URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 19:33

PSD în campanie: Primarul Bolojan să arate documentele teraselor "liberale"!

PSD Bihor a revenit, joi, pe marginea controversei privind amenajarea primelor două terase din Piaţa Unirii reamenajată, ambele aparţinând unor afacerişti liberali, acuzând "tăcerea vinovată" a lui Ilie Bolojan faţă de "favorizarea clientelei PNL" şi cerându-i primarului să dea publicităţii toate documentele legate de avizarea respectivelor terase.

Comunicatul semnat "Biroul de presă al PSD Bihor" reproduce mai multe declaraţii publice ale protagoniştilor scandalului - Anca Grama, consiliera primarului Bolojan şi soţia proprietarului terasei Romanada, Lucian Popa, directorul Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar şi totodată acţionar al localului Lord’s, respectiv Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, încercând să demonstreze, prin ele, că procesul de elaborare a Planului general de amplasare a terselor în Piaţa Unirii nu ar fi unul transparent.

Faptul că respectivul plan - ce urmăreşte încurajarea schimbării funcţiunilor actuale ale unor spaţii comerciale, din bănci sau sedii de firme în unităţi de alimentaţie publică - nu a fost dezbătut public, nefiind nici clar dacă a fost sau nu aprobat, le-ar fi permis, în viziunea PSD-iştilor, celor doi liberali să "fure startul" în raport cu alţi comericanţi, demonstrând că "în viziunea (sic!) liberală a lui Ilie Bolojan şi a găştii lui din Primărie, democraţia e doar pentru căţei".

"Se poate aproba amplasarea unei terase şi pe baza unui plan aflat în lucru, care nu a fost adus la cunoştinţa publicului? Angajaţii Primăriei se încurcă în explicaţii în încercarea nereuşită de a muşamaliza un caz grav. Iniţiativa Primăriei de a modifica şi "simplifica" regulamentul privind terasele, după ce în prealabil apropiaţii primarului s-au instalat deja hoţeşte în Piaţa Unirii, este recunoaşterea faptului că au greşit şi o încercare de le închide gura şi de a cumpăra tăcerea celorlalţi proprietari de localuri, care se simt păcăliţi", arată PSD.

Comunicatul îi cere primarului Ilie Bolojan "să pună la dispoziţia opiniei publice toate documentele pe baza cărora au fost autorizate şi funcţionează terasele apropiaţilor săi" şi totodată îi solicită "în mod imperativ" să "îşi asume responsabilitatea şi să îi demită din funcţii pe cei vinovaţi în acest caz", amintindu-i-se că în 2008 "promitea corectitudine, cinste şi transparenţă", pe când acum "tace pentru că se simte probabil vinovat şi pentru că nu poate să contrazică evidenţele". La rândul ei, Primăria este somată să reia procedurile pentru amplasarea teraselor din Piaţa Unirii "cu respectarea tuturor criteriilor de transparenţă şi corectitudine".

Reprezentanţii Primăriei şi patronii celor două localuri au arătat, în urmă cu o săptămână, la lansarea primelor acuzaţii, că cele două terase au primit aprobarea în baza Regulamentului general privind terasele, datând din 2010, care permite unui local să-şi extindă terasa în spaţiul adiacent frontului său stradal, adică în faţa unui vecin, cu acordul acestuia, şi sub condiţia respectării normelor Ministerului Sănătăţii care prevăd că terasele pot funcţiona doar în apropierea unităţilor de alimentaţie publică, care trebuie să asigure surse de apă şi toalete pentru clienţi.

Citiţi pe această temă şi articolele:

PSD acuză "corupţie în Primărie": Piaţa Unirii este folosită de clientela PNL, pentru a-şi spori afacerile

Scandalul teraselor: Consilierii PSD susţin că primarul Ilie Bolojan este "cel puţin suspect într-un caz grav de corupţie"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
@viermii pesedisti
Eu m-as duce mai departe cu teoria conspiratie pesediste. Legea anti fumat s-a dat cu dedicatie pentru cei care puteau deschide terase in Piata Unirii.
Postat 22 Aprilie 2016, 11:10 de trotineta
Daca-i tradare, s-o stim!
Mai pesedeilor, nu v-am votat si nu va voi vota, dar nu ma pot opri sa nu va banuiesc de oaresce matrapazlâcuri, mai direct de blat cu aliatii vostri din marele uslam, penalii, vechi si noi. La cate nereguli (asteptam ca parchetarii sa se pronunte asupra eventualului caracter penal!) s-au facut in timpul mandatelor lui nea ilie, voi ati gasit DOAR afacerea ,,terasele"?! E ca atunci cand il amendezi pe unul care a savarsit mai multe fapte grave numai pt. ca a oprit in loc nepermis! Practic il gratiezi.
Postat 22 Aprilie 2016, 10:19 de pinonel
Nu poate arăta ce nu există !!!
Singurele documente ce pot apare sunt niște poze cu gașca de lăudători locali ai liberalilor, care nu au încăput de atîția socialiști care pierd și ei vremea pe la terase, cot la cot cu ei ... poziția e deja dezvăluită ca fiind aplecată și cu gura înfiptă adânc în fundul mentorului lor care, după ce a falimentat Oradea, a fost transferat la București ca să constate insolvența sediului central PNL !!!
Postat 22 Aprilie 2016, 09:17 de WinDos
Copy / Paste devine si marca Adelinei Coste
In conditiile deja marca inregistrata Ioan Mang si Victor Ponta, Adelina Coste isi face perfectionarea: Redacteaza un comunicat de presa, apoi din lipsa de inspiratie apasa Copy la primul comunicat si apoi Paste in alte doua comunicate. Pe modelul Victor Ponta, Adlina redacteaza 3 comunicate! :))))))) (PASTE!!!!!!)
Postat 22 Aprilie 2016, 07:53 de SilviuLabau
Candidata de rezerva a PSD
Oradeni, atentie cand iesiti astazi pe strada! Nu stiti cand va intalniti cu Ioan Mang sau Liviu Sabau si va desemneaza al 3 -lea candidat 'rezerva' PSD Oradea la Primarie!!!
Postat 22 Aprilie 2016, 07:48 de SilviuLabau
tot fraieri au ramas...
Comunistii lui nea Xerox sunt de toata jena..bai ametitilor, e satula lumea de aceeasi tactica idioata de a arunca cu noroi , a boicota totul si a chicoti (lenevi) de pe margine - vizavi de ce face primarul. E adusa Adelina bubulina sa se screama prin presa, poate o va baga cineva in seama... ce vreau sa spun ca intrega conducere a psd(pcr) Oradea sunt niste comunisti intarziati, si sper sa-si depuna mandatele imediat dupa alegeri.
Postat 22 Aprilie 2016, 06:51 de TC
PSD 0 barat
Alo PSD, da chiar sunteti penibili, rad mai oamenii de voi, doi consilieri penibili care nici n-au citit regulamentul de amplasare a teraselor si vorbesc in necunostinta de cauza. Eu zic sa mergeti sa va invete Ana Maria Tiron cum sta treaba cu baba, si cum are PSD-ista contracte cu primariile din judet. Pana atunci hai sictir
Postat 21 Aprilie 2016, 23:30 de Magda
.
apropo, cei de la pesede, nu ai vrut sa se termine in bune conditii lucrarile din Piata Unirii, au pos doare bete in roate tot timpul. Acuma sa nu aibe pretentii la nimic acolo. Eu nu i-as lasa nici sa se plimbe acolo pe mizerabilii rosii
Postat 21 Aprilie 2016, 23:01 de David
@detectiv
mai baiatule, voteaza tu cu cine vrei. Eu votez progresul si dezvoltarea. Atunci cand pesede o sa aibe macar 1% din realizarile primarului, o sa am on vedere si acest asa zis partid. Pana atunci jet din aces oras tuturor pesedistilor care franeaza dezvoltarea
Postat 21 Aprilie 2016, 22:58 de David
@ David
Din comentariul tau e clar ca esti pentru dictatura. Trezirea domnilor, aici nu e vb de PSD sau PNL, e vb de primarie si primar, isi permite cam multe domn'primar, de ce sa te simti ofensat daca ti se cere sa dai explicatii pt un "lucru bine facut"? @ David e chiar jenant comentariul tau, cum adica "nu se potolesc", ce vrei sa spui tovarase? ca trebuie sa raspundem doar prin "am inteles, sa traiti"? Care e problema? Daca e legal e bine, daca nu, sa stie lumea cu cine voteaza. Pa pa!
Postat 21 Aprilie 2016, 22:47 de detectiv
konstantin
Ai dreptate , David !!!
Postat 21 Aprilie 2016, 21:10 de konstantin
Black cube
Dupa atita tam-tam cred ca devine evident ca piata unirii a fost reabilitata exclusiv cu scopul de a crea noi oportunitati de afaceri potentatilor locali si camarilei .There is no free lunch
Postat 21 Aprilie 2016, 20:12 de excalibur
.
mai astia de la pesede nu se potolesc nicicum? nu are cine sa ii potoleasca si sa ii dea afara din oras. Mizerii de oameni fara coloana vertebrala
Postat 21 Aprilie 2016, 19:59 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON