 Martie 2013, 20:01 de gyorgy tozser
si pentru cei fara cap :)))
daca UDREA era asa de calificata in JOCUL POLITIC de ce nu a TRIMIS o TRAIAN BASESCU sa obtinem INTRAREA in SCHENGEN ? De ce a last o pe EBA sa latre ca o TURBATA in NUMELE NOSTRU sa faca represuri OLANDEI cu un vad de clientela RECUNOSCUT :)) ?de ce ministrul TURISMULUI nu a facut pachete favorabile OLANDEI ? inclusiv bonus in NATURA:)) (un ulei de plaja cu arome diferite, banana, capsuni , ochelari de soare :)) ) la cati bani am bagat in kUUURUL ei degeaba , meritam asta ca popor ca in rest nu e nimic de EA ! ce sa i faci i a expirat timpul in CLEPSIDRA :)))! OLANDEZI sunt cei mai vulnerabili in fata unei femei care stie sa obtina ceva , au legalizata prostitutia.
Postat 15 Martie 2013, 19:19 de pentru cei cu ...
Udrea împarte partidul în feliuţe care se vor mânca la micul dejun al lui Băsescu
Bună obeservaţia lui Radu Ţârle, cu trimitere la firmele-căpuşă. Ce nu ştie însă al doilea fost "cel mai slab preşedinte de când există consiliile judeţene", după Popa Prostu evident, e că aceleaşi firme au supt încă de pe vremea când Băsescu a cucerit parcul public-privat din Cotroceni, Videanu era la capitală, Berceanu era la transporturi, Blaga era la Dezvoltare Regională, iar noi eram la fel de fraieri ca şi acum.
Postat 15 Martie 2013, 18:12 de Carp III
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON