URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2018, 09:57

Protestul medicilor de familie din Bihor s-a „fâsâit”: mai mult de două treimi au semnat prelungirea contractelor cu CAS, pe aceiaşi bani ca anul trecut

Contrar anunţului făcut în ultimele zile ale anului trecut, potrivit căruia din data de 3 ianuarie 2018 nu vor mai acorda consultaţii decontate de CAS, ci doar contracost şi pro bono, majoritatea medicilor de familie din Bihor au decis să îşi continue activitatea chiar dacă nu le-a fost satisfăcută niciuna dintre principalele revendicări invocate atunci când refuzaseră prelungirea contractelor cu Casa Asigurărilor de Sănătate.

"Până în prezent, din 332 medici de familie din Bihor care au avut contracte cu Casa, au venit să semneze prelungirea contractelor 223, iar alţii au anunţat pe e-mail că vor mai veni din teritoriu zilele acestea", a declarat miercuri, pentru BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, Cătălina Marinaş.

Lista medicilor care au semnat a fost publicată miercuri pe site-ul CAS Bihor şi va fi actualizată, pe măsură ce şi alţi medici vor iscăli documentele. 

Medicii de familie din Bihor, la fel ca şi colegii lor din întreaga ţară, au anunţat la finele anului trecut că nu vor semna acte adiţionale pentru prelungirea contractelor deoarece autorităţile de resort – Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii – nu le-au satisfăcut revendicările prezentate inclusiv premierului Mihai Tudose încă din 15 noiembrie.

Atunci, medicii de familie au reclamat subfinanţarea medicinei primare, solicitând alocarea pentru acest sector a 10% din totalul sumelor colectate la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (alocare care în prezent este de 5,7%), precum şi debirocratizarea sistemului sanitar al medicinei de familie, dat fiind faptul că aceştia sunt obligaţi să trimită şi apoi să reprimească de la medicii de alte specialităţi pacienţi pe care i-ar putea trata fără trimiteri inutile.

Neprelungirea contractelor cu CAS nu ar mai fi făcut posibilă acordarea consultaţiilor decontate şi nici eliberarea reţetelor gratuite şi compensate.

Până la această oră, preşedintele filialei Bihor a Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Ana Dorina Popa, nu a oferit BIHOREANULUI nicio explicaţie în legătură cu "răzgândirea" membrilor săi care au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu CAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@ducu...
Mie pentru enterocolita nu mi-au dat concediu medical, medicul de familie si mi-am luat 7 zile de concediu fara plata. Apoi cand mi-a venit pe lume copilul nu mi-a dat foaia aia pt inca 5 zile de concediu. Eu ma abtin de la comentarii la adresa lor, dar pe baza celor de mai sus imi citesti tu gandurile.
Postat 04 Ianuarie 2018, 06:28 de poiu
?
Stie cineva care este logica ordinii din lista? Eu cred ca e ca si sistemul de sanatate: o prosteala!. _ Toti medicii de familie isi aroga sintagma de "DR" care ar presupune detinearea unui doctorat. Chiar toti medicii de familie au acest titltu? - Oricum sunt niste bieti felceri pe care daca te documentezi un pic pe "goagal" risti sa-i pui le pui in umbra "stiinta".
Postat 03 Ianuarie 2018, 19:49 de scortosul
Alaturi de medicii de familie.
"Fasait" nu e cuvantul potrivit cand este vorba de medicii de familie. Fas poate fi folosit la adresa celor de la CAS, "ministrul sanatatii" reasponsabili pt.haosul din sanatate si moartea a unor romani(copii) nevinovati, birocratia nimicitoare din sanatate(pt. un concediu medical un bolnav cu piciorul fracturat trebuie sa faca 7 drumuri),lipsurile si chiar mizeria, coruptia din unele spitale...
Postat 03 Ianuarie 2018, 10:37 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON