URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2018, 19:55

Profesorul şi antrenorul de atletism Matei Francisc, omagiat la Beiuş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O carte dedicată memoriei profesor de sport şi antrenor beiuşean Matei Francisc a fost lansată vineri, 2 martie, la Colegiul Naţional "Samuil Vulcan" din Beiuş. Legendarul om al sportului, fost antrenor al lotului naţional de atletism şi arbitru naţional şi internaţional, este comemorat în cartea ce îi poartă numele, semnată de profesorul Ioan Dărăbăneanu, fost elev şi, ulterior, coleg cu Nea Matei, cum era cunoscut de toată suflarea oraşului, la "Samuil Vulcan".

Într-o activitate prodigioasă, continuată mult timp după ieşirea la pensie, profesorul Matei Francisc a format şi antrenat zeci de viitori campioni naţionali la atletism. O parte dintre ei apar în carte, inspirat incluşi de către autor sub titlul de capitol "Opera profesorului Matei Francisc".

Nume ca Radu Aron, Ionel Bondor, Vasile Coroiu, Georgeta Odobasianu, Laurenţiu Dale, Vasile Marcu, Dorel Mititelu, Olga Muşat, Gheorghe Popa Bota, doar câteva din destinele pe care profesorul Matei le-a influenţat şi călăuzit, se constituie împreună într-un C.V. de-a dreptul impresionant.

Cartea, realizată cu sprijinul Coraliei Ursuţ, nepoata profesorului Matei, şi ea fostă atletă de performanţă, în prezent profesor de sport la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea, a fost declarată o carte eveniment de către profesorul şi marele iubitor de sport Viorel Codreanu, unul dintre vorbitori.

"Universul ăsta în care trăim îl putem pigmenta din când în când cu atfel de evenimente capitale", a afirmat şi poetul Nicolae Brânda, care a sintetizat perfect atmosfera lansării de la Beiuş adresându-se publicului cu sintagma "dragi prieteni". De altfel, mai mulţi dintre cei prezenţi au luat cuvântul la microfon, evocând personalitatea lui Nea Matei şi amintiri personale cu acesta.

Profesorul şi antrenorul de atletism Matei Francisc s-a născut în anul 1913, şi a participat ca sportiv la Olimpiada de la Berlin din 1936. Ca antrenor a avut mulţi campioni republicani la probele de disc, suliţă şi săritura în lungime. A ajuns la Beiuş în anul 1956 ca profesor de sport la Liceul 1, actualul Colegiu Naţional "Samui Vulcan". Aici a muncit până la ieşirea la pensie în anul 1973, după care a continuat să antreneze până în anii 90. A încetat din viaţă în 2003.

Pentru profesorul Ioan Dărăbăneanu, noua apariţie este o continuare a preocupărilor sale din ultimii ani care vizează personalităţile beiuşene din domeniul învăţământului şi culturii. Precedenta sa carte, "Catedra Cimitirului din Deal", apărută în anul 2013, trece în revistă majoritatea dascălilor beiuşeni trecuţi în nefiinţă. 

Cartea "Matei Francisc", apărută la Editura Inspirescu din Satu Mare, se găseşte la autor şi costă 20 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON