URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 August 2014, 16:55

Protest împotriva stării DN76: "Nu vrem crater bihorean, noi vrem drum european!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 100 de oameni s-au strâns, vineri după-amiază, în parcarea de la intrarea din satul bihorean Pocola, în semn de protest faţă de starea proastră a DN76.

Oamenii au adus cu ei panouri pe care scrie "E79, drum veşnic în lucru" şi "DN76, vrem drum european, nu crater bihorean!". De asemenea, au şi câteva pancarte cu mesaje precum "Drumul incompetenţei", "Vrem şosea, nu cacealma", bannere cu sigla Uniunii Europene, pe care scrie "Vrem drumuri europene, nu numai cu numele", şi chiar o cruce de lemn pe care a fost inscripţionat mesajul "DN76, decedat 2014".

În plus, bihorenii au adus cu ei şi panouri cu fotografii cu gropile de pe DN76, în care sunt plantate panseluţe, care datează de la protestul de anul trecut, când au umplut gropile cu flori, precum şi câteva piese de maşini, care ar fi fost deteriorate chiar pe drumul Oradea-Deva.

Importanţă europeană, atenţie românească

"Vrem să aducem la cunoştinţa autorităţilor că acest drum european are caracteristicile şi aspectul unui drum comunal. Pe acest drum au început lucrări, măsurători, în 2006. Suntem în 2014, au trecut 7-8 ani în care nu s-au făcut nimic şi totul a fost distrus. Din ‘89 şi până azi au fost doar plombări, nu reparaţii capitale, este o şosea construită în anii '50 şi nu are cum să reziste traficului din această perioadă", a precizat Dan Popa, unul dintre organizatori.

Acesta a mai spus că, deşi drumul este de o importanţă deosebită, inclusiv la nivel european, deoarece "este cea mai scurtă distanţă între Viena, Budapesta şi Bucureşti", este revoltător că autorităţile nu fac nimic pentru finalizarea lucrărilor.

Potrivit lui Popa, locuitorii zonei sunt serios afectaţi de starea proastă a acestei şosele. Pe de o parte deoarece ambulanţele şi alte autospeciale de intervenţie în caz de urgenţe ajung mai greu la ei, iar pe de alta pentru că afacerile locuitorilor din zonă au de suferit, marfa lor fiind refuzată din cauză că nu ajunge la timp la destinaţii, iar maşinile fiind distruse din cauza gropilor şi denivelărilor. "Există riscul ca oamenii să moară în ambulanţă", a spus bărbatul.

Fără marş

Spre deosebire de protestul precedent, când bihorenii au mărşăluit pe DN 76, de data aceasta organizatorii au decis să nu încurce traficul rutier, cu atât mai mult cu cât în multe zone sunt semafoare şi se circulă pe o singură bandă, ci să rămână doar în parcarea de lângă Pocola. De altfel, protestul a fost unul liniştit, participanţii scandând doar de câteva ori mesaje precum: "Nu vrem crater bihorean, noi vrem drum european", "Fără gropi!" şi "Vrem şosea!".

Dan Popa a dezvăluit că, de când organizatorii au anunţat şi promovat protestul pe reţelele de socializare şi în presă, în zonă a început să se lucreze într-un ritm alert. "Se lucrează de trei zile cât nu s-a lucrat în şase luni", a susţinut Popa.

Organizatorii spun că au obţinut autorizaţie pentru organizarea protestului. De altfel, la faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de poliţişti, printre care se afla şi şeful Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava, precum şi jandarmi.

Prezenţă slabă

Protestul s-a stins în jurul orei 17.30, după ce participanţii au semnat o petiţie care urmează să fie transmisă la Avocatul Poporului. Deşi organizatorii estimaseră că la eveniment vor lua parte până în 1.000 de persoane, care urmau să protesteze câteva ore, s-au strâns puţin peste 100 de oameni, din care, până la final, circa o jumătate au plecat.

"Dacă s-ar fi dat patru mici şi o bere, era ca la Zilele Beiuşului, plin era aicea", a constatat amărât unul dintre iniţiatorii protestului.

De altfel, în ciuda scopului lăudabil, protestul a fost unul destul de anemic. Oamenii s-au grupat şi au scandat numai cât să facă figuraţie în faţa televiziunilor care transmiteau în direct, mobilizaţi de organizatori. "Rugăm pe toată lumea să nu plece, că urmează să mai intrăm în direct. Acum este momentul să ne spunem problemele, să le spunem presei, să le afle toată lumea", a îndemnat unul dintre ei.

La ora 18, doar o mână de oameni mai rămăsese în parcare. Evenimentul s-a încheiat fără incidente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
saultari pentru cnadr
CENZURAT
Postat 21 Aprilie 2015, 19:51 de nikolae
pentru observator
Afirmatia cu taran nu o iar drept ca ofensa . Nu reprezint aceasta clasa pe care o respect foarte mult dar vad ca mintea ta ingusta o considera ceva josnic. Cat despre afirmatia de idiot am impresia ca scrii despre chestii care te reprezinta si iti dau ideea de a te uita dimineata in oglinda ca atunci ai mintea mai clatarita. Poti sa scrii ce vrei ca nu voi mai citi nimic ca am atata minte de a nu mai intra in polemica cu o astfel de persoana josnica . Zic asta pentru ca ceea ce am scris eu mai jos nu am jignit pe nimeni si daca vrei sa-ti exprimi dezacordul la cele scrise de mine se putea face intr-o maniera normala. Numai bine.
Postat 01 Septembrie 2014, 10:11 de mihu
@ Mihu
Admir faptul ca ai reusit sa ajungi cu lectura pana spre sfarsitul articolului, fiindca pentru unul ca tine trebuie sa fie un mare efort. Daca tu ai cumparat in ultimul an ziarul asta pe care-l critici, eu mananc un exemplar intreg. Esti de fapt un taran de moda noua, care citeste doar franturi de texte pe net, ca-i gratis, si comenteaza de fiecare data, anonim, cand realitatea relatata nu e pe mintea lui. Iar articolele din ziar nu le citeste, ca-s prea lungi. Daca ai fi citit, idiotule, cu adevarat ziarul ai fi vazut in ultimele luni mai multe articole documentate si clare despre situatia drumurilor din bihor si despre vinovatii pentru asta. Tolomaci ca tine fac bihorenii de ras, de-aia si avem o imagine atat de buna, de olteni ai Ardealului.
Postat 31 August 2014, 14:00 de Observator
ziar aservit politicului
Citind articolul in special spre firsitul lui mi s-a intarit convingerea ca acest ziar e aservit puterii. Inteleg asta pentru ca daca nu scrii lucruri care sa serveasca si contribuabilului nu-ti cumpara nici dracu acest ziar ceea ce voi face si eu in viitor. Ceea ce e adevarat e ca asa e nu au fost foarte multi demonstranti prin aceasta se vede iar dezinteresul total al oamenilor din zona si de altfel a romanului in general de a lua atitudine si de a se trezi din letargia in care se complace. Romanul se complace in a spune ,,asta e, ce sa faci" si atat nimic mai mult si se va duce in continuare la vot cu coada intre picioare si va vota pe cine va zice si hipnotiza alde Badea &comp la Antena 3. Dupa acest protest celor abilitati sa faca drumul DN76 vazand prezenta slaba vor zice facem cat mai putin ca pe locuitori tot nu-i intereseaza asa ca Dumnezeu cu mila. Acest popor isi merita soarta in sensul asa popor asa conducator.
Postat 31 August 2014, 13:24 de mihu
DN 76
In calitate de organizator al acestui miting, va informez pe toti dragii mei ca manifestarea a fost intr-adevar apolitica, organizatorii au fost aceiasi ca si la marsul de anul trecut,cand au fost in jur de 200 de masini la care s-au adaugat cele din trafic.Nu am vorbit cu nimeni sa ne sprijine din cadrul nici unui partid pentru ca nici macar nu ne-am gandit la asa ceva, ne-a interesat si ne intereseaza doar starea acestui drum. Daca am fi vorbit fiti siguri ca altul era numarul participantilor.Nu am vrut sa organizam un mars pe drum ca in 2013, deoarece drumul este destul de strangulat si daca ar fi murit cineva in ambulanta sau SMURD din cauza noastra am fi fost martorii unei tragedii la care am fi contribuit si noi cei cativa care ne-am ocupat de organizare.Iar blocarea drumului in lucru constituie infractiune.Nu ne-am asumat asa ceva.In legatura cu pagina de Facebook si aceasta pagina a fost creata tot de subsemnatul, in plus Zoli Kovacs (purtatorul nostru de cuvant) poate posta acolo, deci toate raspunderile trebuie sa ni le asumam. Sigur ca participarea a fost slaba,nu are rost sa ne ascundem, dar mitingul a fost anuntat din 1 august pe retelele de socializare (distribuite fiind peste 3500 de invitatii), cu mai mult de o saptamana inainte in presa locala si cu 3 zile inainte de televiziuni, eu consider ca a fost destul de mediatizat.In plus in Beius si in localitatile invecinate au fost lipite peste 200 de afise si peste 1000 de fluturasi au fost distribuite in oras in zilele de 28 si 29 august.A lipsit intr-adevar partea spectaculoasa, adica blocatul drumului,dar nu ne-am asumat-o.Ceea ce s-a discutat la Pocola cu micii si cu berea a pornit de la cineva de pe terasa restaurantului, deci neparticipant la miting, care facea ironii pe seama participarii, afirmatia fiind preluata si de altii sau de presa...Am mobilizat oamenii sa scandeze in timpul transmisiilor in direct, asa cum d-ra Raluca Avram a subliniat in articol, pentru ca nu putea nimeni ca timp de trei ore sa scandeze, fiind si asa putini si era important sa transmitem mesajul nostru, pentru ca de asta ne-am adunat acolo.Nu stiu daca unui articol excelent ii face bine incheierea in tenta ironica(sau noua), dar asa este scris.In legatura cu cei ce nu au participat poate ca intr-adevar nu intereseaza soarta acestui drum pe care circulam zilnic, dar asta nu are legatura cu organizarea si nimeni nu are nici o vina. Oricum mass-media prezenta a transmis mai departe mesajul nostru, iar incheierea mitingului inseamna inceputul unei alte activitati, respectiv demararea redactarii si semnarii de catre un numar cat mai mare de oameni ce circula zilnic pe acest drum, a unei petitii catre Avocatul Poporului, in legatura cu Dezastrul National 76, petitie la care dorim un singur lucru: aceasta institutie ce trebuie sa ne apere drepturile sa intervina pentru a putea afla si noi care este termenul cand acest drum va fi finalizat.
Postat 31 August 2014, 08:29 de Popa Dan
Pt "oradeanul"
Auzi FRUSTRATULE : daca nu ar fi binsenii , nu ar avea cine sa va condica. (Asta de destepti ce sunteti)
Postat 30 August 2014, 23:51 de Popa
binsu-i "fruncea"
Pentru Ion: unde plm ai vazut politica la mitingul ala tampitule, am vazut la tv si n-am vazut nici un partid, voi binsenii va meritati soarta, prosti gramada au fost cine si-a pus mintea cu voi sa va zica sa protestati,circulati drc pe drumu ala,pana nu mai ramane nimic de voi si masini, prosti is aia de va fac drum,oradenii si ceilalti merg pe la cluj.Si nici nu va traba drum stati drac acas nu veniti la oradea, va ajunge haleala de la zilele binsului vostru,dreptate au aia sunteti buni de bere, de mici si de seminte...Ba "cultilor" din bins daca va traba drum de ce nu-l faceti voi ma daca nici nu protestati.Va meritati soarta adevarat e.S-asa sinteti stat in stat.Sa nici nu sa gate drumu ala in veci cum ziceti voi.Ce lasi!Daca era in Oradea eram 10.000 in 2 ceasuri taranilor din bins.Adio prostovanilor.
Postat 30 August 2014, 22:15 de oradeanu
sa privim partea plina a paharului
partea buna in toata aceasta nefericita situatie e ca, drumul fiind p.r.o.s.t, taranoii din zona binsului vor ajunge mai greu in oradea. iata deci ca in tot raul exista si un bine! blaga, fost ministru pdl; popa, fost vicepresedinte pnl pe vremea cand partidul era la guvernare si actual presedinte al cj; multi alti oameni influenti in judet si chiar in guvern nu au vrut sau nu au fost in stare sa faca nimic pt zona beiusului, desi ei sunt originar din acele locuri. sau poate tocmai de aceia!
Postat 30 August 2014, 18:39 de max
kinder uber alles
Dupa ce l-a forwardat pe 'book' la cei pt. protectia copi..., pardon,la cei pt. protectia animalelor,heidi,care mai are doar citeva zile de vacanta,s-a intors la mica ei trotineta cu care obisnuieste sa faca biking, considerindu-se dupa aceste citeva zile de forum ,indeajuns de pregatita pentru rigorile clasei zero barat pe care o incepe in noul an scolar.Viel Erfolg si celorlalti!
Postat 30 August 2014, 17:06 de heidis grossmutter
Zicere
Cornel Popa -2012"PUNEM BIHORUL PE PRIMUL LOC".
Postat 30 August 2014, 16:56 de Sargon
protest pe dn 76
pt ion DE CE JIGNESTI ORGANIZATORII PROTESTULUI esti o baragladina nu conteaza politica conteaza starea drumului care este jalnica indiferent de care partid este la putere
Postat 30 August 2014, 10:48 de gicu
din bins
mai imputitule de organizator care esti.....sa stii ca esti jalnic cu cei 4 mici ai tai si pisoarca ta de bere pentru care zici ca nu a fost oameni la protest......atat poate duce neuronul tau. ia sa fie un protest al oamenilor de rand nu a unui partid sa vezi cum va fi pentru ca lumea e satula de jocurile voastre imputite .....toti sunteti la fel de hoti ba mai mult ganditi ca ailalti au furat mai mult ca noi.....cam asta e gandirea de partid......si am mai vazut si pe infecta aia de dorina bolha
Postat 30 August 2014, 09:14 de ion
slabut
Binsenilor slabuta moblizare.Continuati sa le calcati domnilor Mang,Popa pe cap taranocilor din zona ca-s masochisti.Traiasca PSD,PNL,PDL si toti cei care va conduc !
Postat 29 August 2014, 22:56 de gil
Re: heidi
Cum se scrie 'proasta' in germana ????????????? Glume de adormit maimutele din Prater !!!!!!!!!!!!!!!
Postat 29 August 2014, 20:09 de Book
re: BEIUSAN
TOTI ???? Daca e vorba de toti, corect gramatical ar fi fost "SUNTEM ORDINARI", ca nu vad niciun motiv de exceptie !!!
Postat 29 August 2014, 20:06 de Life
Route 76
Keine Panik! Am vazut si eu cum arata drumul si parcarile de pe linga el; s-a gindit cineva sa-l introduca in circuitul turistic al judetului pt. hiking,nordic walking,mountainbiking dar mai ales horseriding? Eu zic ca-i ideal pt.asa ceva si totodata mult mai sanatos;si sa stiti ca vienezii sunt foarte activi,nu asa de sedentari ca noi,cred ca i-ar tenta astia 60 km pt.activitatile sportive de mai sus,ca-s satui de autostrazi si sosele ca-n palma.
Postat 29 August 2014, 19:28 de heidi
!!!
TOTI SANTETI NISTE ORDINARIIIIIIIIIIIIII
Postat 29 August 2014, 18:55 de BEIUSAN
Ponta Ordinarul !
Ponta Ordinarul !
Postat 29 August 2014, 18:19 de Ponta Ordinarul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON