URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2015, 14:09

PSD-istul Bodog cere salvarea celor care au credite în franci: Guvernul să intervină urgent, susţin proiectul UDMR Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul PSD Florian Bodog a lansat un apel la adresa Guvernului pentru o "acţiune rapidă în sprijinul românilor afectaţi de devalorizarea leului în raport cu francul elveţian".

"Îmi  exprim sprijinul şi îndemn Guvernul României la acţiune pentru a lua cât mai rapid măsurile necesare pentru a veni în sprijinul populaţiei afectată de devalorizarea leului (RON) în faţa francului elveţian (CHF)", a transmis Bodog într-o informare transmisă presei luni, arătând că, din 2007 şi până în prezent, valoarea francului elveţian s-a dublat.

Astfel, dacă în luna ianuarie 2007, 1 franc elveţian costa 2,07 lei, pe 19 ianuarie 2015, valoarea a crescut la 4,42 lei, ceea ce înseamnă o apreciere de 110%. "Această creştere a fost un şoc pentru numeroase familii, aproape 150.000 de români fiind afectaţi. Sunt cazuri de persoane care s-au împrumutat în perioada 2007 - 2008, plătind atunci 10 milioane de lei vechi rată, iar acum au ajuns să depăşească 2500 de lei, iar soldul să le crească prin raportare la euro", arată senatorul.

Bodog a afirmat că Guvernul are la îndemână două iniţiative legislative aflate deja în dezbaterea Parlamentului, care ar putea transformate rapid în ordonanţă de urgenţă. Guvernul ar trebui să acţioneze imediat şi prompt, a arătat el, date fiind impactul social şi implicaţiile financiar-economice pentru populaţie.

Una dintre soluţiile propuse de Bodog ar fi o Ordonanţă care să legifereze convertirea tuturor creditelor din valută în moneda naţională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul. "De altfel, în acest sens, există şi o directivă europeană (2014/17/EC) care prevede că, atunci când există o valută care este supusă deprecierii, iar această depreciere depăşeşte 20% faţă de nivelul iniţial al cursului, trebuie ca statele membre ale UE să intervină pe cale legislativă şi să stabilească plafonări", arată Bodog, care susţine, însă, a doua variantă.

Senatorul spune că ar vota pentru  soluţia propusă de UDMR Bihor şi însuşită de toţi parlamentarii bihoreni, inclusiv de el, şi anume legiferarea posibilităţii de convertire a creditelor valutare în lei, la cursul de referinţă din luna contractării creditului. Măsura, arată Bodog, este şi în trend cu măsurile din ţările vecine, ca Ungaria şi Croaţia.

"Mă refer la iniţiativa UDMR Bihor care vizează modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori în sensul convertirii creditelor valutare în credite în lei, la cursul de referinţă valabil în luna contractării creditului (şi nu ziua conversiei). Doar printr-o astfel de măsură cred că am putea oferi un sprijin real şi semnificativ tuturor celor au contractat credite şi întâmpină dificultăţi în plata obligaţiilor", a arătat Bodog.

În final, senatorul bihorean şi-a exprimat speranţa că "Executivul va acţiona corect şi va respecta dreptul românilor de a-şi converti creditele în moneda naţională", declarându-se convins că "Guvernul condus de către premierul Victor Ponta va veni în ajutorul tuturor românilor sufocaţi de creşterea continuă a ratelor bancare din cauza cursului de schimb instabil şi va reuşi să-i protejeze pe toţi cei aflaţi în nevoie".

Explozia valorii francului elveţian faţă de moneda românească în cursul zilei de joi l-a determinat şi pe deputatul UDMR Bihor Cseke Attila să repete că iniţiativa formaţiunii sale pentru conversia în lei a creditelor contractate în valută trebuie să devină lege cât mai urgent.

Citiţi detalii pe această temă în articolul "Cseke vrea adoptarea cât mai urgentă a proiectului UDMR în sprijinul românilor cu credite în franci elveţieni"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
domnul Bodog are un vot sigur de la mine
pai, de la 1,7 in 2007, a ajuns acum in 2015 la 4,6 si mai creste. deci a crescut cu peste 100% din 2007. bine ca elvetia poate sa faca ce vrea, dar noi in romania nu, ne uitam doar la oameni cu invidie si nu-i protejam. de ce sa-i protejam, sa-i lasam mai bine aiurea, ca oricum asta e economia, care evident ca nu justifica nicicum cresterea exploziva a francului. da, noi ne lasam cetatenii si chiar ii indemnam sa plateasca taxele, impozitele, sa voteze, sa mearga la Marea Unire șamd. il voi vota pe domnul Bodog!
Postat 23 Ianuarie 2015, 21:31 de vg
da
Un om minunat dr Bodog ! Dumnezeu sa-l binecuvanteze pt cat m-a ajutat ! Mi-a salvat ochiul si s-a dedicat enorm ca sa pot sa-mi revin dupa un accident in care am fost la un pas de moarte ! Domnul sa va pazeasca dl dr Bodog ! Sunteti in rugaciunile mele ! Stefan Sarbu -Oradea
Postat 21 Ianuarie 2015, 19:42 de Stef
Tot prostul bodoganeste neintrebat !!!
Paritatea lui Bodog este zero !!!
Postat 21 Ianuarie 2015, 10:12 de WinDos
DE CEEEEE ?????
Adica tot de la buget ??? Adica tot din taxele si impozitele platite de mine ??? DE CEEEEE ?????? Ce vina am eu ca tot pletesc prostiile altora, hotiiele altora, .... ce vina am eu ???
Postat 20 Ianuarie 2015, 16:41 de scortosul
????????
Si Bodogul are franci luati imprumut?Uite domne ce grije acum dam legi speciale pentru cei cu franci!Si restul cu alte monezi imprumutate?Masi e unu udemerist care ainchis 69 de spitale si acum vine cu sfaturi...Usor Bodog cu pianul ,coardele au fugit pe Borsului!!!
Postat 20 Ianuarie 2015, 16:24 de grigore
DISCRIMINARE
Orice decizie de favorizare a celor care au apelat la astfel de credite ar fi in mod cert DISCRIMINATORIE fata de ceilalti(cu credite in alte valute). Se pune problema : ei nu s-au gandit deloc la ce se baga ? Si am sa fac o paralela cu o situatie personala ! In anul 2005(cu finalizare in 2006) am achizitionat o casa de la firma IMPACT, firma care a dezvoltat Cartierul EUROPA in temeiul unui contract de asociere in participatiune cu Consiliul Local Oradea(prin AIO). NIMENI dar absolut NIMENI din partea CLO(AIO)nu m-a atentionat(desi trebuiau sa o faca!) ca in conformitate cu clauzele acestui contract dezvoltatorul era obligat sa vanda LA UN PRET MAXIM(pe care il ofertase la o LICITATIE PUBLICA). Am aflat aceste amanunte in 2007 ! Deindata am promovat o actiune in Instanta intemeiata pe DOL(RETICENT). Am chemat in Instanta si CLO/Primaria prin primar FILIP! Oh, daca ati sti cui a luat apararea FILIP?! Ati ghicit, dezvoltatorului! INSTANTA A SPUS(pe scurt)ca in momentul in care am semnat contractul de v/c am stiut exact ce semnez(desi, repet, totul trebuia sa se desfasoare conform contractului de asociere). Si cum ROMANIA este un stat de drept(este??!!!)am luat act de Decizia Instantei, pierzand cel putin 15.000 Euro. Vin si intreb : cei care au contractat credite in CHF NU AU STIUT CE CONTRACTEAZA ?(pe logica din procesul meu).
Postat 20 Ianuarie 2015, 14:21 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON