URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Septembrie 2014, 17:46

Protest la Băiţa: Minerii s-au blocat în subteran de teamă că mina va fi închisă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie tensionată la exploatarea minieră din Băiţa. Miercuri dimineaţă, în loc să intre în şut, cei peste o sută de mineri angajaţi aici au declanşat un protest, blocându-se în subteran, astfel că prefectul Claudiu Pop s-a deplasat la faţa locului, încercând să-i facă să se răzgândească. Motivul acţiunii angajaţilor? Temerea că mina va fi închisă, la indicaţiile unui secretar de stat din Ministerul Economiei, care a descins în Bihor în cursul zilei de marţi.

Se închide!

Secretarul de stat Maricel Popa a vizitat Băiţa marţi şi a cerut închiderea minei specializată în extracţia de dolomită, spune unul dintre participanţii la şedinţa ad-hoc avută de oficialul din Ministerul Economiei cu conducerea SC Băiţa SA.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa a venit ieri (n.r. - marţi) la noi la sediu, a insultat-o pe doamna director Maria Trip şi a afirmat că mina este nerentabilă. După tot ceea ce am înţeles, ar urma ca mina să fie inundată, adică să nu se mai pompeze apa, ceea ce ar fi chiar un dezastru ecologic", a declarat pentru BIHOREANUL inginerul Mihai Harn. Potrivit acestuia, închiderea minei prin inundare ar însemna că "apa din subteran ar diszolva zăcămintele polimetalice de cupru, plumb, bizmut şi molibden, şi s-ar infiltra în Crişul Băiţa, care trece prin Băiţa, Nucet, Câmpani şi Ştei, şi care se scurge în Crişul Negru, curgând apoi spre Beiuş şi Tinca".

Conform spuselor acestuia, mina din Băiţa "este singura mină de minereuri metalice rămasă deschisă în ţară", iar activitatea acesteia, redusă însă de câţiva ani la extracţia minereurilor de dolomită, este rentabilă, ea netrebuind să fie închisă. "Doamna directoare şi-a şi dat demisia de onoare, pentru că nu este de acord cu măsura asta", a mai spus Harn.

Prefectul Claudiu Pop: "Nu se închide!"

Miercuri, înainte de orele prânzului, la Băiţa s-a deplasat şi prefectul Claudiu Pop, în încercarea de a-i convinge pe mineri să reia lucrul.

"M-am întâlnit cu oamenii, care mi-au spus că se tem de închiderea minei şi că sunt nemulţumiţi că, în urma discuţiei cu cei de la Ministerul Economiei, doamna directoare Maria Trip şi-a dat demisia", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop. Acesta a afirmat că i-a asigurat pe mineri de sprijinul său, dar "nu pot să-i ajut cu nimic în privinţa demisiei doamnei directoare".

Pe de altă parte, Pop spune că în timpul vizitei la Băiţa a luat legătura cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, care l-ar fi asigurat că mina nu va fi închisă. "Am transmis un mesaj, personal domnului ministru, şi a spus că nu se închide nicio mină, ba dimpotrivă, trebuie să se mărească producţia", a declarat prefectul. De asemenea, acesta le-a cerut minerilor să reia lucrul, deoarece chiar în cursul zilei de joi trebuie să onoreze o comandă de dolomită către societatea Azomureş din Târgu Mureş. "Le-am mai spus că oricine va veni director, îi asigur că va fi un profesionist, care le va garanta toate drepturile", a adăugat Claudiu Pop.

Asigurările prefectului au fost, însă, zadarnice, cel puţin deocamdată, deoarece minerii nu au abandonat protestul.

"Mai eficient să închizi decât să exploatezi"

Contactată, la rându-i, de BIHOREANUL, Maria Trip, directoarea demisionară a SC Băiţa SA, a declarat că nu doreşte să revină asupra deciziei şi că este supărată de faptul că, deşi a întocmit şi depus, încă în luna decembrie a anului trecut, un plan de afaceri la Ministerul Economiei, plan ce prevedea diversificarea şi dezvoltarea producţiei, acesta nici măcar nu a fost citit.

"Domnul secretar de stat Maricel Popa, care ne-a vizitat ieri, ne-a spus că am avut un management defectuos, că nu am închis mina, iar eu am considerat că în aceste condiţii e normal să-mi depun demisia de onoare. Eu am propus, încă în decembrie 2013, şi am depus la Ministerul Economiei, un plan de afaceri care prevedea şi exploatarea altor resurse, care în prezent nu sunt valorificate, dar nici măcar nu a fost citit. Aşa cred unii, că e mai eficient să închizi decât să exploatezi", a spus directoarea demisionară.

Se pare că minerii sunt hotărâţi să își continue protestul şi în cursul zilei de joi.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Minerii de la Băiţa continuă protestul, blocaţi în gura unei galerii, în timp ce noul director numit de Ministerul Economiei şi-a preluat postul

Ministerul Economiei acuză conducerea SC Băiţa SA şi promite continuarea activităţii minei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
demisie de onoare la d-na Trip ?!?
Are aceasta onoare? Ea s-a aranjat ploile de mult ….. firma ei personala BAITA BIHOR SA - pe acolo se spala banii statului. A delapidat Statul de miliarde de euro…. Sa se verifice privatizarea firmei BAITA BIHOR SA, - sa fie intrebat fostul ei sot, si nasele ei Elena Micle si Daniela Sava, avocatii acesteia Muntean, Carmen Salajan, liderul de sindicat Istoc …….… dl. Hain alt pres de sters pe jos ….. Ministrul economiei a fost partas la privatizarea mienlor …… Oare cata spaga s-a dat pentru ca d-na Trip sa fie directoare si la BAITA SA si la firma proprie BAITA BIHOR SA
Postat 18 Septembrie 2014, 19:13 de un cunoscator
wowbizz
-ma apuca rasul de acest articol? Minerii nu vor sa se apuce de lucru decat daca o pun pe directoare inapoi in functie!E clar ca asta e jocul ..au fost amenintati ca zboara toti daca nu fac "loby" directoarei!Intrebarea mea este cum naiba 2 investitori au plecat cu coada intre picioare de acolo?Gurile rele spun ca de fapt directoarea cea buna a facut totul sa plece..cica nu le dadeau curent,aer comprimat..etc...asta investigati voi nu povesti de adormit copii!!
Postat 18 Septembrie 2014, 11:34 de zor de zi
Maricel, persona non-grata in Bihor !!!
A mai fost un prost pe la Baita, prin 1995-1996, pe numele lui Dinu Patriciu care conducea ceva gradinita cu liberali pe la Bucuresti, ce le spunea minerilor ca nu sunt rentabili si trebuie sa se recalifice in IT, Afaceri Imobiliare si Expertiza Financiara spre exemplu, ca in cativa ani o sa ajunga altfel muritori de foame !!! Nu mor caii cand vor cainii care, in afara de lipit afise de campanie, habar nu au de nicio meserie si, pe chestia asta, le e frica sa moara de foame si ii apuca logoreea cand nu te astepti !!!
Postat 18 Septembrie 2014, 10:38 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON