URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2010, 15:07

Proprietarii celor 1.744 de clădiri din Oradea cu faţade neîntreţinute, buni de plată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studiul realizat de firma Proarh cu privire la starea faţadelor clădirilor din centrul istoric al Oradiei a fost finalizat. Făcut de specialişti pe 173 de străzi, din care 29 sunt artere principale, studiul a scos la iveală că din cele 3.518 clădiri evaluate 1.744 au faţadele neîntreţinute, iar proprietarii lor cad sub incidenţa taxei speciale prevăzute de Regulamentul privind contribuţia la reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul Ansamblului Urban - Centrul Istoric Oradea.

Conform studiului, 1.167 de clădiri au faţadele întreţinute, 201 construcţii au suportat intervenţii neadecvate, 182 de imobile au împrejmuirile neîntreţinute, iar 172 imobile sunt încă în diferite stadii de reabilitare.

Vine taxa!

Studiul întocmit la comanda municipalităţii va folosi funcţionarilor Primăriei la impunerea taxei speciale pentru faţadele neîntreţinute. "Din data de 2 august a demarat acţiunea de înştiinţare a proprietarilor clădirilor persoane fizice şi de debitare a taxei pentru faţadele neîntreţinute", a declarat viceprimarul Gheorghe Carp, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prezent la întâlnire, arhitectul Ernest Pafka, realizatorul studiului, a spus că documentul va folosi inclusiv la sancţionarea intervenţiilor nepotrivite la faţade. "Am descoperit 201 de cazuri de faţade întreţinute, dar întreţinute prost, pentru că s-au făcut intervenţii nepotrivite în urma cărora, de exemplu, au fost distruse decoraţiunile şi s-a schimbat aspectul clădirii prin montarea de tâmplărie PVC. Opinez că nu este îndreptăţit să beneficieze de facilităţi cineva care a făcut intervenţii dăunătoare", a spus arhitectul.

Buni de plată

Conform regulamentului în vigoare, proprietarii celor 1.744 de clădiri care au faţadele neîntreţinute datorează bugetului local o taxă specială care se plăteşte raportat la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii.

Taxa pentru persoanele fizice taxa este de 2 lei pe metru pătrat pe an - pentru clădirile din centrul istoric al municipiului, respectiv de 3 lei pe metru pătrat pe an pentru imobilele care sunt declarate monument istoric.

În cazul în care construcţia se află pe una dintre cele 29 de artere din zona centrală, taxa este de 3 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile care nu au statut de monument, respectiv 4 lei pe metrul pătrat pe an pentru clădirile monument.

Disciplinaţi cu de-a sila

Pentru persoanele juridice, taxa specială se ridică la 5 lei, respectiv 6 lei pe metrul pătrat pe an.

Deoarece în evidenţele municipalităţii imobilele deţinute de firme figurează cu valoarea declarată a acestora, iar suprafeţele construite nu au mai fost actualizate de ani de zile, persoanele juridice au fost păsuite până la data de 15 august ca să depună declaraţii pe proprie răspundere cu privire la suprafaţa construită desfăşurată a clădirii pe care o deţin. Nedepunerea declaraţiei se sancţionează cu amendă între 960 lei şi 2.400 lei.

Sumele încasate din taxa specială vor fi colectate într-un fond special din care municipalitatea va acorda împrumuturi fără dobândă pe termen de până la cinci ani orădenilor care doresc să îşi reabiliteze faţadele, dar nu dispun de mijloace financiare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sa plateasca primarul
taxa respectiva este ilegala si o marsavie fara margini. primaria ar trebui sa renoveze fatadele, daca vrea ca orasul sa arate bine sau sa impuna o taxa tuturor locuitorilor. altfel, dpdv juridic se ajunge la discriminare, si taxa va fi restituita de instante celor carora le-a fost impusa abuziv. fiindca cei din centru platesc impozit mai mare, bani din care se asfalteaza strazi de la periferie. iar studiul facut de un zevzec de arhitectulet batut de soare in cap, face aprecieri subiective asupra modului in care e renovata o cladire, in lipsa unor normative si reglemetari. asa ca intentia o fi fost nobila, dar hahalerele din primarie au facut un hcl de kkt, care de fapt va si fi atacat in justitie
Postat 03 August 2010, 14:48 de bolostroc
sincere felicitari
si multa sanatate sa aveti...salvati ORADEA cum arata !...vreau ca orasul meu sa renasca...TRAIASCA BOLOJAN! sanatate si ani multi sa i dea cel de sus...sa ajunga cel mai bun manager....vreau ce e mai bun pentru ORADEA...fara critica nu atingem calitatate, ne lenevim.... FELICITARI!
Postat 02 August 2010, 19:07 de anca
sa plateasca!
foarte bine! iata o initiativa de felicitat. toti taranii si neamurile lor au ajuns proprietari in centru, dar refuza sa-si intretina fatadele. sa plateasca naibii!
Postat 02 August 2010, 15:30 de mari
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON