URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2014, 19:16

Protest împotriva eutanasierii câinilor: "Andrica şi Bolojan, câinii au atât drept la viaţă cât aveţi şi voi!" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 80 de orădeni, însoţiţi de patrupezii lor, mulţi dintre ei adoptaţi, au protestat sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii, împotriva eutanasierii câinilor maidanezi în România şi în special în Oradea, unde noul regulament, adaptat legilor naţionale, permite acest lucru după 14 zile în care câinele nu a fost adoptat.

Protestatarii, de toate vârstele, au purtat afişe pe care scria "Nu ucideţi prietenii!", "Opriţi masacrul inutil şi inuman", "Adoptă un câine din adăpost", "Nu ucideţi cel mai bun prieten al omului", dar şi cu unele mesaje mai dure: "Bolojan şi Andrica: câinii au atât drept la viaţă cât aveţi şi voi! Poate puţin mai mult...".

După ce au socializat vreme de circa 15 minute, protestatarii le-au ascultat pe două foste voluntare de la Adăpostul Grivei din Oradea, Teger Ildiko şi Ana Chiperi, care au vorbit despre faptul că românii au rămas nişte "barbari" din moment ce practică astfel de metode.

"În Oradea, oficial nu au început eutanasierile. Părerea noastră este că Oradea nici n-are nevoie de acest lucru, căci avem foarte puţini câini pe străzi. Capacitatea adăpostului este de cel puţin 400 de locuri, nu de 150 de locuri, cum au declarat unii", a rostit Ana Chiperi la portavoce.

Tot ea a cerut, în numele protestatarilor, ca administraţia locală să promoveze mai mult adopţiile. "Rugăm edilii noştri să promoveze adopţiile, să adopte transparenţa şi să penalizeze abandonul. Îi rugăm să colaboreze cu iubitorii de animale, cu asociaţiile de protecţie a animale, pentru ca împreună să găsim o rezolvare civilizată a acestei probleme", a spus aceasta.

"Orădeni vă rugăm frumos, sterilizaţi animalele voastre, noi spunem "nu" eutanasiei!", a completat-o Teger Ildiko, care a venit însoţită de un câine cu pedigree, rasa caniş uriaş, în vârstă de 13 ani, care a fost campion în diverse concursuri şi pe care l-a adoptat recent de la Adăpostul Grivei, căci fusese predat de proprietarul lui.

După ce au aplaudat discursurile celor două iubitoare de animale, orădenii au mai rămas să socializeze în Piaţa Unirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ignoranta
De batrani, de copii, exista agentii de care se ocupa statul- de cainii fara stapan, nu se ocupa nimeni ei sunt victimele uciderii in masa, conform unei legi barbare. Ca sa gandesti de la cauza la efect iti trebuie mai mult de un neuron- adica trebuie sa gandesti rational: -cum au ajuns pe strazi, de ce s-au inmultit, de ce nu sunt pedepsiti proprietarii, etc...) In strainatate fiecare animal de companie este identificat, inregistrat, sterilizat - vi se pare ca in Romania a facut cineva asa ceva? Iata rezultatul!
Postat 21 Martie 2014, 05:54 de liv
Maidanezii
In ultimii 20 de ani,de cand se face tam tam cu animalele,am vazut doar 2 proprietari de caini adunand fecalele produse de dragul lor animal. Al doilea la adunat in punga dupa care a aruncat-o mai incolo !!!!!!! Desi exista lege proprietarii de caini periculosi umbla prin oras cu cainii fara botnita. se asteapta un eveniment ca sa se ia masuri ???? Sunt oameni atat de saraci ca nu ei ce sa manace si trag dupa ei cate un catel schelet. Aceasta este pentru binele animalului ??? Pe langa grija de animale nu credeti ca si de batranii saraci si neajutorati merita avut grija ??? Ca despre ei nu se face caz . E normal ???
Postat 11 Martie 2014, 01:15 de GRIVEI
bine bolo...
.. mari iubitori de animale dar cand cainele lor se kka, incep sa admire cerul... plin de * de caine la tot pasul. sunt foarte putini cei care au resposabilitate si simntul civic asa de dezvoltat incat sa stranga intr-o punga rahatul lasat de cainele lor. ce sa mai zic de cei care nu-i plimba in lesa si cu botnita. apropo daca sunteti asa mari iubitori de animale, de ce nu va luptati pentru animalel aflate pe cale de disparitie... incercati sa faceti ceva pt balene, pt ursi panda samd... chiar ati putea face ceva si pt krili... dar n-are rost ... cainii sunt importanti... aveti timp de belit cariciu-n centru dar sa va adunati rahatu dupa ei... mai greu
Postat 09 Martie 2014, 21:47 de hot dog
FOAME
CARE PERSONALITATE A ORADIEI IMEDIAT DUPA 89 A MINCAT DIN CELE MAI IEFTINE CONSERVE DE CARNE DE DINCOLO DE GRANITA SI DE ATUNCI ARE PROBLEME CU CAINI COMUNITARI
Postat 09 Martie 2014, 20:36 de ROCK
Cine se aseamana, se aduna !
Primarul si cu killerul andrica se potrivesc, se ,,completeaza". Pai daca n-ar fi asa, l-ar mai tine sef la adp? Dupa toate taraseniile in care a fost implicat andrica ? Fetita moarta la strandul Iosia, cainii eviscerati de vii la adapost, s-au publicat poze... numai una din astea doua intamplari ar fi trebuit sa-l zboare din orice functie de bugetar. Ok, l-a gasit ,,justitia" nevinovat pe killer, dar nu poti sa fii sef intr-o structura sa iei, bani garla,salariu+prime+...,masina, birou, etc si tu sa nu raspunzi moral de activitatea celor din subordinea ta ! Sau poti ! Dovada : andrica liviu
Postat 09 Martie 2014, 07:11 de DlGoe
sterilizare
Teger Ildiko pe tine de ce nu te sterilizezi ? Sterilizare si eutanasiere de primari pe ce data va fi/?
Postat 08 Martie 2014, 21:53 de dodo
protest
ADEVARAT
Postat 08 Martie 2014, 20:44 de BOSS
PLANURI
DIN PACATE AVEM UN PRIMAR TOVARASUL bolojan
Postat 08 Martie 2014, 20:43 de BOOK
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON