URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2015, 14:10

Puşi la plată! Primăria va închiria de la CFR terenul statului pentru a finaliza drumul expres

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bugetul local va plăti chirie pentru terenul statului! Consiliul Local şi-a dat marţi acceptul ca Primăria să închirieze sau să subconcesioneze de la CFR o suprafaţă de 13.600 de metri de teren pentru a putea finaliza lucrările la drumul expres. Terenul, situat în depoul CFR de lângă gara centrală se află în proprietatea statului, este administrat de Ministerul Transporturilor şi concesionat Companiei Naţionale de Căi Ferate.

Primăria are nevoie de acest amplasament pentru a putea termina constucţia drumului expres proiectat să lege străzile Ecaterina Teodoroiu şi Bihorului traversând prin depoul cale de circa 650 de metri.

"Iniţial am avut acordul de principiu al CFR pentru transferul celor 650 de metri în proprietatea municipiului, dar între timp, au spus că acesta se află în zona de siguranţă, deci nu se mai poate transfera. Varianta ar fi ca municipalitatea să preia această suprafaţă în închiriere sau subconcesiune", a spus primarul Ilie Bolojan într-o conferinţă de presă.

În acest sens, primarul Bolojan a fost împuternicit de Consiliul Local să negocieze cu reprezentanţii CFR nivelul chiriei cerute pe teren în baza unei evaluări făcute de un specialist independent.

La licitaţie, împreună...

Tot luni, consilierii locali au hotărât asocierea tuturor entităţilor subordonate municipalităţii în vederea achiziţionării de energie electrică prin licitaţie în scopul obţinerii unui preţ cât mai mic.

"Există un consum de energie electrică de circa 1,8 milioane euro pe an care nu este încă licitat. Compania de Apă Oradea şi OTL care au făcut licitaţie pentru achiziţia de curent au obţinut preţuri cu 8 - 10% mai mici. Dacă reuşim acelaşi lucru înseamnă economii de 150.000 - 180.000 de euro pe an, bani din care am putea amenaja o jumătate de parc", a susţinut edilul.

Pe lista asociaţilor se numără Primăria, Administraţia Imobiliară Oradea cu toate şcolile şi grădiniţele, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Poliţia Locală, Clubul Sportiv Municipal, Centrul de Zi Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, Administraţia Domeniului Public şi Termoficare Oradea.

Conform hotărârii adoptate, licitaţia va fi organizată de compartimentul de specialitate al Primăriei, după care contractul efectiv va fi semnat cu fiecare asociat în parte.

Se reface lista ANL!

La propunerea municipalităţii, deliberativul local a mai hotărât organizarea unei noi sesiuni de depunere de dosare pentru locuinţe ANL. Sesiunea de depunere a cererilor şi a actelor doveditoare de către solicitanţii de locuinţe va avea loc în perioada 12 octombrie - 10 decembrie.

Organizarea unei noi sesiuni de preluare a dosarelor va avea loc pe fondul eliberării unor locuinţe ANL în condiţiile în care ultima listă de priorităţi a fost votată de Consiliul Local în 2008 şi nu mai este actuală.

Pentru a se putea califica, solicitantul şi membrii familiei sale vor trebui, printre altele, să nu deţină sau să fi deţinut fie şi în coproprietate o locuinţă pe care să o fi înstrăinat după 1990, să nu fi beneficiat de ajutorul statului prin credite sau subvenţii pentru achiziţia unei locuinţe şi să nu fie chiriaş al Administraţiei Imobiliare Oradea.

Pe de altă parte, tot în cadrul aceleiaşi şedinţe Consiliul Local a hotărât introducerea în programul de reabilitarea a faţadelor inclusiv a blocurilor din zona centrală. Prevederea se referă inclusiv la imobilele din Calea Averescu sau Bulevardul Decebal şi vizează îmbunătăţirea aspectului estetic al oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Când hotia si prostia..
Cand hotia si prostia se intalnesc in primaria din Oradea, la plata vor fi pusi oradenii! Nu mai duceti lumea in eroare aratand cu degetul in alte directii decat spre incompetentii (sau poate hotii) ale caror fapte sau inactiuni au adus orasul in aceasta stare!
Postat 04 Octombrie 2015, 07:54 de User anonimizat
ISC Oradea versus Institutia Arhitectului Sef
Intrebarea este urmatoarea : institutiile care si-au dat avizul pentru implementarea proiectului,ca si cum totul este OK,ce au pazit ? Nimic."Noi muncim, nu gandim", "Ordinul se executa ,nu se discuta" - par sa spuna aceste institutii. Inspectoratul de Stat în Construcţii are obligaţia să verifice respectarea legalităţii cu privire la întocmirea, avizarea şi aprobarea documentaţiilor urbanistice, să verifice dacă Planurile de Urbanism zonal (PUZ) sau de detaliu (PUD) sunt complete şi dacă AU TOATE AVIZELE DE PRINCIPIU!!!???. "Această ineficienţă în combaterea încălcării legislţiei/actelor normative se datorează fie corupţiei, fie unor carenţe ale sistemului legislativ/actelor normative care reglementează aceste domenii”- ne relateaza un raport al unei comisii al Coprului de Control al MDRT.De asemenea, tot aici se afirma ca " în calitate de organ de control anume constituit ,ISC verifică conformitatea activităţii de urbanism şi amenajare a teritoriului cu dispozţtiile legale, intervenind prin punerea în aplicare a unei forţe materiale pentru a preveni sau a determina încetarea unei dezordini, a unei activităţi ilicite sau ilegale”,numai ca " ISC şi-a arătat ineficienţa în stoparea derapajului contravenţional sau infracţional în domeniul amenajării urbanistice şi cel al construcţiilor şi impunerea disciplinei în activitatea din acest domeniu." Si astfel avizam proiect dupa proiect,cu incalcari grave ale disciplinei in constructii,tolerate de aceste institutii (ISC,Institutia Arhitectului Sef), pentru proiecte precum :Drum expres/rapid Oradea-Biharkeresztes, Amenajare valea Pasteur La Oradea" fara nici un scrupul.Apropo ! Avand in vedere ca aceste doua proiecte necesita modificari /revizuiri majore (studii de fezabilitatea intocmite pe genunchi) si acum ,in al 12-lea ceas,cu toata stradania ISC Oradea de a le disimula,care este totusi utilitatea majora pentru care s-a dorit realizarea aceator investitii,fara nici o noima ??
Postat 03 Octombrie 2015, 00:01 de platona
?????????????????????
Alo Ambulanta?????Chiar n-avem un doctor sa-l trateze pe Ilie?????Poate iesim mai ieftin daca inchiriem un primare crescut la oras?Aloooo?
Postat 02 Octombrie 2015, 07:02 de grigore
@TDS
rad cu gura pana la urechi!! HA HA HA! Sa vorbesti tot timpul fara sa sti sa faci nimic
Postat 01 Octombrie 2015, 16:24 de David
HA HA HA
" Ma rad " cu gura pana la urechi! Ha ha ha! Sa proiectezi un drum fara sa stii despre ce e vorba???!!!
Postat 30 Septembrie 2015, 18:24 de TDS
...
Glumeam la faza cu TDS, evident...
Postat 30 Septembrie 2015, 16:23 de OradeaCivitas
TDS il facea mai bine!
TDS il facea mai bine...
Postat 30 Septembrie 2015, 16:19 de OradeaCivitas
bolovan
demisia bolojan
Postat 30 Septembrie 2015, 16:10 de pop2
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON