URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2013, 14:01

Proiectele de infrastructură din Regiunea de Nord-Vest, susţinute la Oradea de şefii a patru Consilii Judeţene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinţii CJ Bihor - Cornel Popa, Maramureş - Zamfir Ciceu, Satu Mare - Adrian Ştef şi Sălaj - Tiberiu Marc au susţinut marţi, la Oradea, o conferinţă de presă pentru a prezenta proiectele pe care judeţele din Regiunea Nord-Vest (inclusiv Clujul şi Bistriţa Năsăud) le susţin pentru finanţare cu fonduri UE în baza Programului Operaţional Regional în exerciţiul bugetar european 2014-2020.

După cum BIHOREANUL a scris cu două săptămâni în urmă, dat fiind faptul că pentru Regiunea Nord-Vest POR ar urma să prevadă, pentru lucrări de infrastructură, un buget de circa 300 milioane euro, directorii tehnici ai celor şase CJ au înregistrat mai multe proiecte ce vizează reabilitarea şi modernizarea unor drumuri judeţene care îndeplinesc, ca principală condiţie, aceea de a se lega între ele şi de a se conecta, de asemenea, la aşa-numitele TEN-T (reţelele europene de transport regional).

Prioritatea nr. 1

"Noi propunem spre finanţare o reţea de drumuri judeţene care îndeplineşte această condiţie obligatorie şi care poate aduce o dezvoltare economică a zonelor străbătute de ele", a explicat preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa.

Popa a afirmat că, prin consens cu toate celelalte CJ din Regiunea Nord-Vest, dintre proiectele avute în vedere a fost considerat prioritatea numărul 1 cel care ar porni din sud-vestul judeţului Bihor (de la autostrada din sud-est a Ungariei) prin Salonta - Tinca - Belfir - Şoimi - Beiuş - Stâna de Vale - Remeţi - Lunca Vişagului, cu ieşire pe DN 1 la Ciucea şi continuare pe teritoriile judeţelor Sălaj, Satu Mare şi Sălaj (rută evidenţiată pe harta pusă la dispoziţie cu linie roşie).

Lungimea totală a reabilitării şi modernizării acestor drumuri judeţene, puse cap la cap, este de 396 km, iar valoarea de 225 milioane euro. Din aceasta, pe teritoriul judeţului Bihor vor fi reabilitate-modernizate 59,2 km (116 milioane euro), pe teritoriul judeţului Cluj 33 km (10,2 milioane euro), în judeţul Sălaj 15 km (29,6 milioane euro), în Satu Mare 67 km (55,4 milioane euro), iar în Maramureş 118 km (71 milioane euro).

Potrivit calendarului POR, realizarea studiilor de fezabilitate şi a înregistrarea cererilor de finanţare trebuie făcute în perioada 15 iunie 2014 - 15 aprilie 2015, realizarea proiectelor tehnice în perioada 15 aprilie 2015-15 octombrie 2015, semnarea contractelor de finanţare până la 15 octombrie 2015, iar semnarea contractelor de execuţie a lucrărilor până la 15 iunie 2016, termenul de finalizare a acestora fiind 15 iunie 2020.

În ce priveşte finanţarea, 85% va fi asigurată cu fonduri UE, 13% va fi contribuţia bugetului naţional, iar 2% a judeţelor participante la proiect.

Bun pentru toţi

Prezenţi la conferinţa de presă găzduită de preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, omologii acestuia din Satu Mare, Adrian Ştef, din Maramureş, Zamfir Ciceu, şi din Sălaj, Tiberiu Marc (acesta sosit cu întârziere "din cauza drumurilor proaste", după cum singur a spus), au afirmat că, deşi judeţele din Regiunea Nord-Vest au şi alte proiecte, acesta a întrunit consensul tuturor celor şase judeţe, ceea ce este o premieră, deoarece este în beneficiul tuturor.

"În judeţul Satu Mare, am putea avea o legătură cu Maramureşul pe la Seini, pe un pod. Acum avem în tot judeţul un singur pod peste Someş", a exemplificat şeful CJ Satu Mare, Adrian Ştef. "Pentru Maramureş acest proiect este vital, mai ales că din 800 km de drumuri judeţene nu este reabilitat absolut nimic", a arătat şi omologul său maramureşean, Zamfir Ciceu.

Cei patru şefi de CJ au precizat că fiecare judeţ va trebui să facă studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice pentru drumurile judeţene pe care le gestionează, dar proiectul ca întreg va fi condus de un judeţ care încă nu a fost desemnat, şi care va coordona toate lucrările din regiune.

Kiss, laude pentru Popa

Prezent şi el la conferinţa de presă, vicepreşedintele CJ Bihor Alexandru Kiss a susprins jurnaliştii lăudându-l pe preşedintele Cornel Popa, chit că niciunul dintre drumurile judeţene ce urmează a fi reabilitate şi modernizate pe teritoriul Bihorului nu trece prin localităţi cu edili UDMR, cu excepţia Salontei.

"Faptul că sunt aici înseamnă că sunt de acord cu ceea ce s-a prezentat, iar faptul că şi colegii noştri din celelalte judeţe sunt aici înseamnă că domnul preşedinte Popa a făcut un lucru foarte bun", a spus Kiss.

Totodată, însă, Kiss l-a şi săgetat pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, care ar fi dorit ca CJ Bihor să înainteze pentru finanţarea pe POR megaproiectul unei centuri metropolitane, care să înconjoare municipiul Oradea trecând din DN 1 Cluj-Oradea prin Săcădat sau Oşorhei, ocolind această comună, ca şi Sânmartinul prin spatele Băilor Felix la limita cu Hidişelu, precum şi Nojoridul şi Sântandreiul, iar apoi cartierul Episcopia Bihor din oraş până în Biharia, cu ieşire spre viitoarea Autostradă Transilvania. "Proiectul se înscrie perfect în strategia de dezvoltare a judeţului, pe care noi o discutăm zilnic, chiar dacă nu ieşim în fiecare zi în conferinţă de presă să spunem că am mai ghicit un drum", a spus Kiss.

"Aşa înţelegere (n.r. - ca între reprezentanţii CJ Bihor şi cei ai CJ Satu Mare, Maramureş, Sălaj şi Cluj) nu am mai văzut, nu ştiu ce a făcut domnul Popa, dar jos pălăria", a mai spus boss-ul UDMR, făcând apoi o altă aluzie, la viitoarea regionalizare administrativ-teritorială: "Sper că aceeaşi colaborare va exista şi în ce priveşte viitoarea structură regională, căci probabil că fără Cluj noi ne-am înţelege mai bine".

6-4-1

Cu două săptămâni în urmă, directorii tehnici ai CJ din judeţele regiunii de Nord-Vest au convenit la sediul Agenţiei de Derzvoltare Regională N-V de la Cluj Napoca să susţină proiectul prezentat miercuri pentru finanţare cu fonduri europene în perioada 2014-2020.

Iniţial, judeţul Bihor a înaintat atunci şase proiecte, din care două au fost respinse (deoarece nu făceau legătura cu drumurile principale din reţeaua TEN-T) şi patru acceptate.

Despre celelalte proiecte puteţi citi mai multe detalii în articolul "Bătaie în proiecte: Oradea şi Bihorul se concurează în proiecte de zeci de milioane de euro"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.
ce regiune nord vest? vad bine? exista deja asa ceva? sau pentru ce se zbat astia asa tare, d-s hotarat modelul regionalizarii deja?
Postat 23 Octombrie 2013, 00:52 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON