URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2016, 16:16

PSD acuză "corupţie în Primărie": Piaţa Unirii este folosită de clientela PNL, pentru a-şi spori afacerile

Acuzaţii grele lansate de PSD Bihor, vineri, printr-un comunicat asumat de biroul de presă al organizaţiei. "PSD condamnă faptele de corupţie din Primăria Oradea. Alocarea spaţiilor pentru terase în Piaţa Unirii s-a făcut în mod netransparent, prin abuz de putere şi cu favorizarea camarilei primarului PNL, Ilie Bolojan", se precizează în comunicat.

"Gaşca primarului"

Social-democraţii bihoreni sunt nemulţumiţi pentru că primele două terase care au primit aprobare pentru a funcţiona în Piaţa Unirii recent reabilitată "sunt patronate de gaşca primarului Bolojan". Este vorba de localurile Lord's Pub, care deja şi-a instalat terasa, şi Romanada, restaurant aflat la capătul străzii Vasile Alecsandri. Lord's Pub este patronat de şeful Direcţiei Patrimoniului Imobiliar din Primăria Oradea, liberalul Lucian Popa, iar Romanada este în proprietatea lui Paul Ovidiu Grama, soţul purtătoarei de cuvânt a Primăriei, Anca Grama.

"Alte societăţi şi cafenele din zona Pasajului Vulturul Negru nici nu îndrăznesc să se gândească că vor putea obţine şi ele un spaţiu pentru amenajarea unor terase de vară, când văd cât de clientelar se alocă aceste spaţii", susţine PSD Bihor, fără a aduce alte amănunte despre presupusa lipsă de îndrăzneală.

Se cer demisii

Social-democraţii îi critică pe Bolojan şi pe apropiaţii săi pentru că folosesc o lucrare finanţată din bani publici pentru a-şi spori profiturile afacerilor pe care le patronează. "Este o dovadă clară de corupţie la cel mai înalt nivel în cadrul Primăriei Oradea, de aceea solicităm organelor de anchetă ale statului să se autosesizeze şi să ia măsurile legale care se impun. Acest caz grav de corupţie este asociat cu abuz în funcţie şi conflict de interese, de aceea pentru a intra în legalitate, solicităm demisiile celor implicaţi, în primul rând a domnului Popa Lucian şi a doamnei Anca Georgeta Grama (Sas)", se mai arată în comunicat.

PSD-iştii îi cer şi primarului Ilie Bolojan să recunoască public că "nu este modelul de cinste şi corectitudine în care a pozat în toţi aceşti ani" şi îi reamintesc edilului că în 2008, când a candidat pentru prima oară la funcţia de primar, a acuzat la rândul său corupţia din Primărie, arătând că fosta administraţie PDL "a instituit un filtru îmbâcsit prin care investitorii nu pot trece decât dacă au în vedere şi cheltuieli colaterale".

"La opt ani diferenţă, domnul primar Bolojan şi acoliţii săi au ajuns să facă exact ceea ce au criticat în trecut la adversari: îşi favorizează apropiaţii şi afacerile acestora în detrimentul interesului public şi al orădenilor cinstiţi. Dacă Ilie Bolojan este bărbatul politic care se pretinde, pentru prima dată în viaţă, este aşteptat să îşi asume, măcar, o responsabilitate!", încheie comunicatul PSD Bihor.

Au loc şi alţii!

De cealaltă parte, reprezentanţii Primăriei arată că acuzele nu sunt întemeiate, iar cele două terase au fost aprobate legal, în baza Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor în zone publice, aprobat de Consiliul Local Oradea prin Hotărârea 163/2010.

"Terasa este deschisă în baza tuturor avizelor şi aprobărilor necesare pentru a deschide orice terasă pe domeniul public", a declarat vineri, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniului, Lucian Popa. Acesta a precizat că aceste avize nu le dă direcţia pe care o conduce, ci Instituţia Arhitectului Şef, şi oricare alt local poate face demersuri similare, Lord’s Pub nefiind favorizat în niciun fel.

Purtătoarea de cuvânt a Primăriei, Anca Grama, a declarat la rândul ei că soţul său, patronul restaurantului Romanada, nu a avut parte de niciun tratament special. "Restaurantul funcţionează acolo de doi ani. El a solicitat, conform regulamentului Comisiei de Urbanism, amplasarea terasei în faţa punctului de lucru, restaurantul având două ieşiri, una pe strada Vasile Alecsandri şi alta în Piaţa Unirii. A primit o autorizare din partea CMUAT, după ce a urmat paşii legali, pe care poate să-i urmeze oricine are un local”.

De asemenea, şefa Instituţiei Arhitectului-Şef, Adriana Lipoveanu, a declarat pentru BIHOREANUL că cele două terase au primit aprobarea în baza prevederii din regulamentul care permite unui local să-şi extindă terasa în spaţiul adiacent frontului său stradal, adică în faţa unui vecin, cu condiţia ca acesta să-şi dea acordul. Ambele localuri şi-au amenajat terasele în faţa sediilor unor bănci, cu acordul acestora.

"Cazuri similare sunt şi pe Republicii. De asemenea, ieri în şedinţa CMUAT a fost aprobată şi terasa unui alt local de la intrarea din Pasajul Vulturul Negru care, la fel, are acordul vecinului pentru a-şi extinde terasa pe latura spre Piaţa Unirii", a precizat Lipoveanu.

Limitaţi la 20 de metri

Pe lângă acordul vecinilor, localurile care vor să-şi extindă terasele trebuie să respecte şi Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 976 din 1998, care prevede că terasele pot funcţiona la maxim 20 de metri distanţă de unitatea de alimentaţie publică, raţiunea fiind una elementară: existenţa unei surse de apă şi a toaletelor pentru clienţi în apropiere.

Conform regulamentului municipalităţii, pentru terasele deschise pe domeniul public, localurile încheie o convenţie de ocupare temporară a domeniului public şi plătesc, în zona zero, cum este Piaţa Unirii, un tarif de 0,9 lei pe metru pătrat pe zi.

Citeşte pe această temă şi articolul: "A apărut prima terasă în Piaţa Unirii (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
SONDAJ
@SilviuLabau : De unde ai sondajul ? S-a publicat undeva ? Cum ai pus mana pe el? Nu zic ca nu e asa, te intreb doar cum l-ai obtinut!!!!
Postat 17 Aprilie 2016, 14:03 de TDS
Au dreptate cu totii!
Sunt o adunatura de puscariabili si penalii si pesedii si vesnicii ,,aliati", udemeristii! Sau ati uitat deja ca acum doi-trei ani, pe vremea marelui uslam, astia erau la butoane?! Nu si l-a pus nea ilie (presedinte pnl Oradea) pe grasul ala de muresan (presedinte psd Oradea),,mȃnӑ" dreapta?! Nu se trageau in poze impreuna popa ciordel cu mang_litorul?! Despre ce vorbim?! Despre unii care au lucrat ca o famiglie, doar ca lacomindu-se prea mult, ciolanul n-a mai ajuns pt. toti si gata cearta!
Postat 17 Aprilie 2016, 08:39 de pinonel
urmeaza sucursala Oradea!!!(Xerox)
Procurorii DNA Ploiești ridică documente de la sediul PSD Ploiești. Surse judiciare citate de Agerpres spun că printre documentele care vor fi ridicate de procurii anticorupţie pentru cercetare se numără şi adeziunea deputatului Sebastian Ghiţă, care a fost membru al acestui partid. De asemenea, procurorii vor ridica şi adeziunea deputatului Andrei Sava, au mai precizat sursele citate.
Postat 16 Aprilie 2016, 11:16 de TC
Popularea Pieţei Unirii şi terasele copulative ale „acoperiţilor”
Chelul alfa şi patronul beta seamănă cu secretarul general al Comisiei Europene împreună cu patronul de la Moulin Rouge cherchelit cu ocazia măririi sânilor dansatoarelor. Ambii au reflexul de a impune standarde până şi desfrâului, aşa că şampania vărsată o văd pe costumele lor, ca o pată cu aluzii la adresa orădenilor, cărora le „administrează” bromură ca să-i poată dijmui mai uşor. Popularea, cu toate formele ei scrise, este mai mult reflexia mutării susţinătorilor limberali în văzul lumii. Un fel de streap-tease manelisto-hipiot prăfuit. Eşecul reabilitării intrării stabilimentelor pare că i-a scos în stradă pe patroni împreună cu clienţii. De fapt tocmai aceasta este compensaţia pentru a ierta iresponsabilitatea dregătorului, i-a lăsat să „fure startul” campaniei electorale cu „afişe” la vedere. Acel "trebuie să fim cetăţeni responsabili" edil-ic, pentru noi se traduce "nu contează că sunteţi împotrivă, câtă vreme faceţi ce am vrem noi". Cinstea, bugetul, cuvântul dat, nu mai sunt valabile. Au fost pînă la instalare, dar acum, gata, s-au epuizat. Nouă nu ne rămâne decât să regretăm că n-am întrebat din timp care e termenul de valabilitate. "Când expiră ele: înainte sau după Paști?", asta ar fi trebuit să verifice, în zilele referendumurilor, TOŢI alegătorii preocupaţi de cele veşnice şi nu numai. Ca să fi rezolvat dilema. E știut însă că USL îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. În schimb îţi cere. O dată sprijin pentru ca proiectele LOR să fie duse la bun sfârşit şi a doua oară pentru cei „de la centru” ce le finanţează megalomaniile şi în acelaşi timp nimicniciile. Ar fi trebuit să ne spună că nu se poate întreţine singur şi de aceea trebuie să satisfacă fantezia şefilor, oricare ar fi ea. E limpede că lucrurile stau chiar aşa, dar nu-mi amintesc să-l fi auzit pe Bolojan avertizându-ne, înainte să-l aleagă lumea, că el, personal, nu poate face nimic.
Postat 16 Aprilie 2016, 09:34 de eutanasiu
,,FARA''nu se poate !
Cineva crede ca ,,FARA''se poate ,se inseala .Asa ca, sa nu sarim prea departe de ,,pom''ca ,,FARA NU SE POATE ''a functionat si va functiona in continuare in jurul ,,PUTERII''.Singurul lucru in care trebuie sa speram si bine ar fi sa fie asa ar fi ca de la an la an ,mandat la mandat sa scada ,,un piculet''.
Postat 16 Aprilie 2016, 09:17 de PETREI
FIRST
@TC : Pune-te la punct cu gramatica si apoi mai discutam....
Postat 16 Aprilie 2016, 08:21 de TDS
putregaiuri psd-iste!!!
ba pa voi sa va incoloneze DNA-ul si sa va puna bratati - Putori ordinare!, ce sunteti. De cand e mizeria asta de partid communist, numai au comentat si furat tara asta. Nimic nu construieste, numai darama! La orice se face bun in orasul asta, vin pupincuristii Xeroxului sa latre de disperatii..nu-s in stare numai de boicot si palavrageala ieftina...singura speranta le e DNA. Dar va inselati - ei vin la voi si la seful vostru corupt si plin de hotie, poate asa o sa va reformati si voi - Trantori guralivi ce sunteti!!
Postat 16 Aprilie 2016, 06:16 de TC
@ europitic
Hai sa o luam si invers: patronul Lord's a intrat in politica pentru ca nu mai era multumit de afacerea cu birtul, sau a intrat pentru ca stia ca o data cu functia va avea acces la "oala cu miere" a orasului, fapt ce-i va revigora afacerile personale? Apropo: urasc la fel de mult psd-ul precum urasc strutocamila in care s-a tramsformat pnl (toti o apa si unnpamant). Asta asa.. ca sa nu comentam pe langa subiect
Postat 15 Aprilie 2016, 23:47 de User anonimizat
hcl din 2010
de atunci stiati cum va arata centrul ca ati si aprobat regulamente?...iti fi clarvazatori!
Postat 15 Aprilie 2016, 22:50 de onuta
Anonimat
Acuzele aduse vin din partea biroului de presa a organizatiei, fara sa fie asumat or semnat de vre-o persoana anume. Asa jena le e de comunicatul transmis ca nici nu au curajul sa si-l asume...
Postat 15 Aprilie 2016, 20:08 de unu
LABA u
@SilviuLabau: Dar esti de acord sa se aplice si in cazul afirmatiilor tale ? Poate ai dreptate , stiu si eu ?! Eu as fi de acord , doar sa cerceteze cineva ce zic...
Postat 15 Aprilie 2016, 19:52 de TDS
Solicitare catre orgamele de ancheta
fac si eu o propunere: sa solicitam organelor de ancheta ca in cazul in care nu se cosntata o infractiune, TOTI SEMNATARII comunicatului de presa sa fie obligati la plata chetuielilor totale ale cercetarilor efetuate.Mai propun si anchetarea posibilitatii deturanrii atentiei de la adevartele deturnari de fonduri si banii adunati pentru campania fiului europarlamentar facute de directorul APIA, directorul adjunct al ambulantei si prorietarilor companiei DecNET! cerem in acelasi timp Primariei Oradea sa porneasca un proces penal pentru denigrare de imagine impotriva tuturor semnatarilor Comunicatului de Presa!
Postat 15 Aprilie 2016, 19:44 de SilviuLabau
Familia Pavel, aceste personaje macabre vin sa ne dea noua lectii de moralitate??
E usor sa comentezi la adresa oamenilor care isi fac o afacere pe langa postul care il au la primarie pentru ca nu se coboara sa fure de la locul de munca. Din fotoliul cald de Director adjunct la Ambulanta, europarlamentar, Sef la Directia Agricola, Sef la APIA si alte fotolii calde ocupate de membrii familiei Pavel, cei care au adus PSD Oradea la 2% (2, nu 20!), dupa ce au furat de la APIA si de la DIrectia Agricola asa multi bani ca si-a permis sa ii cumpere fiului un post de europarlamentar la Bruxelles si acum ei isi pun problema coruptiei???? Aceste personaje macabre ale societatii traiesc bine mersi pe banii mei si a celor ca mine care nu avem obrazul asa gros si asa mizerabil sa facem politica si sa furam bani de la APIA si de la Directia Agricola sa ne trimitem copiii europarlamentari la Bruxelles, aceste personaje vin sa ne dea noua lectii de moralitate??
Postat 15 Aprilie 2016, 19:34 de EuroPiticul
SONDAJ DE OPINIE INTERN AL PSD ORADEA
SONDAJ DE OPINIE INTERN AL PSD ORADEA PNL-74%; UDMR-18%-; Alte partide-4,5%; PSD-3,5%. Repet: PSD-3,5%!! Nici macar nu ating pragul electoral! Acesta este nivelul de apreciere al PSD Oradea printre cetatetnii Oradiei! Ma intreb cum mai rezista prefectul sa se injoseasca si sa accepte sa ii fie asociata imaginea cu asemenea zerouri sociale!
Postat 15 Aprilie 2016, 19:14 de SilviuLabau
ERATA
1. Lord' s -ul lui Popa 2. 1998-1999..
Postat 15 Aprilie 2016, 19:10 de TDS
GREATA
Si mie imi miroase a CORUPACIUNE ! Incepand cu TRANZACTIA si ajungand acum la terase ! Daca nu era vorba despre Lord's ul poate chestia trece neobservata ! Asa... In plus bagi milioane de Euro in Piata Unirii ca sa fie...beton iar apoi o impopotonezi cu terase ?! Eu cand tot vorbesc despre TRANZACTIE ma bazez pe niste documente , vin cu niste argumente logice dar atat ! Eu nu am fost de fata atunci cand Bolojan a discutat cu penalul Lucian Claudiu Mateescu ! Nu stiu despre ce au vorbit , stiu doar ca Bolojan UNA a spus in februarie 2013 si ALTA dupa acea discutie ! Ceea ce mie imi trezeste suspiciuni ! Le poate cerceta DNA ! La acest aspect cred ca se refera liderii PSD can cer ca organele competente sa se autosesizeze ! PS : faptul ca Bolojan a refuzat cu indarjire sa organizeze concurs pentru postul de arhitect sef , pastrand in functia de director adjunt al institutiei o " FIDEA " penelista care raspunde comenzilor n-o fi tot un fel de coruptie ? Sau macar ABUZ IN SERVICIU ? PS : tocmai am recitit niste chestii emanate de A.A.L. la o...intreprindere prin 1998 - 1998 ! Atunci raspundea comenzilor penetecediste ! Costan de la FPS era seful ei ! Wow , cum se lupta sa impuna o japita penetecedista / apoi japita pedelisto-penelista ??!!!
Postat 15 Aprilie 2016, 19:07 de TDS
Nu cred că exisă corupție ”mare” în Oradea !!!
Din moment ce primarul vine rar, tot la două săptămâni, în orașul pe care l-a adus în prag de faliment, preferând să facă ”politica mare” pe lângă haita ”naționalistă” decât să răspundă, contribuabililor orădeni, pe ce naiba s-au dus 1,5 miliarde Euro în aproape 8 ani (de la salariul propriu până la pomul din curtea ”bisericii” șefului direct) ... consider că socialiștii, pe care DNA i-a rărit strategic pe principiul că ”la cap se taie moțul, nu la ouă”, urlă-n pustii, că și așa nu-i crede nimeni, din moment ce până și ditamai Kovesi se plânge că la Bihor e ca peste tot, nimic altceva !!!
Postat 15 Aprilie 2016, 17:40 de WinDos
Ghinion
Locurile de amplasare sunt in dreptul locatiilor respective nu? la fel e si cu terasele de pe Republicii, nu inteleg cine altcineva trebuia sa amplaseze in locurile respective? mai este loc destul in Piata mai ales ca sunt doar cateva locatii la mai putin de 20m.
Postat 15 Aprilie 2016, 17:26 de PRazvan
Tipic psd-ului :)))
"Alte societăţi şi cafenele din zona Pasajului Vulturul Negru nici nu îndrăznesc să se gândească că vor putea obţine şi ele un spaţiu pentru amenajarea unor terase de vară, când văd cât de clientelar se alocă aceste spaţii", susţine PSD Bihor, fără a aduce alte amănunte despre presupusa lipsă de îndrăzneală. Auzi la astia :))) Deci la ei astea sunt grave fapte de coruptie, si sunt bazate doar pe insinuari :))) Incredibil ce rebuturi exista in orasul asta. Pe Piedone nu il intrebati cum de mai are tupeul sa candideze la primaria capitalei dupa ce s-a intamplat in Colectiv??
Postat 15 Aprilie 2016, 16:55 de hateretards
haha
“de aceea solicităm organelor de anchetă ale statului să se autosesizeze” e cea mai hilara chestier ce care o poti auzi de la politicieni, mai ales in campanie. Adica, nu am nici o dovada, nu fac eu sesizarea deci pentru ca nu am in baza a ce, dar vin sa strig public si sa dau verdictul ca e coruptie.
Postat 15 Aprilie 2016, 16:43 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON