URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2017, 17:20

Proiect de lege: Vecinii gălăgioşi vor răspunde penal, iar poliţiştii vor intra într-un imobil fără mandat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu, întrebuințarea în public de obscenităţi ori gesturi jignitoare la adresa oamenilor legii, dar şi deranjarea vecinilor ar putea deveni infracţiuni conform unui pachet legislativ  lansat în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute de Ministerul Afacerilor Interne.

Anunţul a fost făcut, luni, într-o conferinţă de presă, de către şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, care a prezentat punctele principale din proiectul care vrea să acorde poliţiştilor puteri sporite şi să întărească siguranţa cetăţenilor.

Reguli noi

În proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice s-au introdus proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii - legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul Poliţiei - care până în prezent au fost prevăzute doar în regulamente interne şi ordine ministeriale. „Cetăţenii trebuie să ştie ce drepturi şi obligaţii au, de pildă, când sunt legitimaţi. Sau în ce condiţii pot fi conduşi la sediul Poliţiei”, a explicat comisarul şef.

Potrivit proiectului, de pildă, poliţiştii pot efectua control corporal al persoanei legitimate, al bagajelor pe care aceasta le are asupra sa, dar şi al vehiculului „în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe, ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică”, procedură care este una sumară şi pentru care nu au nevoie de un mandat eliberat de un judecător, ca şi în cazul percheziţiei.

Toate acţiunile aplicate şi motivul vor fi menţionate într-un proces verbal pe care, ulterior, persoana are dreptul să îl conteste. „Dacă instanţa va admite contestaţia şi va constata că poliţistul a greşit, procedurile fiind prevăzute într-o lege, acesta este pasibil să răspundă penal pentru abuz în serviciu”, a mai spus Haniş.

Pachetul de legi al MAI reglementează şi situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului, o prevedere ce ar fi fost binevenită în celebrul caz Hladii, de pildă, când oamenii legii au trebuit să aştepte un mandat din partea judecătorului pentru a intra în apartamentul în care se ascundea criminalul.

Astfel, dacă proiectul de lege se va aproba în forma actuală, poliţiştii vor putea intra într-o locuinţă ori în orice spaţiu privat dacă au indicii că acolo se află autorul unei infracţiuni dar şi în cazul în care există informaţii că pot găsi persoane decedate, abuzate, rănite sau aflate în pericol.

Gălăgie penală

Crește, de asemenea, cuantumul amenzilor pentru pentru refuzul de legitimare. Dacă în prezent contravenţia este sancţionată cu sume între 100 și 500 lei, potrivit proiectului de lege ar putea ajunge între 500 și 1.500 lei. Scandalagii care refuză să se legitimeze la cererea poliţiştilor riscă să facă închisoare căci potrivit proiectului, fapta de a-l împiedica pe poliţist să-şi exercite obligaţiile de servici - adică să legitimeze, să controleze bagajele, maşina ori să conducă persoane la sediu - va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Tot infracţiune ar putea deveni întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa oamenilor legii aflaţi în timpul serviciului, sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dar şi „continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege”.

Cea din urmă infracţiune se referă la situaţii foarte des întâlnite, cum ar fi redarea de muzică la intensitate mare în imobile cu destinația de locuinţe, sau organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe. Pentru această infracţiune, pedeapsa este cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani. 

Întregul proiect lansat în dezbatere publică poate fi consultat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Juiseaza militistii! Nici impuscatul nu le-a dat asa drepturi!
Vom avea un nou caz de privare de libertate – „reținere administrativă” – adică posibilitatea ca polițistul să îi interzică unei persoane să părăsească un anumit spațiu, deși în legea poliției avem deja procedura „conducerii administrative” la secție care este o măsură similară. Textul de lege propus nu prevede nicio limitare în timp a duratei reţinerii administrative, nici procedura dispunerii ei şi nici care sunt drepturile şi garanţiile persoanei reţinute administrativ. Si cea mai tare, notiunea de „poziție inofensivă” pe care o persoană care face obiectul cercetării polițienești ar trebui să o adopte! D-voastra, dle sef, cum vedeti ,,pozitia inofensiva”, culcat cu fata in jos si cu mainile la ceafa?! In fine, arestarea poate fi dispusa de militist si pt. niste simple huiduieli!!! Ce-o intereseaza pe ministresa via dragnea ca CEDO consider drept pozitive masurile din legislatiile nationale referitoare la dezincriminarea unor infractiuni mai putin grave in "interesul individului". Da-l incolo de cetatean, p*lanarii sa traiasca!
Postat 08 Noiembrie 2017, 12:45 de pinonel
Foarte bine!
Ne credem civilizati si mai nemti decat nemtii dar cand e sa-i dam cu maneaua sau cu bormasina ne ascundem dupa programul de liniste, adica daca nu-i ora de liniste pot sa daram si blocul. Sper sa se aplice si la birturile care deranjeaza din vecinatatea zonelor locuite (a se citi restaurante/sali de nunti, ex. vinotera) pe unde politia nu prea indrazneste sa "deranjeze" in caz de deranj fonic.
Postat 06 Noiembrie 2017, 23:00 de User anonimizat
Asta viseaza "militienii" cand uita numarul de neuroni cu care au fost calificati la educatia primita la scolile de vara de la Baneasa, Pitesti sau alte forme de fara frecventa.
Noroc ca e proiectul de lege al MAI, al lui Carmen Dan care raspunde la comenzile lui Dragnea, asa incat ma astept la mari proteste de strada din partea celor de la #rezist, la atitudini civice din partea celor care sunt revoltati de noul Cod Fiscal si de noile Legi ale Justitiei. Daca n-ar fi de râs ar fi de plâns ... si ma astept ca opozitia, condusa de noul Vasile Blaga, sa mature asfaltul cu toti"militienii" de rit nou.
Postat 06 Noiembrie 2017, 21:17 de CrisDumi
O mizerie pusa la cale de hotii politruci!
Sa intre intr-un imobil, intr-o lkocuinta fara mandat? Asta e ceva ce nici pe vremea lui Ceasca nu se facea, doar pe vremea comunismului intunecat!
Postat 06 Noiembrie 2017, 17:57 de scortosul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON