URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2018, 14:58

Proiect de 1,2 milioane de euro pentru protecţia păsărilor din Defileul Crişului Repede şi de pe Valea Iadului

Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, custode al zonei protejate ROSPA 0115 Defileul Crişului Repede – Valea Iadului, o arie de protecţie avifaunistică în care trăiesc 25 de specii de păsări ocrotite la nivel european, va căuta cele mai bune soluţii pentru a face viaţa acestor zburătoare cât mai bună.

ONG-ul a câştigat o finanţare europeană de 5,7 milioane de lei pentru elaborarea planului de management care să conducă la îmbunătăţirea gradului de conservare a speciilor de păsări şi habitatelor acestora. "Planul de management este documentul care reglementează în orice arie protejată activităţile care se pot desfăşura acolo", a declarat managerul proiectului, Andrei Acs (foto).

Pentru elaborarea acestui document, CAPDD va lucra cu specialişti care vor întocmi studii de evaluare a biodiversităţii, vor carta arealele de distribuţie pentru speciile de păsări de interes comunitar şi habitatele acestora şi vor stabilit ce anume se poate face în aria protejată, fără să perturbe păsările. "Va creşte gradul de cunoaştere ştiinţifică a sitului, se vor face o serie de studii pentru a vedea ce populaţii de păsări avem, unde ciubăresc, cu ce se hrănesc", a explicat Acs. Această arie protejată se întinde pe teritoriul a nouă comune din Bihor: Borod, Măgeşti, Vadu Crişului, Bratca, Şuncuiuş, Bulz, Căbeşti, Budureasa şi Curăţele.

Scopul proiectului este ca CAPDD să se asigure că speciile de păsări sunt menţinute într-un stadiu favorabil de conservare, ceea ce va impune ca cei aproximativ 25.000 de bihoreni care locuiesc pe teritoriul acestei arii protejate să conştientizeze la rândul lor importanţa conservării biodiversităţii. Pentru asta, reprezentanţii CAPDD vor organiza întâlniri cu localnicii, dar şi acţiuni de educaţie ecologică şi tabere de tip "Junior Ranger" pentru copiii din cele 10 comune de pe teritoriul sitului.

Parteneri în cadrul proiectului vor fi şi reprezentanţii asociaţiei Aqua Crisius, cu care CAPDD împarte custodia sitului: din cele 17.000 de hectare ale ariei, circa o mie sunt în grija Aqua Crisius.

De asemenea, în cadrul proiectului se va elabora o strategie de vizitare a ariei protejate, adică se vor stabili traseele turistice care pot fi parcurse fără perturbarea păsărilor, şi se vor face şi fotografii cu păsările vizate. Printre speciile de păsări deosebite regăsite în acest sit se numără pescărelul albastru, ciocănitoarea neagră, acvila de munte, buha, ciocănitoarea verde ori viesparul.

Finanţarea proiectului este asigurată cu bani europeni, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020 şi are o durată de 36 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON