URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2010, 16:10

Proprietarii de cai bolnavi de "SIDA", amendaţi de nu se văd

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Mircea Gelu Budău, a anunţat marţi că instituţia pe care o conduce "se mândreşte cu bilanţul luptei cu această boală nemiloasă a cailor care este anemia infecţioasă", cunoscută sub denumirea populară de SIDA cailor.

Astfel, a spus Budău, dacă în luna mai în evidenţele DSVSA Bihor existau 637 de cai afectaţi de această boală, în prezent numărul lor a scăzut cu 587, din care 572 au fost sacrificaţi la unităţi autorizate, iar 15 au decedat înaintea sacrificării.

Problema este că nu toţi proprietarii au fost cooperanţi, a precizat şeful DSVSA, deoarece nu toţi proprietarii au fost de acord să renunţe la caii cu care îşi făceau muncile în agricultură sau la cărăuşie.

"În unele situaţii, inspectorii DSVSA au fost obligaţi să aplice amenzi, cele mai mici fiind de 3.600 de lei. Cu toate că am dat sancţiunile la limita minimă prevăzută de actele normative în vigoare, putem spune că proprietarii de cai au ieşit în pierdere, căci un cal frumos şi sănătos are o valoare de piaţă medie undeva la 2.000 de lei până la 4.000 de lei. În total, am sancţionat cu amenzi, la această valoare, 25 de proprietari de cai", a spus Mircea Gelu Budău.

Şeful DSVSA a precizat că în prezent actele normative prevăd ca atunci când un cal este depistat cu anemie infecţioasă, el trebuie evaluat de către o comisie din care fac parte reprezentanţi ai Prefecturii, ai Primăriei din localitatea unde domiciliază proprietarul, ai DSVSA şi ai Oficiului pentru Reproducţia şi Sănătatea Animalelor. "Această comisie stabileşte valoarea animalului bolnav şi întocmeşte documentele în baza cărora proprietarul trebuie despăgubit", a explicat Budău.

Directorul a precizat, de asemenea, că în cazul în care proprietarii au refuzat să predea animalele bolnave în vederea sacrificării, autorităţile sanitar-veterinare au dispus, pe lângă amenzi, şi obligativitatea ca acele animale să nu fie ţinute în acelaşi grajd cu alte animale, precum şi interdicţia de a mai fi scoase din gospodării sau tranzacţionate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON