URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2010, 08:24

O firmă orădeană promite pârtii ca-n Austria la Arieşeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au spus "da"

Firma care vrea să investească cele 40 de milioane de euro la Arieşeni se numeşte Mitcris Turism Plus Oradea şi este deţinută în proporţii egale de către două persoane fizice - Sorin Gheorghe Hălmăgean şi Alexandru Cristian Sabău.

Consilierii judeţeni din Alba au dezbătut şi au şi aprobat, joi, Planul Urbanistic Zonal al viitoarei investiţii, iar conform proiectului prezentat de CJ, firma celor doi îşi propune să dezvolte investiţia între Vârful Piatra Grăitoare (1.640 de metri altitudine) şi Pasul Vârtop (1.120 de metri altitudine), în comuna Arieşeni, la limita judeţelor Alba şi Bihor.

Investitorii vor să amenajeze 21 de pârtii de schi cu dificultate diferită şi cu o lungime totală de 15,4 kilometri. Proiectul mai prevede şi instalaţii de tip teleschi, telescaun şi telecabină, instalaţie pentru producerea artificială a zăpezii, amenajarea unor spaţii de parcare, drumuri, clădiri administrative şi unităţi de cazare.

Apa pentru zăpada artificială va fi asigurată dintr-un lac montan ce va fi amenajat la altitudinea de 1.630 metri. Vara, lacul va deveni o zonă de agrement pentru turişti. Întregul proiect este conceput astfel încât să fie o destinaţie atractivă atât vara cât şi iarna. "Am preluat în proiect modele ale unor pârtii din Austria. Sper să iasă ceva frumos", a declarat arhitectul Marius Barbieri, cel care a realizat Planul Urbanistic Zonal.

Clienţi sunt

Proiectul mai prevede realizarea a 26 de locuri de parcare pentru autobuze şi a peste 1.000 de locuri pentru autoturisme. Suprafaţa zonei inclusă în cadrul proiectului de dezvoltare este de 79 de hectare reprezentând 2,37 la sută din aria totală a comunei Arieşeni.

Mitcris Turism Plus Oradea va trebui ca pentru începerea lucrărilor să obţină acordul statului pentru a scoate din circuitul forestier şi pentru a defrişa circa 58 de hectare de pădure.

Potenţialii clienţi sunt două milioane de persoane care trăiesc în oraşe pe o rază de 350 de kilometri distanţă de Arieşeni. Numărul locurilor de muncă directe create este de cel puţin 100.

Lucrările încep la anul

Proiectul va demara la începutul anului 2011 când se estimează că va putea fi emisă autorizaţia de construcţie.

În prezent, la Arieşeni există două pârtii de schi, una în lungime de circa 800 de metri, iar a doua de aproximativ 450 de metri.

Pe lângă aceste pârtii, în Alba mai există un complex turistic amenajat în zona Poarta Raiului din Munţii Şureanu, care are şapte pârtii de schi. În apropiere nu există însă suficiente spaţii de cazare, iar o parte a drumului care face accesul în zonă este greu practicabilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
traiasca
@Traiasca Todea Turism!!! sa traiasca si sa mai creasca preturie sa merem si noi linistiti in Austria Rusine! pentru lipsa de respect fata de buzunarul omului de rand
Postat 22 Decembrie 2010, 00:00 de todiere
cand?
Nevasta-mea vrea sa stie cand va fi gata!?
Postat 27 August 2010, 13:34 de io
Yea right
si marmota invelea ciocolata in staniol ..........
Postat 27 August 2010, 09:36 de pisti
Todea
Traiasca Todea Turism!!!
Postat 27 August 2010, 09:04 de Todea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON