URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2013, 10:02

Procurorul Călin Roman se întoarce la muncă: Înalta Curte i-a anulat decizia de excludere din magistratură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, în parte, recursul procurorului Călin Roman de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva hotărârii prin care, în 2010, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus excluderea lui din magistratură.

Astfel, magistraţii au modificat hotărârea luată, schimbând sancţiunea iniţială de excludere într-una mai blândă, de diminuare a indemnizaţiei de încadrare lunară brută cu 15% pe o perioadă de 3 luni.

Decizia Înaltei Curţi este irevocabilă şi va fi pusă în aplicare de Consiliul Superior al Magistraturii, obligată să-l reîncadreze pe procurorul orădean în magistratură.

"CSM trebuie să ia act de decizia Înaltei Curţi la momentul când va fi redactată şi comunicată, să facă reîncadrarea persoanei în magisatratură şi să aplice sancţiunea dispusă. De asemenea, se vor face calculele şi i se vor da toate drepturile salariile restante pe perioada pe care a fost exclus", a explicat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al CSM, Monica Prejmereanu.

Pârât pentru nemuncă 

CSM a hotărât în iunie 2010 excluderea din magistratură a procurorului Călin Roman în urma unei anchete disciplinare declanşate de Inspecţia Internă.

Procurorul orădean a fost reclamat de conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea pentru încălcarea Statutului judecătorilor şi procurorilor, care obligă magistraţii la soluţionarea cu celeritate a dosarelor şi, totodată, la o atitudine demnă faţă de colegi şi justiţiabili.

Lui Roman i s-a reproşat nesoluţionarea dosarelor în termenul prevăzut de lege, fiindu-i imputat faptul că, în perioada 2007-2008, a strâns în dulapul său 871 de dosare.

Dintre acestea, în decembrie 2008, când a promovat la Parchetul Bihor, conducerea Parchetului Bihor a decis să preia 503, pentru a decongestiona activitatea Parchetului Oradea, extrem de încărcată, iar 463 i-au fost predate spre soluţionare din nou procurorului Roman.

Potrivit hotărârii CSM, de la data primirii dosarelor şi până în iunie 2009, Roman "a prezentat un dezinteres total" faţă de activitatea sa. "Deşi a avut toate condiţiile ca să soluţioneze dosarele primite, în acest scop nefiindu-i repartizate alte cauze noi şi punându-i-se la dispoziţie o dactilografă, pârâtul a manifestat un dezinteres total, înţelegând ca în 6 luni să soluţioneze doar 34 de cauze", se specifică în hotărâre.

Motivul îl dau tot inspectorii CSM: imediat după ce a promovat la Parchetul Bihor, Roman şi-a început activitatea cu un binemeritat concediu. "Şi-a luat concediu de odihnă, fracţionat, în fiecare lună, sau concedii de studii sau de paternitate: 20 de zile de concediu de odihnă în februarie 2009, 2 zile de concediu de odihnă şi 18 zile de concediu de paternitate în martie 2009, 10 zile de concediu de studii şi 8 zile de concediu de odihnă în mai 2009", se mai explică în hotărâre.

La trântă cu şeful 

Lui Roman i s-a mai imputat şi faptul că, pe 10 iunie 2009, în preajma concursului pentru şefia Parchetului Bihor, la care candida alături de fostul prim-procuror al Parchetului Bihor Viorel Gavra, l-a acostat pe coridorul instituţiei, l-a prins de gât şi l-a înjurat.

Acuzaţia i-a adus şi un dosar penal pentru ultraj soluţionat definitiv în ianuarie acest an printr-o sentinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care fost exonerat pe motiv că fapta nu există.

Hotărârea CSM prin care Călin Roman a fost exclus din magistratură, dată pe 22 iunie 2010, nu a fost definitivă, fiind atacată prin recurs de către procuror, iar cazul s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procesul procurorului orădean cu CSM a fost suspendat până la finalizarea procesului de ultraj şi s-a reluat pe 4 martie, când magistraţii au decis anularea hotărârii de sancţionare.

Procurorul Călin Roman a mai fost cercetat. În 1999, a fost sancţionat disciplinar cu diminuarea salariului cu 10% pe 2 luni după ce a fost reclamat că s-a folosit de calitatea de procuror ca să intervină în procesul unui prieten de-al său.

Mai târziu, în 2007, Roman a avut şi probleme penale după ce a fost reclamat că şi-a lovit un coleg la o petrecere. Este vorba despre despre un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care Roman a fost acuzat că, la o petrecere, l-a lovit pe procurorul Adrian Sferle de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. În acea cauză, procurorul a fost scos de sub urmărire penală şi pus la plata unei amenzi administrative de 1000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
ma bucur ca incet incet TINERII demnostreaza ca sunt BARBATI, felicitari !
un luptator nu un corupt in pantaloni , FELICITARI ! Avem nevoie de tineri sa distrugem LAGARUL COMUNIST IMPUS, amin! avem nevoie de copii ca de apa:)))
Postat 07 Martie 2013, 09:31 de felicitari!
Neprihanitul
cu lacrimi in ochi, stimate calin, te asteptam,cu glasul tremurand iti repetam in cor numele RROMAN!
Postat 07 Martie 2013, 07:51 de colegii de breasla
Ca Romanu Nu-i Niciunu
Marele merit al procurorului Roman este că a curățat procuratura bihoreană de unul ca Gavra. A avut și dl Călin de suferit, dar totul e bine când se termină cu bine! Îl așteptăm la cotitură/Fără alte rime-n gură
Postat 06 Martie 2013, 00:08 de Sferlea și Leuca
Procurori securisti -
Cativa dintre ei (PROCURORI SEFI de sectii ) au si scoala SECURITATII,adica a TURNATORILOR, deci cu luarea lor la propriu de gat ,va fi mai dificila ! Cu armele lor .........stii tu CALINE !
Postat 05 Martie 2013, 20:12 de ADI
CALINE !-- jos cu toti PROCURORII SEFI ( mafioti)
Este usor sa rezolvi repede un denut penal cu NUP .Am vazut o statistica prezentata de PARCHET,cu cei mai harnici procurori din Bihor. Adica \" cinste lor \",acelor care lucreaza la COMANDA sefilor cu propuneri NUP...fara numar.....fara numar......,acelor care stiu regula impartirii (SPAGA, ..TRAFIC DE INFLUENTA..), in avantajul pilosilor SISTEMULUI .Sa inceapa atunci MAREA SCHIMBAREA si in PROCURATURA odata cu cea a CSM-ului. CURAJ domnule Calin,nemunca reclamata de sefii Dvs.inseamna defapt refuzul de a va compromite onoarea si probitatea profesionala.Schimbati-va toti sefii care au VILE ,PENSIUNI prin Felix si 1 MAI,Jeep-uri... fara numar ..fara numar...terenuri,ii stiti voi mai bine. Altfel veti fi ..\" MANCATI \" de SISTEM.
Postat 05 Martie 2013, 18:59 de Justitiarul
balanel
Deja le-a dat o lectie celor care au crezut ca-l "aranjeaza". Sa vedeti ce lectie urmeaza insa pe mai departe si, mai ales, in ziua cand va conduce parchetele din Bihor. Atunci sa-si bage dusmanii gheara in gat!!!
Postat 05 Martie 2013, 16:21 de miaunel
se pare
din articol ca individul asta se intoarce la nemunca
Postat 05 Martie 2013, 15:59 de ADINA
bravo
bravo Caline doamne ajuta-ti vino si fa ordine in orasul asta ii nevoie de oameni capabili
Postat 05 Martie 2013, 12:10 de razvan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON