URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2014, 13:23

Protest pentru sănătate: 70 de fizioterapeuţi orădeni au mărşăluit prin oraş ca să le fie recunoscută meseria (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 70 de persoane, majoritatea tineri, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, dar şi pacienţi, au mărşăluit joi prin oraş pentru a atrage atenţia asupra faptului că meseria lor, cea de fizioterapeut, nu există în nomenclatorul meseriilor, iar asta se răsfrânge atât asupra lor, pentru că nu au locuri de muncă, cât şi asupra pacienţilor!

Protestatarii s-au strâns în jurul orei 9.30, în zona magazinului Crişul, şi au pornit pe Corso, însoţiţi de jandarmi şi de poliţişti, spre Primărie, apoi spre sediul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, respectiv spre sediul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Tinerii au lăsat un memoriu atât primarului Ilie Bolojan şi decanului FMF, Florian Bodog, cât şi şefei DSP, Daniela Rahotă, cerându-le să îi susţină în demersul lor.

"Scopul acestui marş este să informăm cetăţenii în ce priveşte tratarea lor din partea unor practicieni care nu au absolvit o facultate de Medicină şi să rugăm FMF, DSP şi Primăria să ne sprijine în vederea reglementării profesiei noastre ca şi Fizioterapeut şi înfiinţarea Colegiului Fizioterapeuţilor din România. Statul român investeşte bani mulţi în şcolarizarea fizoterapeuţilor în facultăţile de medicină şi noi pe urmă nu ne regăsim în câmpul muncii. Înainte de sistemul Bologna, cei care am făcut 5 ani de facultate am primit diplome de licenţă de fizio-kineto terapeuţi, iar absolvenţii care fac 3 ani de facultate plus încă 2 sunt licenţiaţi în tehnici de balneofozioterapie. Vrem o denumire clară, de fizioterapeut, aşa cum e la nivel european", a precizat fizioterapeutul Manuela Lalu, din partea organizatorilor.

Tinerii sunt supăraţi, spunând că, nefiind nici medici şi nici asistenţi (deşi au făcut 5 ani de facultate de Medicină), meseria lor nu este recunoscută. Ca să fie mai convingători, ei au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "Serviciile Medicale improvizate dăunează grav sănătăţii! Dacă ai fost victima impostorilor, nu tăcea, spune şi altora!" şi au purtat un fel de bannere-tricou pe care scria "Fizioterapia nu este un sport, ci o profesie medico-sanitară", "Jos mâinile, nu atinge pacientul!", toate cu trimitere la faptul că, în loc ca în centrele de recuperare să fie absolvenţi de Medicină, sunt angajaţi absolvenţi de Sport (facultăţi în cadrul cărora se învaţă kinetoterapia), care nu au pregătirea necesară.

Un terapeut a povestit de pildă cum a trebuit să trateze un pacient care trecuse prin 4 operaţii şi avea o tijă în braţ şi care a ajuns la el în stare gravă, după ce un alt practician l-a pus să facă flotări.

"Vrem să atragem atenţia că în domeniul acesta, specialiştii care trebuie să se ocupe de pacienţi suntem noi. Adică noi am fost pregătiţi special de Facultatea de Medicină pentru acest lucru, dar în realitate în câmpul muncii nu ne regăsim. De aceea când terminăm suntem ai nimănui", a spus o altă fizioterapeută, Alina Balog.

Potrivit şefei DSP Bihor, protestatarii au dreptate acuzând că profesia lor nu este reglementată de legislaţia românească. De altfel, până nu demult, absolvenţii nu aveau nici de unde să îşi scoată autorizaţiile de liberă practică. Procedura s-a reglementat în Bihor abia luna trecută, după ce comitetul director al DSP a decis eliberarea acestor autorizaţii.

Joi, la întâlnirea cu protestatarii, Daniela Rahotă le-a promis din nou tinerilor că va face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru ca doleanţele lor, respectiv elaborarea unui act normativ care să le regleze activitatea fizioterapeuţilor, să fie îndeplinte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
competente
Ca si replica la postarea “absolventei de kineto” cu titlul \"F.matur\". Eu sunt medic specialist si colaborez cu ambele categorii de absolventi. Exista o diferenta semnificativa intre absolventii facultatilor EFS si cei de la Medicina, ceea ce se reflecta in vocabularul medical insusit si aptitudinile acestora, aspecte care deriva din insasi curricula de pregatire a celor doua facultati. Astfel, absolventii EFS nu au vocabular medical si nici nu inteleg patologiile pe care multi dintre ei le TRATEAZA (!!!!) independent in cabinete private fara a consulta un medic specialist. Si ca sa fiu in ton cu atitudinea \"absolventei de kineto\" imi pare rau sa te anunt dar curricula ta de pregatire nu prevede nici o disciplina care sa va confere astfel de competente. In plus, TU nu ai competenta si nu este nici DEONTOLOGIC sa afirmi despre absolventii FMF ca sunt foarte slabi in comparatie cu cei de la EFS, in conditiile in care curricula ta de pregatire prevede preponderent discipline de sport (fotbal, schi, volei, etc) si doar in ultimul an anumite programe de kinetoterapie ( in neurologie, reumatologie, etc), spre deosebire de cei de la FMF care au in curricula de pregatire doar discipline medicale cu stagii pe sectiile clinice ( in 15 ani nu am vazut nici un student EFS in sectii, doar in sala de kineto). Se pare ca nici macar nu stii ce inseamna propria ta profesie si nici nu stii ce fac proprii tai colegi kinetoterapeuti care chiar \"umbla la aparate de fizioterapie\" inclusiv laserterapie (!!!!). Si ca sa vezi cat de superioara este pregatirea ta, ai afirmat ca “o recuperare nu se face numai cu Williams sau McKenzie, de exemplu”, ei bine o recuperare medicala inseamna mai mult decat kinetoterapie, si in ceea ce priveste aceasta din urma te anunt ca domeniul Fizioterapiei si Recuperarii Medicale a evoluat (in ultimii 20 de ani!!!!) si nu se mai fac deloc cele doua programe (Williams si McKenzie), abordarea pacientului fiind cu totul alta. Nu e vorba aici care scoala este mai buna, EFS sau FMF, ci de competentele care deriva din curricula de pregatire. Cred ca fiecare ar trebui sa isi vada de “bucatica” lui, si chiar m-as bucura ca absolventii de EFS sa faca ceea ce stiu ei mai bine: intretinerea starii de sanatate prin miscare (kinetoprofilaxie), mai ales ca ne confruntam cu o rata crescuta privind incidenta obezitatii, fiind un aspect grav in special la copii. “Stimata colega”, cuvintele tale nu te onoreaza, si nici nu onoreaza halatul alb pe care il purtam noi, cadrele medicale, respectand codul deontologic (sincer, cred ca cineva care nu a absolvit o scoala medicala nu ar trebui sa poarte halatul alb!)
Postat 07 Aprilie 2014, 21:31 de carmen
Irelevant
Diferenta o face fiecare fizioterapeut/kinetoterapeut in parte. Nicio scoala nu va prezenta informatii exhaustive in legatura cu un anumit domeniu. Tine de fiecare in parte cat vrea sa se dezvolte. Disputele de genul \"o scoala e mai buna decat cealalta\" sunt de prisos.
Postat 29 Martie 2014, 08:09 de Barbu
FRAF
Federatia Romana a Asociatiilor de Fizioterapie isi exprima dreptul la replica pentru articolul” Fizioterapeuți în stradă: Vor ca meseria să fie clar reglementată și atrag atenția asupra șarlatanilor”. Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie este profund indignată de declarațiile tendențioase, nejustificate și neargumentate ale organizatorilor și participanților la protestul organizat la Oradea, care induc în eroare cu rea-voință mass-media și populația României, precum și de jignirile adresate unei profesii cu o istorie de peste 90 ani. Pentru clarificarea anumitor aspecte legate de conținutul articolului și de declarațiile protestatarilor, vă aducem la cunoștință următoarele: - în România NU EXISTĂ ”studenți la fizioterapie” ! Conform Hotărârii de Guvern nr. 493/2013, în prezent există doar specializările Kinetoterapie și motricitate Specială și Balneofiziokinetoterapie și recuperare; - în Europa, specializarea Fizioterapie se regăsește atât în cadrul Facultăților de Educație Fizică și Sport, cât și al Facultăților de Medicină, dar există în cadrul unor Universități, ca specializare de sine stătătoare (www.wcpt.org); - absolvenții Specializării Kinetoterapie și Motricitate Specială din cadrul Facultăților de Educație Fizică și Sport, respectiv kinetoterapeutul și prof. CFM, au dreptul legal de a exercita profesia conform: - competențelor obținute în urma calificării ( =117,1&_dad=portal&_schema=PORTAL); - autorizației de liberă parctică eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică (Ordinul Ministrului Sănătății nr. 979 din 30/07/2004 privind eliberarea autorizației de liberă practică); - încadrării kinetoterapeutului și prof. CFM în COR, la Fizioterapeuți – 2264, alături de fizioterapeut, fiziokinetoterapeut, cercetător în fiziokinetoterapie și asistent de cercetare în fiziokinetoterapie (Ordinul Ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale nr 1832 din 6 iulie 2011 și al Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 858/11 iulie 2011 privind aprobarea Clasificării Ocupațiilor din România, conform Clasificării Internaționale Standard a Ocupațiilor ISCO-08); toți profesioniștii încadrați la aceasta subgrupă evaluează, planifică și implementează programe de reabilitare care îmbunătățesc sau restabilesc funcțiile motorii umane, măresc capacitatea de mișcare, calmează durerile și tratează ori previn problemele fizice asociate cu leziuni, boli și alte deficiențe. Aceștia aplică o gamă largă de terapii fizice și tehnici, cum ar fi mișcarea, ultrasunetele, laserul și alte tehnici similare; - încadrării activităților de kinetoterapie și educație fizică adaptată la activități conexe serviciilor medicale (Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei 612/19.iulie 2003); - încadrării fizioterapeutului în echipa multiprofesională de reabilitare medicală (Ordinul Ministrului Sănătății nr. 361/14.03.2013); Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie este profund contrariată de atitudinea protestatarilor de a adresa cuvinte jignitoare și a denigra o profesie existentă, conform unor Ordine și Hotărâri de guvern asumate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale și susține necesitatea reglementării urgente a profesiei de fizioterapeut, din următoarele motive: - populația care are nevoie de îngrijiri de fizioterapie va beneficia de servicii standard de cea mai înaltă calitate; - responsabilizarea specialistului în fizioterapie și perfecționarea continuă a acestuia; - dezvoltarea cabinetelor de liberă practică, ceea ce înseamnă degrevarea Statului Român de responsabilități și cheltuieli necesare asistenței de specialitate; - fizioterapeutul va avea un cadru de referință privind statutul și rolul acestuia în echipa multiprofesională; - rezolvarea inadvertențelor existe între categoriile de specialiști (kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, profesori CFM și balneofiziokinetoterapie), care, deși au aceleași competențe, desfășoară aceeași activitate, sunt încadrați diferit. În speranța că mesajul nostru a fost corect înțeles, nădajduim că demersurile ulterioare vor duce la reglementarea profesiei.
Postat 28 Martie 2014, 17:00 de FRAF
F. matur :|
Hmm.. imi pare rau pentru voi sa va anunt dar ce faceti voi in cadrul UMF-ului, fac si absolventii facultatilor de Efs specializare kinetoterapie. Ba mai mult, toti kinetoterapeutii cu care am avut sansa sa vorbesc, ma refer la cei care practica aceasta meserie de peste 20 de ani, au spus ca absolvenitii UMF sunt tari in teorie si f. slabi in practica si ca absolventii Efs specializare kinetoterapie sunt cu mult peste ei in ceea ce priveste conceperea exercitiilor terapeutice , pt ca o recuperare nu se face numai cu Williams sau McKenzie de exemplu. Cred ca fizioterapia si kinetoterapia sunt 2 specializari nu tocmai identice. Kinetoterapeutii nu umbla la aparate de fizioterapie si cu asta cred ca am spus tot ce aveam de spus :)
Postat 28 Martie 2014, 15:05 de Absolventa kineto.
facultate de spurcatzi
De ce nu se desfiinteaza dugheana aia de sectie pseudofiziowhatever de sub facultatea de sport? Nu are cineva cursuri si nu reuseste sa umple condica pt salriu? Sau daca tot le place alora s-o frece la UO, sa le dea diploma de fitnessari sau maseuri de babe puturoase prin felix...
Postat 28 Martie 2014, 00:21 de kaboom
Bravooo
Felicitari!!!!!As fi venit si eu sa marsaluiesc impreuna cu voi dar din pacate am fost toata ziua la munca....Va doresc succes in viitoarele demersuri! Si sper ca autoritatile competente sa ia masuri in reglementarea acestei profesii!!
Postat 27 Martie 2014, 19:16 de Raul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON