URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2014, 14:55

Prospecţiunile seismice din Bihor au primit undă verde de la Mediu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După ce Garda de Mediu i-a sistat activitatea, întrucât, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, a lucrat fără să aibă niciun aviz din partea autorităţilor bihorene, firma maghiară Acoustic Geophysical Services, angajată de NIS Petrol să facă prospecţiuni seismice în perimetrul petrolier Tria, a primit undă verde pentru lucrări de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Concret, APM Bihor a stabilit că firma AGS nu are nevoie de aviz de mediu pentru lucrări.

Arii ocolite

În luna iunie, firma AGS depusese la Agenţie o notificare de lucrări de prospecţiuni seismice în perimetrul petrolier Tria, întins pe o suprafaţă de peste o mie de kilometri pătraţi. La acea vreme, APM a răspuns firmei că are nevoie de un studiu de impact asupra mediului, întrucât suprafaţa perimetrului se suprapunea cu mai multe arii protejate.

La începutul lunii decembrie, însă, AGS a revenit la APM Bihor cu o nouă solicitare. "Noua documentaţie depusă evită ariile protejate. Firma va efectua prospecţiuni seismice doar pe suprafeţe care nu fac parte din aceste arii", a explicat pentru BIHOREANUL directorul coordonator al APM Bihor, Sanda Mercea.

În aceste condiţii, APM a dat o dispoziţie de clasare a notificării AGS, adică a stabilit că firma nu are nevoie de aviz de mediu. "Activităţile care se supun evaluării impactului asupra mediului sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 445/2009. Activitatea de prospecţiuni seismice nu este cuprinsă în această listă", a precizat Mercea.

Prospecţiunile ar fi avut nevoie de aviz de mediu, procedură ce ar fi inclus şi o dezbatere publică, doar dacă s-ar fi desfăşurat pe raza ariilor protejate. Cum AGS a ales să ocolească aceste zone, din perspectiva APM Bihor pot fi făcute oricând.

Lucrări orientative

Conform documentaţiei depuse de Acoustic Geophysical Services la APM Bihor, prospecţiunile seismice reprezintă o activitate care evidenţiază condiţiile de existenţă a hidrocarburilor, dar nu indică prezenţa lor exactă. "Lucrările de prospecţiune seismică nu comportă construcţii-montaj sau dezafectări şi nu rămân urme persistente, nu se execută pentru construcţii viitoare", se arată în documentaţia firmei maghiare.

Aceleaşi documente arată că prospecţiunile se vor face în trei etape: achiziţie de date în teren, prelucrare şi interpretare. Prima etapă va dura 6-8 luni şi se va întinde pe o suprafaţă totală de 450 de kilometri pătraţi. Practic, un utilaj denumit Vibrotech va da aşa-numitele impulsuri în pământ, adică semnale seismice de mică intensitate, ce vor fi recepţionate cu geofoni, adică nişte traductori ai mişcării solului în curenţi electrici.

Subliniind că activitatea este una de cercetare, nu de exploatare, AGS mai arată că lucrările nu vor afecta localităţile, urmând să se facă exclusiv în afara aşezărilor rurale şi urbane, nu folosesc foraje şi excavări şi nu ocupă terenuri agricole, ci doar îl parcurg.

În final, prospecţiunile seismice vor indica locurile potrivite pentru amplasarea sondelor de explorare a subsolului bihorean.

Butoanele, la CJ

Totuşi, firma Acoustic Geophysical Services nu poate demara încă lucrările în Bihor. Asta pentru că nu a obţinut încă din partea Consiliului Judeţean certificatul de urbanism necesar lucrărilor. Conform legislaţiei, dacă acelaşi tip de lucrări se derulează pe raza a mai mult de două unităţi administrativ teritoriale, certificatul de urbanism se eliberează de Consiliul Judeţean, în baza avizelor primite de la primăriile din teritoriu.

Cum prospecţiunile seismice se vor întinde, conform notificării depuse de AGS la CJ Bihor, pe raza a 15 primării bihorene, toţi aceşti primari trebuie să remită Consiliului Judeţean avizul favorabil sau nefavorabil pentru lucrări. "Până în prezent, aproximativ jumătate din primării au transmis avizul", a explicat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor. Din acestea, primării precum Sârbi, Brusturi şi Spinuş au dat aviz favorabil, iar altele, precum Oradea şi primăriile UDMR de pe suprafaţa perimetrului au spus pas lucrărilor.

Abia după ce toţi edilii vor trimite Consiliului Judeţean un răspuns, instituţia va răspunde solicitării de emitere a certificatului de urbanism depusă de AGS. Dacă va permite sau nu efectuarea prospecţiunilor seismice în Bihor, rămâne de văzut.

După cum se ştie, firma rusească NIS Petrol a concesionat în Bihor două perimetre petroliere, denumite EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix. În vara acestui an, reprezentanţii NIS Petrol au descins la Oradea, arătând că sunt dornici să demareze cât mai repede lucrările în Bihor, pentru a depista eventualele zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Directorul companiei, Vadim Smirnov, a precizat atunci că firma pe care o conduce nu este interesată de potenţialul de gaze de şist al Bihorului, ci exclusiv de hidrocarburile convenţionale.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Garda de Mediu Bihor a sistat activitatea firmei care face prospecţiunile seismice pentru NIS Petrol" 

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
qlm
vai de noi, am ajuns ca udemeristii sunt mai patrioti!
Postat 07 Ianuarie 2014, 00:06 de qlm
@antenari
Pungestenii singurii romani cu sange in vene !!!! Oradenii stau acasa si se uita la televizor , la antenele Varanului !!! O sa ne traga o teapa tiganii din Bucuresti . Cand vom ramane fara apa potabila in zona si v-a trebui sa o cumparam din Europa sau chiar din Hungaria poate ca atunci ne vom trezi daca nu ne vom fi mutat in alte tari sau lumi !!!
Postat 06 Ianuarie 2014, 16:51 de scarbitul
Precizari
La Registratura Primariei municipiului Oradea nu a fost inregistrata pana la aceasta ora nici o solicitare pentru efectuarea de prospectiuni in intravilanul localitatii, astfel ca nu exista nici o hotarare de respingere sau de acceptare pentru astfel de cazuri. In situatia in care vreo companie va cere emiterea unui certificat de urbanism in acest sens, ne vom adresa oradenilor printr-un referendum cuprinzand o singura intrebare. Si anume, raspundeti cu Da sau Nu daca sunteti de acord sa va punem o taxa anuala de solidaritate cu boul american de Pungesti ... si va multumim de participare.
Postat 06 Ianuarie 2014, 12:16 de Primaria Oradea
Re: Oradean
Asa e, PMO a fost de data asta cea mai tare la logica. A decis ca intre blocuri ies mai multi banii din locurile de parcare decat din foraje.
Postat 06 Ianuarie 2014, 12:08 de Baby
Cartoful e in mainile lui Popa ... sa vedem daca e cu P... sau cu C... !
.
Postat 06 Ianuarie 2014, 12:06 de Able
POPA CORNEL ...!?
Popa Cornel de ce nu luati atitudine ,cel putin asa de DA sau NU !!Sau ,,acceptati si dvs.tacit'' !?. Asteptam sa ,,iesiti'' in conferinta de presa si sa ne dati niste ,,explicatii'' doar v-am ales ,nu pe Basescu nu l-am mai vrut !
Postat 06 Ianuarie 2014, 10:57 de ZORBA GRECUL
Felicitari Primariei Oradea
Felicitari Primariei Oradea care nu a acordat avizul favorabil acestor explorari. Rusine Prefecturii "mana dreapta" a guvernului corupt, care dau strainilor, aproape gratuit bogatiile romanilor si aproba otravirea apei potabile,solului si aerului Bihorului. Dupa ce nu vor mai fi la guvernare acesti tradatori vor platii scump.
Postat 06 Ianuarie 2014, 09:15 de Oradean
Popa si Mang
Acum sa il vedem pe Popa (si pe Manga, ca sunt amandoi la butoane acolo).... . Cat de scump se vor vinde?
Postat 05 Ianuarie 2014, 19:50 de BIHOR
Tradatori de neam si tara vanduti strainilor
"Lucrările de prospecţiune seismică nu comportă construcţii-montaj sau dezafectări şi nu rămân urme persistente, nu se execută pentru construcţii viitoare". Cum adica nu se executa pt.constructii viitoare, si atunci cum se vor extrage zacamintele de petrol si gaz metan, fara sonde si altfel de constructii ??? Petrolul va fi extras prin pompare de catre cei care vor merge la **** in zona respectiva ??? Va lasati cumparati, va vindeti tara, tradatorilor de neam si tara. Justitia va va pedepsi, daca nu furia poporului va va distruge.
Postat 05 Ianuarie 2014, 18:04 de Bihorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON