URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2015, 11:00

Proiect Caritas Eparhial: cursuri de calificare şi locuri de muncă pentru 60 de romi din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Caritas Eparhial a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea şi firma Public Euroconsulting au lansat, luni, proiectul european numit "Implicare activă pentru dezvoltare comunitară", în valoare totală de 2.193.000 lei, la Seminarul Greco-Catolic, în prezenţa episcopului Virgil Bercea.

Proiectul, primul realizat de Caritas Eparhial pe bani europeni, constă în facilitarea accesului pe piaţa muncii a unui număr de 60 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă) din Bihor. Acesta se va desfăşura în perioada 5 ianuarie - 31 decembrie 2015.

Managerul de proiect, Monica Suciu, a explicat în cadrul conferinţei de lansare că în primele luni, mai exact până în luna mai, partenerii vor organiza cursuri de calificare pentru 60 de persoane, încă mai existând locuri disponibile, pentru muncitor în construcţii, lucrător comercial şi lumânărar. De asemenea, bărbaţii şi femeile de etnie romă vor participa şi la cursuri de competenţe sociale şi civice, iar o parte dintre aceştia inclusiv la un curs de competenţe antreprenoriale.

Următorul pas va fi încercarea de integrare a unora dintre aceştia pe piaţa muncii, prin intermediul firmei de resurse umane Public Euroconsulting. "Este păcat că în 2015 o parte dintre angajatori încă refuză să angajeze sau, uneori, chiar să-i primească la interviu pe cetăţenii de etnie romă", a spus Lavinia Catrinar, administratoarea firmei, care s-a arătat însă încrezătoare că, după ce vor fi absolvit cursurile de pregătire din cadrul proiectului, mulţi dintre bihorenii de etnie romă îşi vor găsi un loc de muncă.

O altă parte a grupului ţintă va avea locuri de muncă în cadrul unor firme sau "economii sociale" cum sunt denumite în cadrul proiectului. Aşadar, Caritas Eparhial va înfiinţa o firmă de construcţii, cu 8 angajaţi, dintre care cel puţin 6 vor fi de etnie romă, precum şi un depozit cu vânzare de îmbrăcăminte şi mobilier second-hand, unde cel puţin 5 din cele 7 locuri vor reveni persoanelor de etnie romă. Totodată, Public Euroconsulting va deschide o firmă de confecţionare a lumânărilor, unde vor exista 8 locuri de muncă, cel puţin 5 fiindu-le asigurate persoanelor incluse în proiect. "În fiecare dintre acestea va trebuie să existe o echipă de managment, dar, în măsura în care vor găsi specialişti, ne-ar plăcea ca şi aceştia să fie tot de etnie romă", a precizat Monica Suciu, managerul de proiect.

Dacă până la finalizarea proiectului plata salariilor este asigurată din banii alocaţi proiectului european, finanţat din Fondul Social European, din 2016, cei doi parteneri în proiect vor încerca să susţină şi să autofinanţeze cu firmele nou înfiinţate.

Conferinţa s-a bucurat de participarea ONG-urilor locale, a potenţialilor beneficiari, precum şi a autorităţilor publice locale, care au avut ocazia să previzioneze impactul proiectului asupra comunităţilor unde va fi implementat.

Cei 60 de beneficiari vor fi selectaţi cu preponderenţă din Oradea şi din comunele Sântandrei şi Finiş. "Considerăm că activităţile proiectului vor aduce o schimbare benefică în rândul beneficiarilor, întrucât mare parte din aceştia vor deveni persoane active, care vor contribui la bugetul de stat, şi nu vor mai avea nevoie să fie asistaţi pasiv din bugetul de stat", a mai spus Monica Suciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON