URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2013, 17:57

PS Virgil Bercea i-a scris lui Ponta: Statul duce o politică de epurare culturală şi religioasă a comunităţilor greco-catolice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Biserică Greco-Catolică contestă datele oficiale ale ultimului recensământ pentru că nu reflectă nici pe departe realitatea comunităţii greco-catolice din România". Acestea sunt primele cuvinte ale scrisorii pe care PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, i-a trimis-o joi premierului României, Victor Ponta.

În cuprinsul scrisorii, PS Virgil arată că potrivit datelor oficiale ale recensământului, publicate pe 4 iulie, în România ar fi doar 150.593 greco-catolici, "ceea ce nu corespunde cu realitatea din teritoriu", comparând această cifră cu cea furnizată de recensământul din 2002, când - conform datelor oficiale - ar fi existat 191.556 greco-catolici, cifră de asemenea contestată, la vremea respectivă.

"Scăderea numărului de greco-catolici, în datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificată deoarece comunităţile greco-catolice au crescut şi s-au înmulţit de la recensământul din 2002 până în 2011. În Oradea, de exemplu, conform recensământului din 2011, numărul oficial de greco-catolici a scăzut cu circa 1.000, în timp ce numărul comunităţilor şi credincioşilor au crescut. Astfel, în 2002 în Oradea aveam 1 biserică şi 5 capele, iar conform recensământului 6.860 greco-catolici. În 2011, avem 5 biserici şi 4 capele, iar conform recensământului numai 5.872 greco-catolici, deşi la doar două biserici şi o capelă în 2011 erau înscrişi peste 6.000 de credincioşi. Ca atare, numărul oficial de greco-catolici în Oradea este cu mult inferior realităţii", se arată în scrisoarea episcopului Bercea adresată premierului.

PS Virgil aminteşte, totodată, că în timpul recensământului din 2011 presa a relatat situaţii concrete ce confirmă că multor cetăţeni nu le-a fost consemnată corect apartenenţa la o confesiune şi că Episcopia a primit plângeri de la credincioşi care fie nu au fost recenzaţi, fie li s-a spus de către recenzor "că dacă sunt români atunci sunt ortodocşi", fie că recenzorii au refuzat să treacă religia pentru cei care nu erau acasă în momentul recensământului.

Episcopul greco-catolic al Oradiei a subliniat şi discrepanţa dintre numărul de credincioşi greco-catolici consemnat în rezultatele preliminare, publicate anul trecut, şi cel din rezultatele oficiale ale recensământului, publicate anul acesta: "Pe de altă parte, compararea datelor preliminare ale recensământului publicate la 24 august 2012 cu cele finale publicate la 4 iulie 2013 arată că cele din urmă au fost "prelucrate" de către oficialii Statului Român: 2012 - 19.043.767 persoane în România, 160.275 greco-catolici; 2013 - 20.121.641 persoane în România, 150.593 greco-catolici".

"Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiaşi recensământ arată că populaţia României a crescut cu peste 1 million, iar numărul de greco-catolici a scăzut cu circa 10.000 persoane", subliniază prelatul orădean, adăugând că "dacă Statul lucrează cu rezultate oficiale ale recensământului, atunci acestea trebuie să reflecte corect situaţia confesională din teritoriu şi nicidecum să fie roadele unor manipulări şi abuzuri grosolane".

În finalul misivei trimise premierului, PS Virgil concluzionează că refuzul Statului Român de a repara nedreptatea din perioada comunistă şi manipularea rezultatelor recensământului pentru a arăta că numărul de greco-catolici a scăzut "este dovada concludentă că Statul Român duce o politică de epurare culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Sandocan
Da o chestie interesanta de mentionat ca in anumite localitati formularul se scria cu pixul, iar cand ajungea la ribrica confesiunii schimba pixul cu un creion...la intrebarea mea de ce a schimbat pixul a spus ca e doar o rubrica optionala...wtf...
Postat 13 Noiembrie 2013, 18:24 de Ion
ortodocsi spalati pe creier(cu agheasma la PET de 1/2 l)
Ortodocsi spalati pe creier cu agheasma la 1,5 l de la Teodosie Spagoveanu (CT)sau de la te miri ce popa doxa in istoria Transilvaniei din Bucuresti de la Patriarhie, care tine predica despre sfintii marturisitori si mucenici ardeleni martirizati de gen. Bukow. Atat stiti????Atat puteti????
Postat 12 Noiembrie 2013, 23:19 de ioan voda cel cumpli
bercea, loveste dinou!
asta se crede pe vremea inchizitiei, cand catolicii puneau mana pe tot ce le vedeau ochii ?
Postat 19 Iulie 2013, 15:19 de lasa-ne bai bercea
Nu plânge popo că şi ortodocsii s-au împuţinat !?!
.
Postat 19 Iulie 2013, 12:36 de Carp III
proprietati"degeaba"
li se dau proprietati sau le castiga prin instante dupa care le da de gratis unor asa zisi"saraci" sau le vand pe niste preturi derizorii tot unor "necajiti".interesele personale inaintea lui d-zeu.apar multi catolici peste noapte pana isi rezolva un interes si dupa care la revedere. incepand de sus si pana jos in toate domeniile numai pe interes.vorba aia "faci ce zice popa nu ce face popa"
Postat 19 Iulie 2013, 10:14 de cuc
proprietati"degeaba"
li se dau proprietati sau le castiga prin instante dupa care le da de gratis unor asa zisi"saraci" sau le vand pe niste preturi derizorii tot unor "necajiti".interesele personale inaintea lui d-zeu.apar multi catolici peste noapte pana isi rezolva un interes si dupa care la revedere. incepand de sus si pana jos in toate domeniile numai pe interes.vorba aia "faci ce zice popa nu ce face popa"
Postat 19 Iulie 2013, 10:14 de cuc
greco-catolicism?
Ma vad nevoit sa comentez iar pe tema asta: nu mai exista Biserica Greco-Catolica ci Biserica Romano-Catolica de Rit Bizantin.
Postat 19 Iulie 2013, 01:19 de seba
cugetati
sunteti cam inculti.. fara suparare...postati comentarii de plictiseala?
Postat 19 Iulie 2013, 01:09 de diana
Spune tot adevarul Maxime
cine l-a TRADAT pe Horea? putina istorie domnilor
Postat 18 Iulie 2013, 22:25 de pentru maxime si cug
Spune tot adevarul Maxime
„Presupunerile şi acuzaţiile legate de sodomia episcopului Ioan Lemeni s-au dovedit A FI GRESITE în urma a două anchete imperiale“, se arată în cartea despre Procesul lemenian, concluzia este însă tristă: „amprenta fatală a sodomiei a rămas fixată asupra episcopului“. Citeste mai mult: adev.ro/mimcsy
Postat 18 Iulie 2013, 22:22 de pentru maxime si cug
maxime si cugetari
Sa se-nmulteasca precum popii din Vatican. (intre ei)... A mai fost un episcop greco-catolic pederast (Ioan Lemeni).... incet incet, candela greco-catolicismului se va stinge in Romania...
Postat 18 Iulie 2013, 19:47 de maxime si cugetari
nu va mai vaicariti
vezi-ti ma bercea de treaba si accepta adevarul. greco catolicii sunt intr-adevar in numar mic, uita-te la numarul de credinciosi de prin biserici. nu va persecuta nimeni, ca dovada vi se dau in instanta proprietatile pe care le solicitati. nu va avantajeaza cu nimic faptul ca va vaicariti atat.
Postat 18 Iulie 2013, 18:42 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON