URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2013, 17:02

Proiectul Pieţei Unirii a fost refăcut din temelii: Circulaţia auto va fi închisă, iar zona va fi plină de culoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a aruncat la gunoi vechiul proiect de reabilitare al Pieţei Unirii pe care a plătit 70.000 euro din bani europeni. După ce s-a luptat luni de zile pe marginea proiectului arhitectului Emodi Tamas cu ecologiştii care se opuneau defrişării zonei şi dalării pieţei cu granit, municipalitatea a dat-o la întors.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, noul proiect de reabilitare a Pieţei Unirii, conceput prin încredinţare directă pentru doar 15.000 euro de arhitectul clujean Horea Gavriş, cu sprijinul unei echipe de specialişti locali. "Acest proiect este o lucrare de foarte bună calitate şi are darul de a ridica nivelul amenajărilor publice din Oradea", a declarat Mălan.

Un proiect mai "viu"...

Dacă în proiectul arhitectului Emodi Tamas piaţa centrală a oraşului era concepută în tonuri gri - granit, pentru a scoate în evidenţă faţadele clădirilor, iar zona părea mai curând una de trecere, în proiectul arhitectului Horea Gavriş, aceasta este îmbrăcată în culori vii, după modelul faţadelor clădirilor din jur şi se doreşte a fi "un living în inima oraşului" unde orădenii să îşi petreacă cu plăcere timpul liber.

Pentru liniştea vizitatorilor, piaţa a fost gândită cu anularea sensului de mers dinspre strada Avram Iancu spre podul Ferdinand, porţiunea eliberată de maşini urmând să fie redată pietonilor.

În centru la show!

Zona centrală a pieţei va fi pusă în valoare printr-un platou de mari dimensiuni în formă circulară în care se vor putea ţine spectacole. "Dată fiind conformaţia terenului, pe partea dinspre linia de tramvai va exista un fel de scenă naturală, unde vor putea evolua formaţiile. Aceasta va fi dotată cu aparatură audio şi video astfel încât să nu mai tragem tot felul de cabluri la organizarea de evenimente", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Platoul va fi flancat de fântâni arteziene pe marginea cărora trecătoriii se vor putea aşeza pentru odihnă. Iarna, fântânile vor inunda platoul care va fi transformat într-un patinoar natural.

Un model în mărime naturală al unei astfel de fântâni se construia marţi, în parcarea din vecinătatea intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri, pentru ca orădenii să îşi poată face o idee cu privire la modul în care vor arăta.

Să fie verde...

Gândită să fie la dispoziţia pietonilor, piaţa va avea pe cât posibil acelaşi nivel de călcare. Mai mult, gazonul a fost gândit cu sistem de irigare încorporat, şi nu cu aspersoare, astfel încât orădenii să poată călca pe el fără probleme sau chiar mai mult să se aşeze.

De altfel, toate spaţiile verzi au fost concepute pentru a aduce un plus de oxigen şi de umbră utilă. Spre exemplu, pe latura dinspre Biserica cu Lună vor fi plantate două rânduri de cireşi japonezi, piaţa va fi flancată cu magnolii, iar în insulele de porfir vor fi sădite plante care rămân verzi tot anul.

Trei cercuri pentru orădeni

Cercul de mari dimensiuni din inima pieţei va fi flancat de alte două. În latura dinspre Podul Ferdinand, municipalitatea va amenaja cele două staţii de tramvai faţă în faţă, fiecare în formă de semicerc. Staţiile de tramvai, ca şi corpurile de iluminat şi mobilierul din piaţă, vor fi realizate din fier forjat.

În latura dinspre strada Avram Iancu, cel de-al doilea cerc va înconjura un obelisc de circa 10 metri. "Acest obelisc s-ar putea să aibă în vârf un înger, nu a fost încă stabilit exact, şi va funcţiona ca şi ceas solar, umbra acestuia urmând să indice ora", a spus Mălan.

În uma noului proiect cromatica pieţei se va schimba drastic. "În loc de granit se va lucra cu porfir, o rocă vulcanică cu nuanţe de la auriu până la maro, care atunci când plouă se închide la culoare şi se pune şi mai tare în evidenţă", a declarat arhitectul Horea Gavriş.

Arhitectul a gândit pavajul astfel încât din punct de vedere al cromaticii şi ornamentaţiilor să formeze o prelungire firească a faţadei cu tonuri calde şi stucaturi viu colorate de pe Palatul Vulturul Negru.

Plăcile mari, de 60 pe 60 centimetri, pentru a putea fi călcate inclusiv de doamne pe tocuri, vor fi punctate la colţuri cu inserţii de piatră şlefuită, efectul scontant în zilele însorite fiind de dantelă de lumină.

Fără dezbatere publică

Noul proiect al pieţei Unirii va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa de joi. Viceprimarul Mircea Mălan este convins că în ciuda îmbunătăţirilor aduse, municipalitatea se va putea încadra în bugetul de 4,2 milioane euro aprobat printr-un proiect european.

Lucrările vor fi scoase la licitaţie cât mai curând, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât până la sfârşitul anului muncipalitatea să aibă deja desemnat constructorul. Potrivit condiţiilor din contractul de finanţare investiţia va trebui finalizată înainte de sfârşitul anului 2014.

Potrivit viceprimarului, din criză de timp, proiectul nu va mai fi supus dezbaterii publice, deoarece a mai fost o dată dezbătut şi revizuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
47 Comentarii
HAI SA DISTRUGEM CE A MAI RAMAS BUN!
Chiar era nevoie de chestia asta? Piata Unirii arata cat de cat ok, fata de cum arata de ORIBIL pietonalul REPUBLICII. Mai bine cheltuiau banii astia sa refaca pietonala lui FILIP si LUNCAN. Iti rupi efectiv picioarele in dalele alea si iti poti reteza degetele de la picioare in capacele metalice iesite in afara de la becurile din astfalt!!!!!!!! Ce bataie de joc. L-am votat pe BOLO, dar sunt DEZAMAGIT! Orasul arata la fel de prafuit ca pe vremea lui FILIP, monumentele stau sa iti cada in cap, pietonalul e vraiste, scuarul din fata magazinului CRISUL arata VAI SI AMAR, cu 3 feluri de dale puse aiurea! ASTA E CENTRUL, ce mai vor sa strice probabil ceva ce e cat decat ok! Mai bine arata pietonalul in anii 80/90 decat acum! Daca il lasau asa, faceau mai bine!!!!!!! Astia in loc sa imbunatateasca STRICA TOT!!!!!!!!! Daca nu iese bine, cine raspunde? Nimeni!!!!!!!!
Postat 01 Iulie 2013, 09:01 de coriolan
nedumeriri.
s-au vrut schimbari, imbunatatiri, sau cum vreti sa le numiti. 1. cine a decis ca proiectul din 2012 este bun? s-a platit pt. el cam 70.000€ ce comisie a fost si l-a acceptat? cine a fost apoi si a decis ca nu mai e bun?????? 2. s-a revizuit la numai 1 an. de ce? daca nu era bun primul, banii nu mai trebuiau platiti. 3. revizuirea celui din 2013, costa 15.000 €. nu e cam mare diferenta intre primul si cel de-al doilea? primului i s-au facut cadou acesti bani??????? cine decide ca acesta este bun? este o comisie care sa raspunda, formata din : arhitecti, disegneri, istorici. oameni de cultura ai orasului? sau si pe acesta-l contestam peste 1 an?????? in loc sa va jucati de-a proiectarea de centre miraculoase, mai bine a-ti fi investit banii pentru calitatea apei reci si calde. culoarea apei cind iese la robineti e maro. stie primaria orasului de asta? nu va mai bateati capul acum, cu culori de gri, care nu-s aratoase, culori maro care ridica sau scad valoarea cladirilor existente, obeliscuri cu ingerasi sau dracusori deasupra, sa indice ora sau nu.......faceti concursuri,cu specialisti si apoi proiecte aprobate, platite, si realizate. succes.
Postat 25 Iunie 2013, 16:20 de doina Rodica Puscas
spatiu delimitat aiurea in piata
dece se fragmenteaza piata in 2-a parti... partea din jurul calului... si cea dintre bazinele alea cu apa ? dece nu se face un singur spatiu, simplu? ecvestra sa o lase efectiv acolo chiar si bazinele alea, dar fara sa le dedice vreun spatiu. sa puna efectiv banci si bancute plus capaci, iar in centrul pietei sa puna o statuie cu fainosag si stropitoare desteapta cu apa si culori..
Postat 25 Iunie 2013, 09:55 de vasile
prea mult spatiu din piata pt. ecvestra
oradenii or sa aiba unda sa protesteze organizat :) mie nu-mi place , din nou, ca in jurul ecvestrei se lasa prea mult spatiu dedicat... sa fie doar un spatiu, pur si simplu, iar statuia aia oribila "pe cal" trebuia mutata efectiv d'acolo si, cel mult, sa-l lase acolo pe Jesus sau vreun ingeras precum Mihail, ca arata mai bine estetic.
Postat 25 Iunie 2013, 09:49 de vasile
Marele castig ...
Marele castig este ca v-om avea o mare ,mare piata ,pietonala ,vezi Sibiu ,in Romania ,restul cu ,culorile sunt ,mofturi . Oradea adevarata ,trebuie vazuta ,,pe jos '' de la Biserica cu Luna pana la Magazinul Crisul ! si atunci sa vedem cine se mai pune cu noi !? Restul in jur parcari la greu !? Asa sa ne ajute D-zeu sa vedem Oradea . Mai intai a fost mersul pe jos si apoi ,,roata ''. Sau mersul pe jos ne face ,,mai egali'' si nu vede lumea cu ce ,,circulam''!
Postat 23 Iunie 2013, 01:03 de POLITICOS
Tell Me Why?
nu inteleg, nu inteleg si nu inteleg! cu sau fara dezbatere, DECIZIA ESTE DEJA LUATA! de ce ne mai batem capul?
Postat 22 Iunie 2013, 13:11 de TDS
basexu
decat ingeras in varful obeliscului, mai bine un bolojan mai mic, si asa transformam oradea mare in marele alesd. foaie verde de cicoare, pana-i taranismu-n floare, nici in basca nu ma doare. vorba lui Tudor Octavian, " am ajuns o tara de ţărăşeni". hotărăsc tot felul de neavenişi cum să arate oraşul, risipind bani pe proiecte halucinant de aiuristice. mai trebuie să facem un acvaparc în primărie şi am rezolvat toate problemele oraşului. suntem pe calea cea bună, ca tramvaiul 3 pe vremuri...pe calea progresului
Postat 20 Iunie 2013, 17:13 de tataie
@dan oradeanul
Smechere, eu fac ceva: platesc pentru obsesiile unora ca tine. Nu e vorba de a renova cladirile din centru, ci de a tot face tot felul de prostii fara multa gandire. Pe banii mei si ai tai. Iar daca tie iti place sa ti se ia bani cu forta din buzunar pentru orice prostie, mie nu.
Postat 19 Iunie 2013, 22:00 de Bay
Chiar asa, de ce e musai sa faca tot timpul? :)
@Bay: chiar asa, mosule, de ce sa se faca tot timpu' cate ceva in orasul asta?:) De ce sa nu-l lase asa, sa se huluie toate cladirile din centru, ce rost are sa le renoveze?! Da', de exemplu, tu de ce nu ai de mancare la porumbei in loc sa scrii tampenii pe net?:))
Postat 19 Iunie 2013, 21:15 de dan oradeanul
@ salut
Cu textul asta șe care il debitezi tot timpul tu si altii ca tine se acopera orice prostie. "Daca se face ceva nu-i bine ca e deranj, daca nu se face nu-i bine ca nu se face." Hai sictir. De ce nu fac astia obsedati de facut ceva din banii lor, nu din banii tuturor? De ce e musai sa faca tot timpul? Poate nu fac destul pe acasa?
Postat 19 Iunie 2013, 20:50 de Bay
salut
daca se face ceva in oradea este bai ca este deranj, daca nu se face iar este mare bai ca nu se face.....concluzia?
Postat 19 Iunie 2013, 17:53 de salut
EXTRAVAGANT
EXTRAVAGANT, EXTRAVAGANT, EXTRAVAGANT....dar poate tocmai acest fapt va aduce celebritatea orasului, chiar daca nu in \\"inaltele cercuri\\". Insa are si o parte de originalitate, in sensul ca nu foloseste elemente \\"de serie\\" si aici cred ca se vor ivi problemele, tehnice dar si financiare. Tehnice pentru ca sunt foarte greu de executat mai ales cu firmele noastre de constructii, iar financiar pentru ca extravagantele costa extrem de mult, iar daca aceste doua lucruri nu sunt rezolvate kitschul e putin spus din ce va iesi. Cel mai mult ma deranjeaza ca nu exista o viziune de ansamblu asupra Pietei Unirii, Pietei Ferdinand, Republicii Pietonal si str. V Alecsandri.
Postat 19 Iunie 2013, 16:07 de hulubei
prea...
Prea incarcat, iar in locul obeliscului poate ar merge un simbol legat de Tara Crisurilor. Cred ca arhitectii, istoricii si oamenii de cultura locali ar trebui sa-si exprime cat mai repede opiniile. In mod cert va exista mai multa viata in noul centru!
Postat 19 Iunie 2013, 12:59 de john doe
bani aruncati
Este un kitch viu colorat ( pe hârtie), va fi groaznic după punerea in operă. Obeliscul şi lămpile nu au nimic comun cu arhitectura clădirilor din jur, sunt urâte şi nepotrivite. O amestecătură de culori nepotrivite, mai ales pt. pavaj. Nu se doreşte oare punerea in valoare a minunatelor clădiri din jur, Palatul Episcopal, Vulturul Negru, Casa Kovats, Palatul Moskovits?? Acestea trebuie să iasă in evidenţă , nu un pavaj roşcat şi verde. Totul e un amestec prea abundent de kitch. Deciziile pentru modificările centrului unui oraş nu ar trebui să le ia nişte vremelnici ocupanţi ai unor funcţii , care pe deasupra se dovedesc a avea gusturi nu tocmai rafinate, ci mai multe personalităţi (in adevăratul sens al cuvântului) din domeniul arhitecturii, artelor, istoriei, şi nu doar orădeni. Pentru o lucrare care se face o dată la 50 de ani, trebuie o argumentaţie şi o consultare mult mai temeinice !!!!
Postat 19 Iunie 2013, 12:20 de BIHOREAN
e foarte bine
Piata Unirii, este numele potrivit, iar proiectul este foarte bun. estetic si mult mai ieftin in compartie cu cel al lui emodi.
Postat 19 Iunie 2013, 11:30 de book
dezamăgire
Propun rebotezarea pieței în "Piața Victoriei" (...asupra simțului estetic al orădenilor)
Postat 19 Iunie 2013, 08:24 de Eu
Flori in loc de obelisc
Obeliscul este un simbol folosit de masoni.Oare de aia s-a modificat proiectul? In rest arata inedit in ton cu cladirile.Original...dar fara acel obelisc ciudat care strica atmosfera !
Postat 19 Iunie 2013, 01:58 de Zizi
frumos
arată foarte bine,comparabil cu ce vezi in occident,mie imi place
Postat 19 Iunie 2013, 01:40 de oradean 78
Manelistic
Este un proiect manelistic, si de prost gust!! Rade Sibiul de noi...
Postat 19 Iunie 2013, 01:26 de Cinevadinoradea
bun proiectul
ieftin si de calitate. e de bun gust.
Postat 19 Iunie 2013, 01:01 de asa da
meme
pentru cei experți în 9gag: How about NO!
Postat 19 Iunie 2013, 00:07 de expert9gag
Bun!
si inca ceva... pe unde se va traversa cu autobusul sau masina aceasta zona??? da' fluid cat de cat, ca doar pe stradutele adiacente stim si acum cum se circula
Postat 19 Iunie 2013, 00:00 de Citizen X
Bun!
Clar este mai bun acest proiect decat precedentul (care pietruia centrul ca pe o curte de manelisti). Nu e petfect nici acesta dar e bun si place la multa lume! Bine ar fi sa arate macar asa Piata Unirii! Inca ceva, ce am observat eu la proiectele ce ni se EXPUN: marginile si zonele adiacente proiectului NICIODATA NU VOR ARATA CA SI PE SCHITA! Ia vedeti cum arata Alecsandri! :)) Mai sunt doua zone... Per ansamblu e bine d-lor! Spor la treaba si sa fie gata REPEDE si BINE (nu ca si pasajul V.N.)
Postat 18 Iunie 2013, 23:50 de Citizen X
mai bine nu
1. Proiectul nou nu tine cont deloc de stilul centrului orasului. 2. Dupa fotografiile prezentate (slabe !!!), mi se pare mai degraba o insailare, o ciorba tipica, in care sa fie de toate. Aici s-au strans toate, parca ar fi un Babilon. 3. Daca tot e sa strice Primaria banii pe reamenajarea centrului, parca as prefera primul proiect, al lui Emodi, care e slab, dar macar are o filozofie clara.
Postat 18 Iunie 2013, 23:42 de Eu
Bolovanul sâ se dea la fund(ul lui Beltechi)
Este salutară ne-apariția lui Bolojan în rândul întâi al promotorilor acestui proiect! Individul acesta, de un prost gust desăvârșit, ar putea compromite orice edificiu de anvergură ce se dorește a fi realizat, cu bune intenții, în Oradea. Să fi înțeles - în cele din urmă - că, fatalmente, el este un adaus nociv, letal,al oricăror idei de perspectivă? Imbecilul poate fi un zbir cu măturătorii de la RER, cu femeile de serviciu din primărie, cu Beltechi Cristian sau handicapații cărora le-a fost profesor de matematică la Scoala Ajutătoare din Tileagd (unde, urmare rezultatelor proaste la învățătură, a primit repartiție la terminarea facultății). Acestea sunt limitele lui naturale. Dar, Doamne ferește, nu-l lăsați, domnilor consilieri, să se angajeze acest maimuțoi impotent în promovarea altor lucrări decât cele de nivelul plombatului asfaltului pe străzile lăturalnice sau al aspirării fruzelor din parcuri! Aferim!
Postat 18 Iunie 2013, 23:33 de vasile petruț
oribil
Este oribil. O piata centrala ar trebui sa fie neutra, discreta nu nu un kitch manelo-papagalicesc. Spuneti-mi o singura piata din Europa care arata ca un \"living in inima orasului\" ca acesta. Intr-adevar o varza a la Cluj, dar pe jumatate digerata si regurgitata. Oameni buni, e orasul NOSTRU, nu al viceprimarilor cu talente ascunse de designer de Alparea. Piata centrala cu gazon, eventual si cu locuri de prajit mititei ca sa usuram derularea viitoarelor evenimente culturale ce ne vor fi oferite de liderii nostrii cu gusturi estetico-culturale foarte rafinate. Mi-e jena... Singurul lucru pozitiv este eliminarea traficului din mijlocul pietei. Scuzati-mi termenul, dar este o voma de cel mai prost gust in mijlocul unei piete inconjurate de niste cladiri bijuterii al tezaurului secession.
Postat 18 Iunie 2013, 23:28 de cabbage
o mare intrebare am...!!!!!
Superb......!!!!dar chear superb.....!!!!si totusi am vazut comentarii legate de culoare....va spun eu...piata nu va fi nici gri..... nici verde....pt ca va fi "neagra"si anume va lua culoarea data de cetatenii care locuiesc in aceasta zona:))))deci intrebarea mea este cum se vor incadra in peisaj toti romii de pe Cuya Voda si dealtfel de pe toate strazile adiacente centrului? ?????ha??tare...zic!!!!bine ca platim impozite de zona istorica.........
Postat 18 Iunie 2013, 23:14 de locuitor
Pitici de gradina
Nu mai lipsesc decat piticii de gradina! Kitch ordinar!
Postat 18 Iunie 2013, 22:58 de Cinevadinoradea
@pinonel
@pinonele, las-o jos ca macane! Toate comentariile tale sunt tendentioase, tu si cand nu zici nimic esti contra. Sau esti contra cand de fapt tu esti un nimic?! Acum la chestiune, proiectul nu e rau. E destul gri pe Republicii. Aprob pozitiv comentariul lui @warrior, da, nu pavajul da culoarea ci oamenii. Si revin la @pinonel, cu d-alde d-astia ca tine orasul asta arata maro rau, culoarea spanacului mancat de doua ori...
Postat 18 Iunie 2013, 22:48 de dan oradeanul
mult mai elegant
Proiectul asta e mult mai frumos si mai elegant din punctul meu de vedere. Daca se realizeazaq asa cum e, vom avea un centru de referinta.
Postat 18 Iunie 2013, 21:41 de Daniela
Suntem prosti
Cine dracu a proiectat piata din SIbiu? De ce nu se putea apela din prima la acea persoana? De ce se arunca pe geam cu zeci de mii de euro???? Din banii cui? SI nu va suparati dar si acest proiect are o gramada de neajunsuri. Lipseste spatiu verde, satlpii de iluminat arata ca naiba pentru arhitectura orasului, putulica cu inger in var e o porcarie. Pe bune, parca am fi impotenti si nu suntem in stare sa facem ceva calumea. Mai incercati domnilor, mai incercati.
Postat 18 Iunie 2013, 21:06 de noitoti
proiect
primaria face praf 70000eu din banii oradenilor,noul proiect costa 15000 eu care nu intra in bezbatere publica nelegal,locuitorii din oradea pot contesta acest proiect conform legislatiei in vigoare.de ce primul proiect a costat 70000 si celalat numai 15000
Postat 18 Iunie 2013, 20:58 de doru
Coșmar
Bună seara Alex, crede mă că nu sunt rău-intenționat. Când proiectul era "gri" am comentat pozitiv, îmi plăcea mult acea variantă. A avut o atmosferă occidentală. Acel proiect nu vroia să concureze cu clădirile din jur. Mă consider destul de "umblat". Nu vroiam să dau exemple îndepărtate. Majoritatea piețelor centrale din lume sunt gri ca Clujul sau Sibiul (piatra e preponderent de culoarea gri) Nu culoarea pavajului dă viața unei piețe ci oamenii împreună cu împrejurimi.
Postat 18 Iunie 2013, 20:49 de warrior
top 3 national
daca va iesi exact ca si in proiect piata va fi intre primele 3 din tara din punct de vedere estetic...si nu exagerez..peste Cluj si Sibiu...daca tot au fost date exemplu...nu stiu cat de umblat este cel care a comentat....nu o sa ma pun sa explic...dar pentru cine a fost prin tara cred ca realizeaza valoarea proiectului....are detalii..este adevarat ..dar asta nu scade cu nimic din valoare si se potriveste foarte bine cu cladirile
Postat 18 Iunie 2013, 20:11 de alex
avram iancu
asta inseamna ca nu se mai darama casele de pe Avram Iancu?
Postat 18 Iunie 2013, 20:10 de eu
Ce se mai vrea ...
Acuma pe bune ... cand a fost gri era ca e prea gri, cand e colorat e kitch. Ori sunteti carcotasi ori va plictisiti. Daca vreti ceva sa faceti, sa va puneti si sa studiati arhitectura si veniti si voi cu un design propriu. Singurul lucru ce as schimba ar fi obeliscul acela, in rest totul pare pus la locul lui. Trebuie sa tineti minte ca e un proiect care nu intotdeauna ajunge 100% in realitate cum e pe foaie. Arata Ok, si pe deasupra arata mai bine decat alte centre din tara din orase mari/cunoscute. Din pc meu de vedere arata Ok (nu e de top dar fata de cel vechi e net superior).
Postat 18 Iunie 2013, 19:57 de ro
nu e rau deloc
si e mult mai ieftin decat proiectul lui emodi. deci, se poate. lucruri frumoase, cu bani mai putini. banul public nu trebuie sa fie o vaca buna de muls, la discrectia "jmecherilor".
Postat 18 Iunie 2013, 19:49 de oradean
frumos...
....proiectul este chiar elegant si se potriveste de minune cu cladirile din jur....cine comenteaza aiurea...ori este chior....ori rau intentionat...:)
Postat 18 Iunie 2013, 19:41 de alex
Coșmar
NU NU NU NUuuuuuuuu!!! Vă rog frumos din tot suflet, să nu lăsați ca acest proiect să fie realizat! Este un kitsch, un dezastru dpdv. estetic. Cancerogen pt. ochii noștri... Sincer, nu se potrivește cu... de fapt nu se potrivește cu nimic, nici cu orașul nostru, nici cu arhitectura istorică, nici cu calendarul (anul 2013). Nu cred că nivelul estetic al orădenilor ar fi atât de jos ca să accepte așa ceva chiar în centru. Uitați-vă la piețele centrale de la Sibiu sau la Cluj. Ambele sunt exemple bune, fără forme complicate și întortocheate, și totuși frumoase în simplitatea lor. Acest proiect oferă atât de multe detalii complicate, încât nicio firmă de construcții nu va fi în stare să le execute fără defecte. Să nu mai vorbim despre întreținere și eventuala înlocuire. Nu-mi vine să cred... Sper că este o glumă proastă, menită să testeze bunul-simț estetic al orădenilor.
Postat 18 Iunie 2013, 19:38 de warrior
Rio
proiectul mi se pare clar mai bun decat propunerea emodi-bolos dar chiar grozav, NU! Obelisc cu inger in varf? dar de ce nu facem o replica a statuii lui Isus din RIO?
Postat 18 Iunie 2013, 19:26 de TDS
poseta de designer
MMMMAAAMMMMMAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA si-a mutat Udrea designerul de posete pe post de arhitect la Oradea???
Postat 18 Iunie 2013, 18:55 de Cristi
de Taxi
Imi place idea de Parcare Supraetajata langa un centru non-rutier. Ar mai trebui in zona si un aeroport. Nu de alta, dar sunt restrictii care ar exclude zborurile. In rest, bine ca sunt bani pentru proiecte fara viitor
Postat 18 Iunie 2013, 18:35 de sofuhrer
hahaha
uraaa o sa avem o mare teapa, noua mandrie a orasului o sa se vada chiar din biroul lui bolovan!
Postat 18 Iunie 2013, 18:04 de io
e frumos
Este chiar dragut. Ideea de inchidere a accesului auto este un punct pozitiv. Dar avind in vedere arhitectura existenta ( cladiri ) , feroneria lampilor este neadecvata iar daca se doreste ampalsarea unor elemente statuare , exemplul celor din parcul Muzeului Tarii Crisurilor este mult mai potrivit . Nu faceti o maioneze de curente si stiluri ....la final va iesi o varza . Imi place postarea celui cu obeliscul ....:) ...e corecta . Intr-adevar , indiferent de "coloratura " arhitectului , obeliscul chiar e ca nuca-n perete . Statui ecvestre ( dar nu cu tenta modernista, stilizata ) ...etc ....da chiar bine . Oradea in definitiv e un burg nu un oras modern , nou , indusrializat pe vremea lui Ceasca .....exista o traditie , indiferent de problema etnica , care prin prism arhitecturii deja existente ar trebui sa reprezinte continuitatea . Dar , revin , proiectul e mai bun ca cel vechi....felicitari
Postat 18 Iunie 2013, 18:02 de gabriel
dtragut
Mie imi place, e mult peste varianta prima! Pare goala pentru ca e o schita pe care nu e amplasat mobilierul urban, banci, chioscuri etc.
Postat 18 Iunie 2013, 17:39 de observator
varza a ala cluj
Cu tot respectul pentru administratia Bolojan, proiectul mi se pare, varza a la cluj, ca tot e arhitectul de acolo... Obelisc, pe postde ceas.... O fi mason arhitectul, nu zic, dar arata ca naiba in mijlocul unei piete goale...
Postat 18 Iunie 2013, 17:31 de varza a ala cluj
O intrebare
Nu-i cam mult beton ? Sau altfel spus, nu-i prea putina verdeata ? Nimic critic sau ,,tendentios" in intrebarile mele... doar intreb !
Postat 18 Iunie 2013, 17:15 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON